Medimagazin logo

Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Yeni veteriner fakülteleri açılmamalıdır

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Necdet Budak’ın Ege Üniversitesi kampüsünde yer alan Veterinerlik ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsünün veterinerlik fakültesine dönüştürülmesi isteğine Türk Veteriner Hekimleri Birliği ‘doğru bulmuyoruz’ dedi. Türk Veteriner Hekimleri Birliğince yapılan yazılı açıklamada enstitünün kapatılmasının mantıklı bir izahı olamayacağı kaydedildi
Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Yeni veteriner fakülteleri açılmamalıdır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Necdet Budak 11 Ocak 2019 tarihinde Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye’de Tarım Eğitiminin 173. Yıl Dönümü programında yaptığı konuşmasının bir bölümünde, bütün paydaşlarla üniversitenin bilgi ve birikimini paylaşacaklarını, multidisipliner bir anlayışla tarım ve ziraat alanında projeler hazırladıklarını ifade ederek, “kampüsümüzün girişinde yer alan Veterinerlik ve Hayvancılık Araştırma Enstitüsünün YÖK Başkanımızın takdirleri ve bakanımızın destekleri doğrultusunda veterinerlik fakültesine dönüştürerek bölgeye hizmet vermek istiyoruz.” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği  Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu veteriner hekimlik mesleği ve bilimsel gerçekler açısından Rektör Budak’ın yaklaşımını  doğru bulmadıklarını ifade etti.

Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada “çalışma alanları açısından stratejik bir konuma sahip olup, kuş gribi, newcastle gibi kanatlı hastalıklarında ülkesel teşhis referans merkezi, aşı kontrol merkezi, antibiyotik kalıntı izleme, arı ve balık hastalıkları gibi daha birçok konuda tek söz sahibi olan bir enstitünün kapatılmasının mantıklı hiçbir izahı olamaz” dedi.

Eroğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Ülkemizde sayıları hızla artan Veteriner Fakülteleri, kaliteli akademik kadrolar ve teknik alt yapı açısından yetersiz durumdadır. Üzülerek arz etmek isteriz ki ülkemizde Veteriner Hekimlik Eğitimi, dünyada kabul edilebilir standartların gerisinde kalmış olup, Avrupa Eğitim Kurumları Birliği  (EAEVE) kriterleri açısından tam akredite bir veteriner fakültemiz mevcut değildir. Avrupa Eğitim Kurumları Birliği  (EAEVE) kriterleri açısından tam akredite bir veteriner fakültemiz mevcut değildir. Ancak bazı Veteriner Fakülteleri 1. basamak değerlendirmeyi geçerek “approval” statüsünü sağlamıştır. EAEVE’nin ön gördüğü koşullar yerine getirilmeden fakültelerin açılması sonucunda mezun olan veteriner hekimlerin mesleki kaliteleri de standartların çok gerisinde kalmaktadır. Hayvan varlığı ve nüfus açısından ülkemiz ile benzer durumda olan Fransa’da 4, Almanya’da 5, İngiltere’de 7, İspanya’da 10 veteriner fakültesi mevcuttur.

Acilen yapılması gereken; Veteriner Fakültelerinin açılması için fiziki koşullarının asgari ne şekilde olması gerektiği, minimum kaç öğretim üyesinin varlığı, destek personelin niteliği, öğretim üyesi öğrenci oranının ne olması gerektiği hususlarında bir açılış kriterleri oluşturulmalıdır. Bu hususlar dikkate alınarak, yeni fakültelerin açılmaması, mevcut fakülte sayılarının azaltılması veya coğrafi olarak uygun olanlar arasında birleştirmeler yapılması, ÖSYM sınavlarında Veteriner Fakültelerine giriş için Tıp ve Hukuk fakültelerinde olduğu gibi taban puan oluşturulması gerekir. Nitekim son olarak geçtiğimiz yıl Eylül ayında Van’da yapılan 14.Veteriner  Fakülteleri Dekanlar Konseyinde alınan kararlarda bu yöndedir.

İleri hayvancılık için ileri bir veteriner hekimlik yaklaşımı dün de, bugün de genel kabul olarak ortada olup, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, planlamalarda bu hususun ihmal edilmemesini YÖK başkanı ve tüm yetkililerden talep ediyoruz.”

veteriner
necdet budak
ali eroğlu
türk veteriner hekimleri birliği 
Yorum (1)
Ali Çantabey
İşin ilginç tarafı veterinerlerin bir kısmı Ülkemizdeki Tıp fakültelerinde hatta diş hekimliği fakültelerinde dekanlık yapıyor. örneğin denizli tıp - karabük tıp dekanları veteriner fakültesi mezunu
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir