Medimagazin logo

Milimetrik kanser robotu hayatını kaybeden beyin cerrahının adı ile anılacak

ALMANYA'da bulunan Max Planck Enstitüsü'nün ilk Türk direktörü Prof. Dr. Metin Sitti, hayatını kaybeden beyin cerrahı kardeşi İlkay'ın ismini vermeyi planladığı robotu anlattı.
Kaynak: DHA
Milimetrik kanser robotu hayatını kaybeden beyin cerrahının adı ile anılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hap, enjeksiyon ya da kateter yardımıyla vücuda yerleştirilmesi hedeflenen akıllı robotlar beyin, pankreas, safra gibi müdahale edilmesi zor olan kanserler başta olmak üzere birçok kanserde kullanılacak. Yumuşak ve milimetrik boyuttaki akıllı robotlar doğrudan tümöre ulaşarak burada kanser ilaçlarının salınmasını sağlayacak.

ROBOT MANYETİK ALAN İLE İNSAN VÜCUDUNDA HEDEFLENEN BÖLGEYE ULAŞIYOR

Robotun manyetik alanlar yaratılarak hastanın vücudunda hedef bölgeyi bulmasını planladığını belirten Prof. Dr. Sitti özelliklerini şöyle anlattı:

"En son yaptığımız robot yeni bir robot. Yumuşak, elastik bir kağıt parçası gibi düşünün ama içinde manyetik partiküller var. Bunu özel olarak programladık ve dışarıdan manyetik alan verdiğimizde kağıttan çok değişik şekillere bürünebiliyor ve hareket edebiliyor. Sindirim sistemi ve mesane kanserlerinin tedavisinde ilaç vermek için kullanabiliyoruz. Manyetik alanla ulaştığı yerde içine koyduğumuz ilacı kontrollü bir şekilde dışarı salabiliyor ve böylece istediğimiz noktada kanserli dokuya kemoterapi ilacını verebiliyoruz. Böylece kanser tedavilerinde kullanabiliyoruz. Robotun ikinci fonksiyonu ise dışarıdan verdiğimiz manyetik alanlar ile aynı zamanda ısıtabiliyoruz. Bağırsak sisteminde kanama varsa robot oraya varıyor ve o kanayan bölgeyi ısıttığımız zaman kanamayı durdurabiliyor. Üçüncü olarak da damarlarda ya da tüplerde, insan içinde kapatmak istediğimiz tüpler var. Mesela çok kanama yapan hastalıklı bölgelerde robotu gönderiyoruz ve o tüpün doğru yere geldiğinde şekil değiştirerek damarı kapatmasını sağlayabiliyoruz."


Doktor ve doktor çocuklarına son görev 


Sindirim sistemindeki mide, bağırsak, pankreas kanserleri gibi kanser için deneysel çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Sitti, gelecek yıl küçük hayvanlarda, sonraki yıllarda büyük hayvanlarda robotun test edileceğini söyledi. Prof. Dr. Sitti hayvan deneylerinin ardından insanlarda çalışmalara başlanacağını ve sadece hayvan deneylerinin 5 yıl kadar sürmesini planladıklarını açıkladı. 

'KEMOTERAPİ İLAÇLARININ YAN ETKİLERİ EN AZA İNMİŞ OLACAK'

Robotların hedefe yönelik hareket etmesi sayesinde kemoterapi ilaçlarının yarattığı yan etkilerin azalmış olacağını da belirten Prof. Dr. Sitti bu etkilerin en aza ineceğini ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Kanseri yenmenin bir yönü de ısıtmaktır. Isıtma ile kanser hücrelerini öldürebiliyoruz. Hipertermi dediğimiz bir metod bu. Hem ilaç verebilecek hem de ısıtma ile kanserli dokuları yok edebilecek. 41 ya da 42 dereceye ulaştığında sıcaklık o hücreleri öldürebiliyorsunuz. O durumda ilaca dahi gerek kalmıyor."


Doktorların otobüsü devrildi: 3 ölü, 12 yaralı 


KANSERDEN ÖLEN BABASI VE KAZADA KAYBETTİĞİ KARDEŞİNE ADAYACAK

Babasını kanser nedeniyle kaybeden ve beyin cerrahı olan kız kardeşini ise trafik kazası nedeniyle kaybeden Prof. Dr. Sitti bu iki olayın kendi kariyerinde de etkili bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Bu yapacağımız robotları onlara adamak benim için önemli bir kişisel motivasyon. Dolayısıyla böyle bir yönü de var. Bunların da ötesinde genel hedefim insanlığa yardımcı olmak. Robotların benim için kişisel nedenlerin yanı sıra önemi insan hayatının kurtarılmasında ve de hayatımızı güzelleştirmesi açısından motivasyon sağlıyor." 

prof. dr. i̇lkay sitti
prof. dr. metin sitti
max planck enstitüsü
Yorum (2)
dr
Metin hocayı candan kutlar, tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim. Dataizm, algoritmalar ve buna bağlı olarak yapay zeka ve robotlar, birçok sektörde olduğu gibi tıpta da şimdiden yerini almaya başladı. Yarı programlı doktor RP-7, hemşire HOSPİ, hastabakıcı RiMan hale kullanımda . DaVinci robotunun bir ileri aşaması olan STAR (soft tissue autonomous robot) hayvan çalışmalarında barsak anastomozunu insan cerrahtan daha iyi yapıyor. Yakın gelecekte çok ilginç gelişmeler bizleri bekliyor, avantajları ve dezavantajları ile. Teknolojinin sağlayacağı yararların yanısıra, robotların bana göre ülkemize , daha doğrusu sağlık personeline getireceği en büyük fayda, insanla vıcık vıcık yoğunlaşmış ve ilişkilerin kavga döğüşe açık alanlarda olucak. Şiddet sonucu robot zarar görürse, devlet malına zarar vermekten magandayı bu kez savcı kesin içeri tıkar!!!... Yaaa Metin hocam, ben de sizin gibi bir hocayım,dünya literatürüne girmiş birçok orijinal çalışmam var ama, şu an sağlıkta şiddet bizleri çok yoruyor ve enerjimizi tüketiyor
46
Cevapla
yapaydr
İlaç yazacak yapay zeka ve robot yok mu?Kurtarın Aile hekimlerini bu zulümden artık.
17
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir