Medimagazin logo

Hasta hekim iletişiminde sorunlar masaya yatırıldı: 'Etkin dinleme sorunlara engel olabilir'

Hasta Hekim İletişiminde Sorunlar konulu konferans Prof. Dr. Özen Önen Sertöz tarafından İzmir Tabip Odası konferans salonunda verildi. Konferansta iletişimin sorunların aşılmasındaki önemine dikkat çekildi
Hasta hekim iletişiminde sorunlar masaya yatırıldı: 'Etkin dinleme sorunlara engel olabilir'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İzmir Tabip Odası Tıpta Uzmanlık Eğitimi Komisyonu Üyesi Prof.Dr. Ayşin Zeytinoğlu tarafından yapılan açılış konuşmasında iletişimin önemine değinildi.  

Prof. Dr. Özen Önen Sertöz sunumuna iletişimin tanımıyla başladı. İletişim sorunlarının bütün ülkelerde yaşanan bir sorun olduğuna değinerek, hasta memnuniyetsizliği, hasta şikayeti , malpraktis davaları ve hekime  şiddet  olgularını etkileyen önemli bir parametre olduğunu ifade etti.  İletişimi kolaylaştıran en önemli etmenlerin değerlilik duygusu ve kabul olduğunu vurgulayan  Prof. Dr. Özen Önen Sertöz onaylanan ya da onaylanmayanın bireyin kendisi değil,  davranışları olduğunun hissettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Etkin dinlemenin bile çoğu zaman iletişim sorunlarına engel olabildiğini belirtti. İletişimdeki sorunlarda çaresizlik, değersizlik ve öfkenin üç önemli duygu olduğunu belirten Prof. Dr. Özen Önen Sertöz  öfkeyi anlamanın önemine değindi.

Sunumun son bölümünde izleyicilerin soruları tartışıldı. İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı  iletişim sorunları ve hekime şiddet konusunun önemine değinerek oda olarak oluşturmaya çalıştıkları sağlıkta şiddet çalışma grubu için yararlı bilgilerin paylaşıldığını sunum için Prof. Dr. Özen Önen Sertöz’e teşekkür etti.

hasta hekim i̇letişimi
özen önen sertöz
Yorum (4)
okan mengücük
İletişimdeki sorun neden hep doktorda oluyor Hırsızın hiç suçu yokmu
10
Cevapla
UZMAN
herkes doktora akıl veriyor.aklınız çoksa siz kullanım.bizim canımız bezmiş.doktor,stres atma topuna dönmüş.saldırılardan bıktık.
15
Cevapla
A.S.
Etkin dinleme, karşıdaki bireyin anlattıklarını özetleyerek, kendisine geri bildirmeden ibaret bir iletişim biçimidir. Hastaya ayrılan vakitte burakın karşılıklı güvene dayalı iletişime, hekim hastanın geliş nedenini tam olarak anlayabilirse ne ala. Parça başı iş yapmak asla kaliteli sağlık hizmeti veya kaliteli iletişim getirmez. Bırakalım artık geyik muhabbettini yahu.
10
Cevapla
Hasan Akdemir
Böyle çalışmalara Scientific Masturbation diyen arkadaşlar çok. Halkımızın geneli iki acı kelime duyunca insanların üzerine atlamayacak kadar insancıl ve saygılı, mesele kalan insan artıklarında. Şiddet uygulamaya niyetli kişi karşısındaki ne söylerse söylesin zaten yapacağını yapıyor.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir