Medimagazin logo

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: 'Tıp fakülteleri korkunç bir borç içinde'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tıp fakülteleri ile ilgili, 'Kardeşim batırıyorsunuz bizi, maliyet çok yüksek. Biz bunun altından kalkamayız ki' ifadelerini kullandı
Kaynak: AA
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: 'Tıp fakülteleri korkunç bir borç içinde'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sahurda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gençlerle bir araya geldi. Burada gençlerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, tıp fakülteleriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

'KARDEŞİM BATIRIYORSUNUZ BİZİ, MALİYET ÇOK YÜKSEK'

Başarının sırrının insanı, parayı ve bilgiyi yönetmekte olduğuna değinen Erdoğan, üniversite yönetimlerine eleştirilerde bulunarak tıp fakültelerinin korkunç bir borç içinde olduklarını dile getirdi.

Üniversite Tıp Fakülteleri'nin devlete devredilmesi gerektiğini ifade ederek işin idari yönetiminin Sağlık Bakanlığı'na bırakılması çağrısında bulunduklarını aktaran Erdoğan, buna itiraz edildiğini anlatarak, "Kardeşim batırıyorsunuz bizi, maliyet çok yüksek. Biz bunun altından kalkamayız ki." dedi.

"BUNU YÖK İLE GÖRÜŞECEĞİM"

Diş Hekimliği Bölümünde okuyan bir gencin, stajlarda kullanılan malzemenin öğrenciler tarafından sağlandığını belirtmesi üzerine Erdoğan, "Ben bunu bilmiyordum. Bunu YÖK'le de görüşeceğim. Ondan sonra, sadece sizin üniversiteniz değil bütün üniversitelerde büyük ihtimalle var. Bunun takibini yapacağım. Öğrencinin orada kullandığı malzemenin ücretini öğrenciden almak kadar Türkiye bu kadar sefil duruma düşmedi." diye konuştu.

'UZAYA BELKİ BİZ DE ASTRONOT GÖNDERME NOKTASINA GELECEĞİZ'

Erdoğan, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümünden bir öğrencinin, uzay araştırmalarıyla ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağına yönelik sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Şu anda uzay bilimleriyle alakalı, öncelikle uzaya uydu fırlatma çalışmalarını başlattık. Bu ne demektir; bizim size ihtiyacımız var. Bu dönem başladığına göre, bundan sonraki, bizzat belki sizler gibi gençlerimizi, uzaya belki biz de astronot gönderme noktasına geleceğiz."

Bazı ülkelerin bu alanda Türkiye'ye üye olmaya başladığını bildiren Erdoğan, "Bize üye olmak suretiyle, ilk üye olanlar daha ucuz bedellerle bizim bu imkanlarımızdan onlar da istifade eder hale geldiler." açıklamasını yaptı.

Kısa zaman içinde uzay bilimleri noktasında Türkiye'nin ciddi bir yere geleceğini kaydeden Erdoğan, o zaman bu bölümde okuyanların değerlerinin artacağını vurguladı.

'YAZ SEZONUNDA SİZLERDEN ÜCRET ALINMAYACAK'

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalan bir öğrencinin yaz tatili döneminde yurtta kalmadıkları halde ücret ödediklerini söylemesinin ardından Erdoğan, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu'ya seslenerek, "Sinan, ne bu iş? Şimdi Sinan Bey'e talimatı verdim. Onlar da bu düzenlemeyi yapmışlar. Bundan sonra yaz sezonunda sizlerden ücret alınmayacak." ifadelerini kullandı.

Başka bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rehberlik ve Psikoloji Bölümünün önemli bir alan olduğunu, bu bölümü okuyanların iş bulmada sorunu olmaması gerektiğini anlattı.

Erdoğan, yeni yönetim sistemiyle Rehberlik ve Psikoloji alanının ne kadar önemli olduğunun ortaya çıkacağını kaydetti.

Bir başka öğrencinin, öğrenim gördüğü üniversitenin derslik ve amfi yetersizliğine dikkati çekmesi üzerine Erdoğan, "Yeni üniversitelerde böyle bir sorun yok. Bunlar maalesef eski dönemlerden kalma üniversitelerin sorunu ve bu üniversitelerde gerek dekanlarımızın, gerek rektörlerimizin çok büyük vebali var. Yani bunlara bizim tahsis ettiğimiz ödenekleri yerinde kullanamadılar." değerlendirmesinde bulundu.

recep tayyip erdogan
tip fakulteleri
saglik bakanligi
Yorum (12)
okan
Sayın Cumhurbaşkanım, 33 yıllık hekimim. Ek ödemesi olmayan bir bir kamu kurumundayım, yani çıplak maaşla çalışmaktayım. Bendeniz de korkunç bir borç içindeyim, emekli olunca maaşım çok fazla düşeceği için olamıyorum. Benim gibi binlerce Hekim olduğunu da biliyorum. Buna bir çözüm ne yapılmalı sizce?
30
Cevapla
m. murat
İşte herşeyi bilmek zorunda olan tek adam rejiminin handikapı... "Ben bunu bilmiyordum"..
19
Cevapla
Uzm Dr
'Kardeşim batırıyorsunuz bizi, maliyet çok yüksek. Biz bunun altından kalkamayız ki‘......yerine ‘Zor günler geçirdiğimiz son günlerde yıllarca uğraşıp her türlü olumsuz koşullara rağmen özveriyle mezun ettiğiniz öğrencileriniz, dünyada bilimsel düzeyi yüksek dergilerde yayınladığınız araştırmalarınız ve projeleriniz ve oy almamızda bize en çok vesile olan konulardan biri olan sağlık alanındaki özverili çalışmalarınız için teşekkür ederim’ demek istemiş sanırım. Ben üniversite hastanesinde çalışıyorum ve hastalar için kullandığım bazı malzemeleri hastane alamadığı için kendi cebimden alıyorum. Her hastama kendi yakınımmış gibi bakmaya çalışıyorum. Öğrencilerim için elimden geldiğince en güncel bilgileri elimden gelen en iyi şekilde anlatmaya çalışıyorum, vs. vs. Ülkeyi batırdığımı hiç düşünmemiştim, gözüm açıldı. Teşekkür ederim.
34
Cevapla
Abdullah inan
Sayın cumhurbaşkanın atanamayan doktorlarla ilgili sağlık bakanına 40 gün önce bir talimatiniz olmuştu haklarında soruşturma kovuşturma olmayan yeni mezun doktorların atamalarını yapın ve sorunu çözun demiştiniz ama halen sağlık bakanlindan bir çözüm gerçekleşmedi lütfen bu genç hekimler bizim evlatlatimiz bunları kazanalim saygılarımla
14
Cevapla
özgür demokrat
sayın cumhurbaşkanım, 1-kanun koyucu tıp fakültelerini asli olarak pratisyen hekim yetiştirsin diye kurmuştur.bunun yanında ikinci olarak uzman hekim yetitirmek-araştırma yapmak ve 3.basamak sağlık hizmetlerini de pratisyen hekim ve uzman hekim yetiştirirken pratik yapmak için ic etmek..de asli görevleri arasındadır. 2-ama bugün tıp fakültelerinin çoğu asli görevlerini unutmuş tıp fakültesi hastaneleri sadece hocaların özel muayanehanelerine dönmüştür..sadece ameliyat yap cebe para at mantığı fakülteleri asli görevinden uzaklaşmıştır 3-kanun ve yönetmelikler hep hocaların cebine göre yorumlanmış ve performans-özel muayane adı altında cepler doldurulmuştur..devletin MR tomografı cihazları boş yatıyorken üç aya gün verilmiş..özel muayane ücreti yatınca ertesi gün MR çekilmiştir..her bölüm böyle bir numara bulmuş cebini doldurmuştur 3-fakültelerde asli unsur pratiyen hekim yetiştirmesine katkı sağlamak olması gerekirken fakülte yönetimi sadece klinik bilim hocalarında seçilmiş temel bilim hocalarının bütün özlük hakları budanmıştır..neticede çoğu yerde temel bilimlerde bir profesör 2 bin tl performans alırken bunun tam on katı performans alan klinik hocaları türemiştir..tıp fakülteleri 6 yıllıktır..3 yılı öğrenci yetiştirme temel bilimler hocaları tarafından verilmektedir..ama temel bilimler hocaları dışlanmaktadır 4-bir kurumda performans dağıtılrken 1,2,3 kat fark olabilir ama kaydır kudur 10 kat fazla olamaz !..bunu yapmak için tıp fakültelerinde fakülte ve hastane yönetimine temel bilimlerden hoca almıyorlar..kanun ve yönetmeliklerde yetkilerini kötüye kullanarak klinik hocaları için en yüksek sınırı temel bilimler için en alt sınırı tatbik ediyorlar.. 5-netice olarak sayın cumhurbaşkanımız haklıdır..üniversite hastaneleri klinik hocalarının çiftliği olma yağmasından kurtarılmalıdır..!
26
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir