Medimagazin logo

Muadil tartışması: 'Hekim eş değer ilaca karşı çıkmaz'

Son yıllarda giderek artan muadil (eş değer) ilaç tartışmaları yaygın bir sorun haline geldi.
Muadil tartışması: 'Hekim eş değer ilaca karşı çıkmaz'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin'in Tarsus ilçesinde geçen haftalarda meydana gelen kavga sonrasında ülke genelinde daha fazla merak uyandıran eş değer ilaçlar, birçok vatandaş için halen soru işaretleri barındırıyor. 9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yüksel Yenilmez yaptığı açıklamada muadil ilaçların orijinal ilaçtan hiçbir farkının olmadığını, eczacının vatandaşın bütçesine daha uygun muadilleri önerdiklerini belirtti.

“Eş değer ilaçlar cebinize dosttur”
Muadil yani diğer bir adıyla eş değer ilaçların vatandaşların cebine kâr ettiren bir uygulama olduğunu, eş değer ilaç alındığında ücret ödenmediğini ya da çok düşük bir miktar ödendiğini söyleyen Yenilmez, “Biz sağlık meslek mensubuyuz. Bizim önceliğimiz hastanın sağlığının düzene girmesi ve kavuşması. Onun için biz hem hastamızın sağlığını hem de cebini düşündüğümüz için eş değer ilaç veriyoruz. Eş değer ilaçlar hem ülkenin yerlileşme politikasına hem de Sağlık Bakanlığı’nın ilaç kullanma politikasına destek olan bir şey. Bu konu bundan sonra da gündemde olacaktır, artarak da kullanılmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

"Hekim eş değer ilaca karşı çıkmaz"
Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde 'Eşdeğer ilaca aykırı davranışta bulunan hekim ya bilgisizlikten ya da art niyetten bunu yapıyordur' diye bir cümle olduğunu, normal bir hekimin kesinlikle eş değer ilacın kullanılmasına karşı çıkmayacağını söyleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Yüksel Yenilmez, “Eczacının görev tanımı içerisinde yapacağı bir uygulama bu. Hiçbir vatandaşın, eczacının da bir sağlık meslek mensubu olduğunu unutmaması gerekir” şeklindeki açıklamalarıyla vatandaşın kafalarındaki soru işaretlerini gidermeleri gerektiğini ve eczacılara güvenmeleri gerektiğini belirtti.

“Eş değer ilaçlar bilgisizlik yüzünden yanlış anlaşılıyor”
Eşdeğer ilaçların halkın bilinçsizliğinden dolayı yanlış anlaşıldığını belirten Yenilmez, “Türkiye’de hasta okuryazarlığı çok düşük. Halk bilmediği için eş değer ilaçları yanlış anlıyor bu yüzden de ne yazık ki bu tür sorunlar yaşanıyor. Eczacılar hastalara bunu anlatabilirler ama eczanelerinde çok fazla iş yüküne, bürokrasiye boğulmuş durumdalar. Hastaya ayıracak vakitleri kısıtlı olabiliyor. Eczacılar eş değer ilaçları hastaya anlattığında hasta da gönül rahatlığıyla kullanabilir duruma gelecektir. Eşdeğer ilacın doğru olmadığıyla ilgili söylemler duyuyoruz maalesef. Dış etkenler ne yazık ki vatandaşları etkiliyor” dedi.

eşdeğer ilaç
muadil ilaç
orijinal ilaç
yücel yenilmez
Yorum (22)
Ersin
Hekim eşdeğer ilaca karşı çıkar.akıllı dr karşı çıkmazmış.akıllı eczacı kendi evladına o halka verdiği muadilimi kullanıyo hastalanınca yoksa orjınalini mi?hani hiç fark yokya
0
Cevapla
Hakan
Ben ibs nedeniyle ilaç kullanıyorum. Aynı etken maddeli muadil bir ilacı aldığım zaman orijinali gibi etki etmiyor. Kendim orijinal ilaç kullanırken başkalarına muadil önermem.
9
Cevapla
Drfrt
Eczacı arkadaşlara sormak lazım kendi çoçuğun yada kendin içim orijinal yada güvendiğin ilaç mı yoksa muadil ilaç mı kullanıyorsun. Benim tanıdığım eczacıların hemen hepsi orijinal ilaç kullanıyor. Muadil ilaç daha fazla mal fazlası getirdiği için eczacıya daha fazla kar bıraktığı için başka insanlara verirken öncelikli tercih haline geliyor.
24
Cevapla
Ahmet gümüş
Oooo mf ciler gelmiş.... Hekimi dahil etme kardeşim, sen hastayı ikna et ver, bizi kirli pazarlıkları içine çekme... Hasta nasıl hekim seçebiliyorsa ilaç da seçer, dayatma şeklinde eş değer veremezsin, fiyat farkı varsa onu tahsil edersin, yoksa hastanın istediği ilacı vereceksin, vermezsen başka eczaneye...
24
Cevapla
HASAN
Hastaları hekimler hekimleri de firmalar, mümessiller yönlendirdikten sonra bu tartışma asla bitmez. Her şeyin ucu paraya, daha fazla kazanma arzusuna dayanıyor. Sağlığı bu kapital sistemden lütfen kurtarın Sn. Bakanlık yetkilileri. Biz eczacılar ne kamuda ne de kamu dışındaki eczanelerde görevimizi sağlıklı bir şekilde yerine getiremiyoruz. İlaç ve eczacılığa gereken önem verilmiyor. Bizden beklenen nedir? Lütfen ülke dışındaki sistemlerden biraz ilham alalım. İlacı bir mal ve kar odağı olarak niteleyen bu sistem sağlık hizmetini istenilen düzeye getiremez. Biz işimizi yaparken sürekli maddi kaygılar taşımak istemiyoruz. Bu kaygıları taşıyan meslektaşlarımızın çoğu halk sağlığı yerine ciro, reçete sayısı, kira, MF, personel gideri gibi alakasız konulara odaklanmakta. Eczacılar eliyle halk sağlığında verim alınamayan ve takibi yapılamayan bir çok hastanın sorunu halledilebilir. Bu gün en basit örnekle kronik ya da akut hastalarda kullanılan ilaçların hasta üzerindeki etkilerini araştıran ve takip eden bir geri bildirim sistemimiz yok. TÜFAM bu konuda çok yetersiz. Bu gün hekimlerimizi ilaç konusunda sağlıklı bir şekilde denetleyen bir sistemimiz de yok. Ülkemizde ilaç ve eczacılığın gelişmiş ülkelere göre gelişimi çok yavaş ve geride kalmıştır. Reçeteye etken madde yazmak bu kapital sisteme karşı atılmış bir gol değeri taşır düşüncesindeyim. ilaç ve eczacılık sisteminin kamulaştırılması gerektiğini, bu durumda ilaç ve itriyata ödenen paranın kontrol altına alınabileceğini görebiliyorum. Bu gün bir çok ilaç çöpe gitmekte. ilaç ve eczacılığa ve de halkın sağlığına daha çok önem verilmesi dileklerimle...
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir