Medimagazin logo

'Türkiye yaşlanıyor, palyatif bakım yaygınlaşmalı'

PALYATİF Bakım Derneği Başkanı ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uyar, destekleyici bakım olarak ifade edilen palyatif bakımın dünyanın birçok ülkesinde insan hakkı olarak kabul edildiğini ve dünyanın birçok ülkesi gibi nüfusu yaşlanan Türkiye'de de palyatif bakım merkezlerinin arttırılması gerektiğini söyledi.
'Türkiye yaşlanıyor, palyatif bakım yaygınlaşmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Uyar, palyatif bakımın bir hastalığı olan ancak tedaviden yeterli yanıt alınamadığı durumlarda, yaşam sonu desteğine ihtiyaç duyan kimselerde devreye girmesi gereken bir tıbbi süreç olduğunu da ifade etti ve şunları söyledi: "Destekleyici bakım olarak da ifade edilebilen Palyatif Bakım genel hatlarıyla, hastanın yaşam kalitesinin arttırılması, ağrı ve benzeri yakınmalarının azaltılması ve ilgili durumda hasta yakınına da gerekli desteğin verilmesini kapsıyor. Palyatif Bakım için aralarında doktor, hemşire, psikolog, fizyoterapist, sosyal çalışmacı ve manevi destek uzmanının yer aldığı kalabalık bir ekibi ihtiyaç duyuluyor. Hastanın gereksinimine göre yapılan destek planlarının yanı sıra, hastayla birlikte aynı zorlu süreçten geçen hasta yakınlarına da psikososyal destek verilmesi gerekliliği de ön plana çıkıyor.”

NÜFUS YAŞLANIYOR

Türkiye'nin giderek nüfusunun yaşlandığını ve bu nedenle de palyatif bakımın önem kazandığını belirten Prof. Dr. Uyar, Palyatif Bakım Derneği'nin yaşamı tehdit eden hastalıklarda, hasta ve yakınına gerekli desteğin sağlanması ve ülke genelinde nitelikli palyatif bakım hizmetinin verilebilmesini amaçlayarak kurulduğunu söyledi. Prof. Dr. Meltem Uyar ayrıca "Dernek olarak palyatif bakım hizmetlerinin bilimsel olarak gelişmesi için konunun uzmanlık olarak ele alınmasını, evde bakım hizmetlerinin eğitim ve personel desteği ile palyatif bakım sağlamak üzere yeniden yapılandırılmasını, hastane dışında palyatif bakım desteği sağlayan merkezlerin hayata geçirilmesini hedefliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'DE 314 PALYATİF BAKIM MERKEZİ VAR"

Palyatif Bakım Merkezleri’nin Türkiye’de 2015 yılında hizmete girmeye başladığını söyleyen Prof. Dr. Uyar, "Diğer gelişmiş ülke örneklerinin gerisinde uygulamaya başlayan Türkiye bugün, 81 il kamu hastanelerinde 314 Palyatif Bakım Merkezi, 4001 yatak sayısı ile kısa sürede Avrupa Palyatif Bakım Birliği’nin önerdiği yatak sayısının yaklaşık yüzde 50’sine ulaşmış durumda" dedi.

ULUSLARARASI KATILIMLI SEMPOZYUM DÜZENLENECEK

28-29 Eylül tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası katılımlı 1. Palyatif Bakım Sempozyumu’nda kamuoyu tarafından çok bilinmeyen konular ve olgu örnekleri ile ele alınacağını söyleyen Prof. Dr. Uyar, son dönem organ yetmezliğinde palyatif bakım, nörolojik hastalıklarda ve evde palyatif bakım, pediatrik palyatif bakım, kanser hastası ve palyatif bakımın konuşulacağını belirtti.

palyatif bakim
prof. dr. meltem uyar
Yorum (5)
mehmet oğuzhan alpaydın
Palyatif bakım, hastanelerde terminal dönemde bulunan hastalara algolojık destek ve tıbbı bakım gerektiren hastaların ihtiyaçlarına cevap vermekten ziyade, adeta hastalarını evde bakmak istemeyen hasta yakınların hastaneye yatırmak için uğraştığı bir kurtuluş yeri olarak hasta yakınları tarafından görülür bir müracaat kapısı halıne gelmiştir. Bu durum hastane enfeksiyonlarını arttırmakta, yeterli yatak kapasitesindeki kurumları yetersiz bir konuma düşürmekte ve bir süreden sonrada uzun süreli yatışlar hastalar için çekilmez bir durum ve konuma sürüklemektedir. Bence palyatif bakım tıbbi destek ve tedavi ile bir süre sonra düzelebilecek nitelikteki hastaların seçilerek yatırılıp tedavi göreceği bir ünite olarak değerlendirilmeli ve tedavi hizmetleri bu şekilde sınırlandırılmalıdır. Aksi takdirde ilerleyen zaman içerisinde önüne geçilemeyecek bir talep ve beklenti doğururki, ileride hastaneler açısından bu talep karşınamayacak bir boyuta gelecektir.
4
Cevapla
bulut
bu 314 rakamı resmi rakam. buna ilaveten, 1. basamak yoğun bakımlarının çoğunun palyatif bakım merkezi olarak kullanıldığı gerçeğini de unutmamak lazım. böylece doluluk oranı iyice yüksek gösteriliyor ve, bu hastalar 2-3 ayda bir sistemden taburcu edilip tekrar yatırılarak "yukarı"dan gelen uyarıların önüne geçiliyor. aşk ile bir kere daha söyleyebiliriz; garip ama Türkiye!
7
Cevapla
uz.dr
Yeni bir şey söyleyin, nüfusun yaşlandığını, geriartri ve paliyatif merkezlerinin gerekliliğini artık sağır sultan bile duymuştur.
2
Cevapla
aydin sinal
yaslilikla,palyetif bakim arasinda ne ilgi var? palyatif medizin tamamen ayri bir dal ayri bir tip uzmanlik dali,yasliliga bagli hastaliklar tamamen ayri bir dal hekim geriatri uzmani ve yasli bakim hemsiresinin beraber calistigi bir uzmanlik.ne is yaptiklarini Almanyada ilk okul cocuklari bilir. palyetif tip dernegi baskani(birde üstüne agri uzmani) olan doktor hanimin bunu bilmemesi beni sasirtimi,yoooo hayir artik Türkiyede sasiranlara sasiriyorum.
5
Cevapla
Rahim
Palyatif pek bir işe yaramıyor. Hasta yine acı, korku ve dehşet içinde ölmeyi arzuluyor. Yeni yasalar çıkmalı. Ölüme gittiği kesin olan hastalara EĞER TALEP EDERLERSE hızlı ve acısız ölüm seçeneği sunulmalı. Bunu acı çeken ve acı çekenleri gören biri olarak yazıyorum. Yaşamadan anlayamazsınız. Darısı buna karşı çıkanlara
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir