Medimagazin logo

Sağlık Bakanından esnek çalışma açıklaması: Üniversitede işi biten hoca devlet hastanesinde çalışabilir

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Hekimlerimizi en verimli şekilde çalıştırabilecek modeli geliştirmek bizim görevimiz. Belki o gün tam gün yasası katı bir şekilde uygulanarak, birtakım sorunlar çözülmek istendi ve bir kısmı da çözüldü. Ama bugün dönüp baktığımızda hala bizim hekim açığımız var. Bu açığı hekimlerimizi daha verimli çalıştırarak kapatma imkanımız var." dedi.
 Sağlık Bakanından esnek çalışma açıklaması: Üniversitede işi biten hoca devlet hastanesinde çalışabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Demircan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masasında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Hekimlerin Türk milletinin insan gücü olduğunu ve 80 milyona hizmet ettiğini belirten Demircan, Bakanlık olarak bu hizmetin en verimli şekilde yapılması ve insanlara ulaştırılmasıyla yükümlü olduklarını vurguladı.

 

 

 

Hekimleri en verimli şekilde çalıştırabilecek modeli geliştirmenin görevleri olduğunu ifade eden Demircan, "Belki o gün tam gün yasası katı bir şekilde uygulanarak, birtakım sorunlar çözülmek istendi ve bir kısmı da çözüldü. Ama bugün dönüp baktığımızda hala bizim hekim açığımız var. Bu açığı hekimlerimizi daha verimli çalıştırarak kapatma imkanımız var. Aynı şekilde neticede başarılı hekimlerin daha fazla çalıştırılmasına da imkan sunmanız lazım. İnsanın da yapmış olduğu hizmetin karşılığını da alması lazım. 'Esnek çalışma modeli' demeye çalıştığımız bu." dedi.

Demircan, tam gün yasası uygulamaya girdikten sonra üniversite hocalarının daha çok muayenehanelerini tercih ettiği ve üniversitelerdeki eğitimin sekteye uğradığı yönünde bir zafiyet olup olmadığına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

"Bizim mevcut modelimizde, 'hekimlerimiz hizmet noktasında yeterince verimli çalıştırılmıyor' sorusunu doğru cevaplayıp, hekimlerimizi daha verimli çalıştırmanın yolunu arıyoruz. Açık bir şekilde diyelim ki hastanede görevini yapmış zamanı var ve becerisi de yerinde, öbür hastanede çalışmak istiyor. Veya üniversitede dersini vermiş, ameliyatını yapmış bir hoca kendisinde daha fazla enerji görüyor ve emeğini yansıtmak istiyorsa gelsin bizim hastanemizde de çalışsın. YÖK ile bunu görüşüyoruz kendi hastanelerimizle kurumlarımızla görüşüyoruz. Yani amaç Türkiye'nin imkanını Türkiye'ye sunmak. Kendimizi zora sokmadan meşru, makul, yasal bir çözüm üretmek. Zor bir şey, kolay değil ama bunu asgariden başlatıp yola koyarsak, uygulamanın getirdiği tecrübeleri de değerlendirerek yol alırsak, ben inanıyorum çok güzel bir netice çıkaracağız bundan. Çünkü sağlıkta yetişmiş insan gücü fevkalade önemli. Hem insanımızın yaptığı iş emeğinin karşılığını almayı sağlayalım hem insanımız istediği hekime ulaşabilsin, öbür taraftan hastalarımız, en kaliteli mekanlarda, en kaliteli donanımla en kaliteli hizmeti alabilsin. Bunu bulmaya çalışıyoruz. Bu uzunca sürecek bir çalışma. Türkiye olarak sağlık alanında çok büyük bir birikimimiz var. Bu birikimi Türkiye'nin hizmetine sunmamız lazım."

- "Yeni bir yasal düzenleme yapmak istiyoruz"

"Torba yasa hazırlığı mı söz konusu? Sağlıkta şiddetle mücadele, yıpranma payı, özlük hakkı bunların hepsi bu yasanın içerisinde mi olacak?" sorusu üzerine Demircan, "Şiddetle ilgili bir yasal düzenleme daha önceden yapıldı ama şiddete teşebbüs eden kişilerin yargılanmasıyla ilgili bir yasal düzenlemeydi. Bu yasal düzenleme, Ceza Muhakemesi Kanunu'yla herhalde çelişmiş olacak ki bu bir şekilde uygulanmıyor. Neticede tutuksuz yargılanıyor, pek fazla etkisi olmadı. Şimdi yeni bir yasal düzenleme yapmak istiyoruz önleyici, caydırıcı noktada." diye konuştu.

Demircan, sağlıkta şiddetin kabul edilebilir bir hadise olmadığının altını çizerek, insan sağlığına hizmet eden kişiye karşı el kaldırılması, ona şiddet uygulanmasının asla tasvip edilecek bir şey olmadığını, toplumun da bunu kabul etmediğini, hoş görmediğini dile getirdi.

Bir yılda, hastanelerde ortalama 700 milyon işlem yapıldığını aktaran Demircan, şöyle devam etti:

"Böyle bir alandan bahsediyoruz. Tabii ki böyle istisnai durumlar gönül ister ki olmasın ama oluyor. Caydırıcı tedbir alırız, diğer taraftan da sebeplerini araştırır bunun önüne geçmeye çalışırız. Hekim arkadaşların, çalışanlarımızın da bu konuda katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum. Biz de katkı sağlamalıyız. Neticede hastaneye gelen insan gerilim içinde olabilir, iletişimi doğru kurmak lazım. Ama orada hiçbir şey hekim veya çalışana saldırıyı meşrulaştırmaz. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz, bize ait yapabileceğimiz ne varsa yapacağız. Ama caydırıcı taraftan da yasal düzenlemeyi yenileyeceğiz, o paketin içerisinde. Aynı şekilde saldırıya uğrayana karşı da her türlü desteği veriyoruz ve bunu da artıracağız. Biz kamu olarak saldırıya uğrayanın haklarının takibi konusunda hukuki desteği veriyoruz. Aynı zorunluluğu özele de getirmek istiyoruz."

- "10 bin 800 hekim atandı"

Demircan, Sağlık Bakanlığına yapılacak atamalara ilişkin soru üzerine bu yıl 12 bin civarında hekimin kuraya dahil olduğunu söyledi. Bu çalışanlardan yaklaşık 10 bin 800'ünün atandığını, bin 200 civarında kişinin de soruşturmasının sürdüğünü, soruşturmalar sonuçlandıkça atamaların yapıldığını vurguladı.

Türkiye'nin 15 Temmuz gibi çok ciddi bir saldırıya, bir darbeyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Demircan, "Böyle bir olaydan sonra kamunun daha hassas davranması doğaldır. Güvenlik soruşturmalarının neticelerine göre hareket ediyoruz. Yoksa bizim için hekim açığımızın olduğu bir dönemde atamayı bir gün fazladan bekletmemiz mevzubahis olmaz. Soruşturmaları yapan biz olmadığımız için nedenlerini diyemiyoruz. Sıkıntımız bu oluyor. Biz soruşturmalar gelince hemen işlem yapıyoruz sakınca yoksa atıyoruz, sakınca varsa, tekrar değerlendirilmesi gerekiyorsa geri gönderiyoruz, 'bir daha bakın' diyoruz." dedi.

esnek çalışma
sağlık bakanı
tam gün yasası
Yorum (5)
Frankie Bellevan
-Çok Düşüncelisiniz Teşekkürler.. -Almayalım.. -Bizler Çok geciktik , Hemen kalkalım... -Size Afiyet Olsun , Yarasın...
10
Cevapla
aydin sinal
Saglik bakani"üniversitede isi biten hoca...." diye baslayan bir aciklama yapmis,Hocanin zaten üniversitede ne is yapar,Haftada bir saat ders verir,bir gün ameliyata girer,kendi yatirdigi hastayi vizite eder,ögleye kalmaz isi biter. size bir animi anlatayim:15-20 sene önce türkiyenin en büyük üniversite hastahanesinde profosör olan bir arkadasi ziyarete gittim.odasinda yoktu,cep telefonlarida olmadigi icin bölüm sekreterine sordum,kizda hocanin toplantida oldugunu bu gün görüsemeyecegimi söyledi,beklemede oturup biraz dinleneyim derken eskiden beni taniyan hemsire geldi,bashemsire olmus,konustuk,benim nicin burada oldugumu sordu bende arkadas profosörü ziyaret etmek icin geldigimi söyleyince"doktor bey Hoca sadece ameliyat günü olan persembe günleri gelir onu simdi su hastahanelerde bulursunuz" diye bana 3 özel hastahane ismi verdi,bende aksam ucakla frankfurta dönecegimi icin görürse benim selamimi iletiniz dedim ayrildim. sayin bakan beyin"hocanin üniversitede isi biterse baska hastahaneye gidebilir" demesi eski günlere dönülecegini isaret eder."benim memurum isini bilir".Türkiye icin en gecerli prensip de.politikada bu,bundan sasmamak lazim
10
Cevapla
Luna Aksoy
Hekimlikte(sadece tıp eğitimi değil, asistanlık eğitiminde) teorik bilgi olmazsa olmaz olmakla birlikte pratik eğitimlerde usta (hoca) sayısı ve deneyimi de çok önemli bence. Umarım esnek çalışma modeli bir an önce hayata geçirilir.
3
Cevapla
Adem Simit
Üniversitedeki hocaların kendi kurumlarında karşılığını alarak çalışmalarını sagliyacak düzenlemeler yapmak çok mu zor. Neden başka kurumlarda ek çalışma isteniyor. Ogretim üyelerinin, muayenehanesi olan akranlarının aylık kazançlarının yarısını elde edebilecekleri düzenlemeler yapılsın;. Ogretim uyesine erişim diye bir sorun kalmaz.
11
Cevapla
türkay özcan
üniversite hastanesinde akademisyenlik yapıyoruz. Bunun içinde Asistanlarımızı yetiştirmek ve ülkemize faydalı uzman hekim ve 2-3-4-5-6 sınıf öğrencilerine ayrı ayrı ders ile nitelikli doktor yetiştirmek, yaşlı bakım öğrencilerine ders, hemşire ,yaşlı bakım öğrencilerine ders, hastane hizmetiçi eğitime ders, kendi çalışan tüm yardımcı sağlık personeline ders, günde 50 hasta, gece ve gündüz gelen yatırılan hastalara anjio, bekleyen hastalara ekokardiografi, arada ders çalış, makale yaz. Bu arada iyi bir yere gelelim dedik el elde baş başda yaş oldu 50. HAYROLA BİZ KAÇ MOTORLA ÇALIŞIYORUZ, DOĞUŞTAN MALIMIZ YOK HERKES PARA KAZANIRKEN BİZ DERS ÇALIŞIP 36 SAAT NÖBET TUTUYORUZ, HATIRLATIRIM BİZDE İNSANIZ, BİZİMDE ANNE,BABA,EŞ VE ÇOCUKLARIMIZ VAR DİKKATİNİZE.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir