Medimagazin logo

Organ nakline 'taraftar' değilim diyen Celal Şengör'e yanıt: Dikkate almayın

Prof. Dr. Celal Şengör organ bağışıyla alakalı skandal açıklamalarıyla her kesimin büyük tepkisini çekti
Kaynak: Haber 7
Organ nakline 'taraftar' değilim diyen Celal Şengör'e yanıt: Dikkate almayın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Halk TV'de yayınlanan bir programa katılan Prof. Dr. Şengör, organ bağışına karşı kullandığı sözler büyük tepki çekmişti.

"ELİN DANGALIĞINA ORGANIMI NEDEN VEREYİM?"

Organ bağışının taraftarı olamadığını belirten Şengör, "Taraftar değilim. Elin dangalağına verip onu yaşatmanın anlamı yok ama araştırma yapacaklarsa istedikleri gibi kullansınlar. Araştırma çok mühim. Ben duyuyorum osteoloji dersi için iskelet bulamıyorlar" diye konuştu.

ORGAN NAKLİ VAKFI BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Organ Nakli Vakfı Başkanı konu ile ilgili şunları kaydetti:

"Prof. Celal Şengör'ün bir TV yayınında organ bağışı ve organ bekleyen hastalar konusunda kullandığı ve tekrar bile etmekten kaçındığımız ifadeleri büyük bir üzüntüyle izledik.

30 BİN İNSANIMIZ BİR UMUT BEKLİYOR

Türkiye'de halen 30 binden fazla hasta organ, doku ve hücre nakli için bekleme listelerinde kayıtlı bulunmaktadır. Her yıl bu listelere binlerce yeni hasta eklenmektedir.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 5 bin 457 hasta organ nakli ile hayata döndü. Öte yandan, binlerce hasta da nakil beklerken hayatını kaybetti.
Bekleme listelerinde bugün bir yakınımız veya tanıdığımız olmayabilir, ancak yarın bu listelerde sevdiğimiz bir insan, bir yakınımız veya kendimiz organ bekliyor olabiliriz.
O zaman ancak ve ancak bağışlanacak bir organ ile hayata tutunabileceğimiz unutulmamalıdır.

ŞENGÖR'ÜN AÇIKLAMALARI İNSAN ONURUNU ZEDELEYİCİ

Organ bağışı ve organ nakli süreçlerinde yer alan doktorundan hemşiresine ve organ nakli koordinatörüne kadar tüm sağlık profesyonelleri, hastalar arasında hiçbir ayrım yapmadan çalışmaktadır.

Tek amaç, insanların hayatını kurtarmak ve hayat kalitelerini yükseltmek.

Dolayısıyla organ nakli bekleme listelerindeki hastalar için Sayın Şengör'ün kullandığı, insan onurunu zedeleyici ve talihsiz tanımlamaların, nasıl bir ruh halinin ürünü olduğunu değerlendirmeyi kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

DİKKATE ALMAYIN

Bu tür ifadelerin, bilim insanı ve üniversite mensubu olmakla kesinlikle bağdaşmadığı açıktır. Organ bağışı hakkında bu şekilde spekülatif çıkışların dikkate alınmamasını tavsiye ederiz." 

organ nakli
organ nakli̇ vakfi
celal şengör
Yorum (8)
Uz dr
Kanaatimce Şengör hoca bu konuya dikkat çekmek için böyle konuşmuştur. Amaç hayat kurtarmak veya ömür uzatmak ise organ bağışı insiyatifi bağışçının yakınlarına bırakılmamalı. Yasalarla belirlenmeli ve önceden beyanda zorunlu olmalı , nüfus cüzdanına işlenmeli. Gerçekleri de yok sayamayız nasıl beyin ölümü olmuş hastaların %10 u ancak bağışlanabiliyorsa geri kalan %90 nın bir çoğuda organlarının istemediği birine gitmesini istemiyor olamaz mı? Şahsen ben sosyal hayatında sağlıklı iken topluma faydası olmayan ve topluma büyük zararlar veren birine yada organ bağışında bulunmayan bir aileye organımın verilmesini istemiyorum. Şartlı organ bağışı protokolleri oluşturup nüfusa işlenmesi zor olmasa gerek.
8
Cevapla
m. murat
Bir doktor olarak bu yaklaşıma katılıyorum. Bırakalım bu hümanist masumiyet ayaklarını! Doktorun kafasında kaldırım taşı kıran dangalağı ne çabuk unuttunuz?! Gel de insan sev!
18
Cevapla
aydin sinal
The Muppet Show :gecen senelerde birlikte program yaptiklari Haber Türk tv programi "teke tek" de Prf.Ilber Ortayli ve Prf.Celal Sengülü seyredip,dinlerken 1975-80 lerde cok popiler olan The Muppet Show isimli amerikan yapimi tv programindaki locada oturup igneleyici,alayci,ukala konusmalar yapan huysuz ihtiyarlar Waldorf ve Statler leri hatirlardim.Insan belli bir yasi asinca yukardan bakip igneleyici,ukala tavirlar takiniyor herhalde (bu duygu bana yabanci degil)
8
Cevapla
bozeren
estağfirullah. sizi tenzih ederiz aydın abi. :))
5
Cevapla
A
Çok zeki ve hafızası kuvvetli bir insan; çok çalışkan ve dünya çapında bir bilim adamı. Amaaaa ateizmin insanı nasıl canavarlaştırdığının tipik bir prototipi. Sana yediğin gaitalar afiyet olsun celal bey.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir