Medimagazin logo

TUS'ta tercih sıralaması nasıl değişti? En çok puan alanlar hangi branşları tercih ediyor?

ÖSYM tarafından ilk kez Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) değerlendirilmesi yapıldı. 2017 Nisan ayında yapılan TUS sınavına ait verilerin yer aldığı değerlendirme raporunda, klinik bilimlerde dermatoloji, temel bilimlerde biyokimya gözde branlar arasına girdi
TUS'ta tercih sıralaması nasıl değişti? En çok puan alanlar hangi branşları tercih ediyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-2017 TUS İlkbahar Dönemi’nde Temel Tıp Bilimleri Testi’nde 11 bin 768, Klinik Tıp Bilimleri Testi’nde ise 11 bin 773 aday yarıştı. Değerlendirme raporunda adayların yüzde 51’ini erkek, yüzde 49’unu kadın adaylar oluşturdu. Kadın ve erkek adayların puan ortalamalarının birbirine oldukça yakın olduğu görüldü.

Asistanlığa başlamayanlar TUS’ta daha başarılı

Adayların yüzde 59’unun TUS’a ikinci ve üçüncü kez başvurduğu belirlenirken; sınava giren adayların yüzde 90’ı uzmanlık öğrencisi olarak saptanırken geriye kalan yüzde 10’luk aday oranını da uzmanlık eğitimine devam edenler, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenler, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanlar ile uzmanlık eğitimini tamamlayanlar oluşturdu.

Yapılan TUS değerlendirme sonuçları “Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamamış adaylar” hem Temel Tıp Bilimleri puanında hem de Klinik Tıp Bilimleri puanında en yüksek puan ortalamasına sahip olarak belirlendi.

 

 

Çoğunluk tıp fakültelerine yerleşiyor  

Yerleştirilme durumlarının da değerlendirildiği 2017 TUS İlkbahar Dönemi’nde Temel Tıp Bilimleri puanıyla 163, Klinik Tıp Bilimleri Puanıyla 3.033 olmak üzere toplam 3.196 adayın uzmanlık alanlarına yerleştirildiği belirlendi. Yerleşen adayların yüzde 74’ünün tıp fakültelerine geriye kalan yüzde 26’sının ise eğitim ve araştırma hastanelerine yerleştirildiği bilgisine varıldı.

Temel Tıp Bilimleri puan türünde “Tıbbi Biyokimya”

Temel Tıp Bilimleri puanı ile yerleştirme yapılan alanlar arasında en yüksek puanla yerleştirme yapılan ilk üç alan tıbbi biyokimya, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji ile tıbbi patoloji olarak görülüyor. Temel Tıp Bilimleri puanı ile yerleştirme yapılan alanlara yerleşen adaylardan kadın adayların oranı yüzde 67.

Klinik Tıp Bilimleri puan türünde “Deri ve Zührevi Hastalıklar”

Yapılan değerlendirmede Klinik Tıp Bilimleri puanı ile yerleştirme yapılan alanlar arasında en yüksek puanla yerleştirme yapılan alanların, sırasıyla deri ve zührevi hastalıklar, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile radyoloji olduğu bilgisine varıldı. Kalp ve damar cerrahisi cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi, çocuk cerrahisi ve göğüs cerrahisi gibi uzmanlık alanlarına adayların en düşük puanla yerleştiği gözlendi. Klinik Tıp Bilimleri puanı ile yerleştirme yapılan alanlara yerleşen adayların yüzde 53’ünün erkek adaylar oluştururken, erkek adayların özellikle cerrahi alanlarda yoğunlaştığı tespit edildi.

 

Temel Tıp Bilimleri puan türünde hem de Klinik Tıp Bilimleri puanında en yüksek puan ortalamasını “Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamamış adaylar” aldı.

 

 

Temel Tıp Bilimleri puanı ile yerleşilen uzmanlık alanlarına göre adayların puan ortalaması incelendiğinde tıp dışı alanlardan tıbbi biyokimya ile mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji alanlarına yerleşen birer aday bulunurken,  Temel Tıp Bilimleri puanı ile yerleştirme yapılan arasında en yüksek puan tıbbi biyokimya alanına ait olup; bunu mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji ve tıbbi patoloji takip ediyor.

 

 

Klinik Puanı ile yerleşilen uzmanlık alanlarına göre adayların puan ortalamalarında en yüksek puanı ortalaması yüzde 70,06 ile deri ve zührevi hastalıklar olarak ortaya çıkarken kalp ve damar cerrahisi, beyin ve  sinir cerrahisi, çocuk cerrahisi ve göğüs cerrahisi gibi uzmanlık cerrahi uzmanlık alanlarına adayların daha düşük puanla yerleştiği gözlendi.

 

tus
tercih sıralaması
Yorum (38)
DR
DOKTORUN NE HALE GETİRİLDİĞİNİN RESMİ BELGESİ RİSKLİ İŞLER SON SIRALARDA ,BAKALIM ZAMANLA BU BÖLÜMLERE HİÇ KİMSE GİRMEYECEK ....
129
Cevapla
Hasan Akdemir
Aklı başında herkes, hastaya elini sürmeden, risk almadan bol gelir ve rahat yaşam istiyor. Yapılan işlemlerin riskli olduğu branşlara arkadaşların yönelmesini teşvik etmek istiyorlarsa; çalışma şartları, malpraktis, hakediş-döner sermaye konularında dişe dokunur düzenlemeler yapılmalı.
37
Cevapla
caner cansever
Ne beklenir ki? Cerrahi girişimlerde risk yüksek ve o riski alıp aynı geliri elde eden hekimin suçu ne? Herkes az risk rahat döner derken bakanlık halen daha performans adaletsizliklerini düzeltmiyor.
25
Cevapla
dr.hasan
en kötü yer ACİLLER dir.OY uğruna kurban edilmişlerdir.
29
Cevapla
uzman
hiç kimse acili istemez.
20
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir