Medimagazin logo

Yıpranma payı ve emeklilik maaşında düzenleme geliyor! Tasarı meclise sunuldu!

Sağlık çalışanları için 5 müjde içeren tasarı Bakanlar Kurulu’na sunuldu: Tasarıyla ek ödemeler emekliliğe yansıyor, emeklilere düzenleme yapılıyor, sağlıkçıya yıpranma payı veriliyor
Kaynak: SABAH
Yıpranma payı ve emeklilik maaşında düzenleme geliyor! Tasarı meclise sunuldu!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, yüzbinlerce sağlık çalışanının merakla beklediği kanun tasarısını tamamladı. Bakanlar Kurulu'nun onayının ardından TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen tasarı sağlık çalışanlarının yıllardır beklediği 5 müjdeyi içeriyor.

YIPRANMA HAKKI GELİYOR

Sağlık çalışanlarına her 5 yılda 1 yıllık yıpranma payı getirilecek. Buna göre çalışanlar mesleklerine göre yılda 90 güne kadar daha fazla prim kazanıyor. Bu sayede 20 yıl çalışan bir sigortalı 25 yıl çalışmış gibi oluyor ve emeklilik hesabı buna göre yapılıyor. Fiili hizmet zammı süresince çalışanın işe giriş tarihi geri çekiliyor. Bu hem prim hem de yaş avantajı sağlıyor.

ÖZLÜKTE İYİLEŞTİRME

2018'de net maaşlarında artışın yanı sıra emeklilik maaşlarıyla ilgili ek düzenleme gelecek. Çok sayıda sağlık çalışanı hak kazanmasına rağmen emekli olmuyordu. Yeni düzenleme ek gelirlerin emeklilik maaşına yansımasını sağlayacak. En düşük ücretle emekli olan doktorların maaşlarında bin TL'nin üzerinde iyileştirme yapılacak. Döner sermaye paylarında da düzenleme olacak. Nitelikli cerrahi operasyonlarda döner sermaye geliri ve doktorun payı artırılacak. Daha çok çalışan sağlık çalışanına daha yüksek döner sermaye verilecek.

DOKTORA SİGORTA YAPILACAK

Doktora tıbbi işlemlerden dolayı sigorta yapılacak. Hastanelerde, doktorların tıbbi işlemlerde olası olumsuz sonuçlarda hastalar tarafından açılan tazminatlarla ilgili olarak devlet tarafından sigortalanacak. Sigorta ile normal doğumlarda ortaya çıkan tıbbi komplikasyonlardan dolayı açılan tazminat davalarının doktorları sezaryena yönlendirmesi engellenecek.

ZORUNLU KREŞ

Sağlık çalışanlarının en çok talep ettiği hastanelerde tüm personelin ihtiyacını giderecek kreş açılması zorunlu olacak.

yıpranma payı
emeklilik
erken emeklilik
maaş artışı
Yorum (49)
DR DURMUŞ DEMİR
her ne kadar çok gecikmiş de olsa (ve bir 10 sene de mecliste görüşülmezse) çok güzel haber....hayırlı uğurlu olsun...
0
Cevapla
Şifai Demirel
Demek yine bu ara doktorların gazını almak gerekiyor.
25
Cevapla
saglıkçı
biz saglık çalışanlarının maaşlarında özlük haklarında ne zaman iyileştirmeler yapılacak ak parti hükümetinde 15 yıldır hiçbirsey yapılmadığı gibi son 5 yıldır türkiye genelinde döner sermaye bile alamaz olduk alanlar ise 50 tl 60 tl .önceden aldığımız 300 tl ye yakın döner sermayeler hiç oldu elimizde ne varsa elimizden alınıyor ne sendikalar dan ne bakanlıktan nede saglık çalışanlarından hiçbir tepki yok.öğretmen haftada 15 saat derse girer 3500 tl bizler 2900 alırız haftada 40 saat çalış ne bayram ne kış tatili ne yaz tatili ne hafta sonu ne depremde ne doğal afetlerde ne trafik kazalarında vb 24 saat görev yap ama hiçbir değerin olmasın,bu mesleği hemşireliği saglık memurluğunu yapmaktan gına geldi .saglık çalışanlarının bu sessizliği hayra alemet değil birgün eylemler, iş bırakmalar başlarsa bu hastalar hastaneler doktorlar ne duruma düşer düşünemiyorum bile.insan eğitimini kendi alabilir veyahut kendince güvenliğini saglaya bilir ancak saglığını kendi tedavi edemez bizler şifa dağıtan elleriz herşeyin başı saglıktır saglıksız bir ögretmen ne yapabilir saglıksız hasta bir asker polis vb ne görev yapabilirmi.yakında yıpranma payı verip agzımıza bir parmak bal çalarlar o kadar. kimsenin erken emekli olmak gibi bir derdi yok ki olsa aç kalır çünküyapılması gereken.maşlarımızda döner sermayemizde ek göstergelerimizde,çalışma şartlarımızda bir iyileştirme olmazsa her yapılan boşadıraskeri,polisi,ögretmeni,işçisi her türlü iyileştirmeyi maaşlarına zam aldılar saglık personeli neden göz ardı edildi..artık bıçak kemiğe dayanmıştır saglık personeli patlamak üzere özellikle hastanelerde çalışan hemşireler saglık memurları bitmiş tükenmiş durumdadırlar.hasta yğunluğu doktorların döner sermaye için servislerin doluluğu personel yetersizliği artık cana tak etmiştir.hastanelerde çalışan hemşirelere saglık memurlarına biran önce yileştirmeler yapılmalıdır çünkü iş yükü en çok hastanelerdedir diğer saglık tesislerinde ki gibi masa başında çalışmıyorlar bu şekilde hastanelerden kaçmanında önüne geçmiş olunur hastane personeline bir iyişeştirme yapılırsa .bu saglık personelinin vahim tablosudur biran önce önlem alınmalıdır.
28
Cevapla
ufuk engin
Şu dedikodu tarzındaki haberleri bırakıp sunulan tasarıyı yayınlasanız da bu dedikleriniz kimleri nasıl kapsayacak, hesaplamalar geriye dönük olarak yapılacak mı, mevcut emeklilerin durumunda ne kadarlık yansıması olacak, yıpranma teoride 90 gün iken izinlerde düşülüp güdük hale getirilip getirilmeyecek mi, asıl maaşda artışın önemli olması nedeniyle burdaki artışın ne derecede olacağı gibi hususları kendimiz bir değerlendirsek?Dağ fare mi doğuracak bir anlasak?
100
Cevapla
Alper
Ek ödemesi olmayan kurumlarda çalışan hekimlere de SGK ve TSK hekimine verilen Ek Denge tazminatı mutlaka verilmelidir.
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir