Medimagazin logo

Ambulansta yetki karmaşası! Sevk eden mi bakan doktor mu sorumlu?

İçerisinde sadece şoförün bulunduğu ambulansla Gümüşhane'den Trabzon'a sevk edilirken yolda hayatını kaybeden hasta 'yetki karmaşasına' neden oldu. Hastaya bakan doktorla, hastanedeki nöbetçi doktor için süren 11 yıllık yargı süreci yılan hikayesine döndü. Son sözü söyleyen AYM ise "Yaşam hakkı ihlal edilmiştir' diyerek Sağlık Bakanlığını tazminat cezasına çarptırdı. 'Ambulans neden boştu?' sorusu ise halen gizemini koruyor. İşte emsallik 'boş ambulans' davasından detaylar...
Kaynak: SÖZCÜ
Ambulansta yetki karmaşası! Sevk eden mi bakan doktor mu sorumlu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Emsallik karara konu olay 5 Mayıs 2007 tarihinde meydana geldi. Bedensel ve zihinsel engelli 32 yaşındaki Ö.N. karın ağrısı şikâyeti ile Kelkit Devlet Hastanesi’nde acil servise getirildi. Burada ilk müdahalesi yapılan hasta önce Gümüşhane Devlet Hastanesine ardından da Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

TRABZON’A BOŞ AMBULANSLA GÖNDERİLDİ!

SÖZCÜ'den Şeyma ULUSOY'un haberine göre Ö.N. Trabzon’a gönderilirken içinde hiçbir sağlık personeli bulunmayan, ambulansa bindirildi. Hasta, sevk edildiği Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüğü sırada da yolda fenalaşarak ve hayatını kaybetti. Acı haberi alan Ö.N.’nin ailesi de hastalarının yaşamını yitirdiği ambulansın boş olduğunu öğrenince konuyu yargıya taşıdı.

AMBULANSTA YETKİ KARMAŞASI!

Ölüm sonrası harekete geçen Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşanan olayla ilgili olarak soruşturma başlttı. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen bilirkişi raporunda da “hastanın sağlık personeli eşliğinde sevkinin yapılması gerekmesine rağmen bunun yapılmadığı” vurgulandı. Sevk kararının ise hastane nöbetçi şefinin yetkisinde olduğu belirtildi. Bunun üzerine hastaya bakan doktor B.A.Ö. hakkında görevi ihmal suretiyle ölüme neden olma suçundan kamu davası açıldı. Dr. B.A.Ö. savunmasında ambulansın sevk ve idaresinde herhangi bir sorumluluğu olmadığını, kendisinin herhangi bir idari görevinin bulunmadığını savundu.

ŞOFÖR: BANA B.A.Ö. ‘GEREK YOK’ DEDİ

Tanık sıfatıyla ifadesi alınan ambulans şoförü ise ambulansta doktor ve sağlık görevlisinin bulunmadığını itiraf ederek, ambulans şoför defterini Uzman Dr. B.A.Ö.ye imzalattığını, kendisinin ‘Sağlık memuru gelmeyecek mi’ sorsuna ise Dr. B.A.Ö.nün “Gerek yok. ” diye yanıt verdiğini iddia etti.

ŞURA: YETKİ B.A.Ö’DE DEĞİL S.S.’DE

Yargı safhasında görüşlerine başvurulan Yüksek Sağlık Şûra’sı ise “Dr. B.A.Ö.’nün hastayı ileri tetkik ve tedavi için Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk etmesinin tıp kurallarına uygun olduğunu, ambulanstaki sağlık personeli sorumluluğunun ise hastane nöbetçi şefinin yetkisinde olduğununu” belirtti.

BU KEZ NÖBETÇİ DOKTOR İÇİN DAVA AÇILDI

Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi de tarafların beyanlarını ve hasta hakkındaki tıbbi belgeler ile raporları dikkate alarak Dr. B.A.Ö.’nün beraatine karar verdi. Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi aynı kararda ayrıca hastane yönetiminin ve olay günü nöbetçi olan uzman doktorun eyleminin görevi ihmal suçunu oluşturma ihtimalinin değerlendirilmesi için Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Bunun üzerine bu kez hastanede nöbetçi uzman doktor olan Dr. S.S. hakkında Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığının 25 Ağustos 2015 tarihli iddianamesiyle kamu davası açıldı. 28. Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi 24/5/2016 tarihli kararıyla Dr. S.S.nin 10 ay hapis cezası ile tecziye edilmesine ve bu cezanın ertelenmesine karar verdi. Dr. S.S. ise kararı temyize taşıdı.

‘EN AZ BİR SAĞLIK PERSONELİ BULUNMALI’

Bu aşamada bireysel başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi ise Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatındaki “Acil yardım ambulanslarında en az bir hekim ve/veya ambulans ve acil bakım teknikeri ve bir sağlık personeli olmak üzere en az üç personel görev yapar, gerekiyorsa ekibe şoför eklenir. Hekim bulundurulmayan ambulanslarda hasta kabininde nakil esnasında hastaya müdahale etmek üzere görev yapan personelden en az biri ambulans ve acil bakım teknikeri olmak zorundadır. Hasta nakil ambulanslarında en az biri sağlık personeli olmak üzere iki personel görev yapar. Hasta nakli sırasında en az bir sağlık personeli hasta kabininde bulunur, gerekiyorsa ekibe şoför eklenir.” maddelerine de atıfta bulunarak dosyayı karar bağladı.

SORUMU BELLİ DEĞİL ANCAK AYM ‘YAŞAM İHLALİ’ İÇİN KARARINI VERDİ

Sorumlunun kim olduğuna dair yargı kararından ziyade, ihmal sonucu ölüm olayının üzerinden 11 yıl geçtiğine dikkat çeken mahkeme Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan ‘yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine’ hükmetti ve başvurucuya 27 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

BAKANLIK TAZMİNAT CEZASINA ÇARPTIRILDI

Yüksek mahkeme, kararın örneklerinin de her iki doktor için yargı sürecini sürdüren ilgili mahkemelere gönderilmesine karar verdi. AYM’nin kararı sonrası ilgili yerel mahkemelerin dosyaları yeniden açması bekleniyor. Bahse konu tazminatı ise Sağlık Bakanlığı ödeyecek.

anayasa mahkemesi
ambulans sorumluluğu
sevk
doktor sorumluluğu
Yorum (13)
Mustafa Demirçak
GÜNAYDIN! SEVK ENDİKASYONUNU KOYAN HEKİM TÜM SEVK İŞLEMLERİNİ DE KENDİSİ YÜRÜTMEK ZORUNDADIR. BU BAĞLAMDA SEVK KARARINI ALAN HEKİM 112 KOMUTA KONTROL VEYA HASTANE NAKİL BİRİMİ İLE İLGİLİ KOORDİNASYONU KENDİSİ SAĞLAMAK ZORUNDADIR. ORTADA YETKİ KARMAŞASI YOKTUR, BEN SEVK ENDİKASYONUNU KOYDUM SİZ NE YAPARSANIZ YAPIN BENİ İLGİLENDİRMEZ DİYEN (DEFANSİF TIP) ZİHNİYETTE SORUN VARDIR. YATAKLI SAĞLIK TESİSLERİNDE ACİL SERVİS HİZMETLERİNİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ (4) Sevki yapılan hasta, hastanın tedavisinin gerçekleştirileceği bir sağlık tesisine kabulü sağlanana kadar sevki yapan sağlık tesisinin sorumluluğundadır. Hastanın sevk edildiği sağlık tesisi, hastanın kabulü için gerekli tedbirleri almak ve bekletmeksizin tedavisini başlatmak ile yükümlüdür. Acil serviste sevk için bekleyen hastanın sorumluluğu, sevk kararı veren branşın acil servis nöbeti tutması halinde ilgili nöbetçi tabibe, nöbetçi tabip bulunmayan durumlarda ise konsültan tabibe aittir. Sevk kararı veren konsültan tabip sevk gerekçelerini net bir şekilde belirtmelidir. Sevk işlemleri ve bu esnadaki hastanın takip ve tedavisi sevk kararı veren tabip tarafından gerçekleştirilir.
8
Cevapla
hakan
acil uzmanına ne gerek var o zaman? Pratisyen hekimler de gayet güzel o işi yapabilir.
7
Cevapla
Şükrü Çakırcalı
Mustafa hocam yazdığınız doğru. Ancak 2007 senesi için geçerli değil. Zaten bu tip aksaklıklar nedeniyle sizin bahsettiğiniz düzenlemeler getirildi. Bildiğim kadarıyla o zaman için 112 komuta, 112 başhekimlik , ATTler vs yoktu veya emekleme aşamasındaydı. Hatta ambulanslardaki araç takip sistemi bile yeniydi, deneme aşamasındaydı ve tüm araçlarda yoktu. Olay çok üzücü, esas kon da o zaten.
7
Cevapla
m. murat
Ambulans fiilen taksicilik yapmış.
12
Cevapla
Hilmi Bey
Hastane ôncesi Acil Tıp halen istenilen standartlarda değil . 1) Acil Yardımda halen hedef 1 Ambulans/10.000 kişi olmadıkça , Geri dônüşümlü serebral sekel bırakmayacak zamanda Ambulans ulaşamadıkça, merkez-taşra ayrımı Acil Sağlıkta yapıldıkça, Sağlık Profesyoneli Paramediklerin en az 1 sene Acil Cerrahi 1 Sene Acil Dahili birimler, 3 sene Yoğun Bakımlarda ( Anestezi-Koroner-Kvc-Yenidoğan) aktif meslek ôncesi staj gôrmedikçe (A.B.D başkanları onay ve oluruyla) , Gelişmiş Acil Tıp Temel ve İleri Yaşam Desteği Eğitimlerini etkin almadıkça, 2) Nakil Ambulans yônetmeliği halen bu şekilde içler acısı durumdayken , 1 Şofôr , 1 Sağlıkçı o da Paramedik , Att olursa bulursanız ne ala , Diyaliz Teknikeri,Yaşlı Bakım Teknikeri yada Acil Tıp yetkinliği den , Temel ve İleri Yaşam Modüllerinden Bakanlıkça yoksun kişilerle yapılmaya çalışırsa, kaldıki traji komik bir nakil yônetmeliği koyup bu olayda olduğu gibi " yüksek sağlık şuurası" bile işin içinden çıkamadığı , daha çok bunun benzeri olaylarla karşılaşacağız. Uyarıyorum Kamu ve Ôzel ayırmaksızın Hastane Ôncesi Acil Sağlık ve Sevk Hizmetlerinin düzeltilmesine katkı sağlayalım. Kim suçlu Bakanlık, kim suçlu Nakli talep eden kurum veya Hekim, kim suçlu Ambulans artık bunları geçelim hocam yıl 2018 Modern Acil Tıptan bahsediyoruz. Benim başıma gelmez diyebilir misin? Bana, eşime, çocuğuma , anneme, babama ômrüm boyunca Ambulans gerekmeyecek diyebilir misin! Korktun mu (!) Korkmadın mı ..
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir