Medimagazin logo

Market zincirinin Eczacı ilanına eczacılardan tepki: Mesleğimizi itibarsızlaştırmanıza izin vermeyeceğiz

Türk Eczacıları Birliği, “Tüketici Sağlığı Ürün Grubu Sorumlusu” başlıklı ilana tepki gösterdi ilaçların marketlerde değil, eczanelerde, eczacıların danışmanlığında halka sunulması gerektiğine dikkat çekti
Market zincirinin Eczacı ilanına eczacılardan tepki: Mesleğimizi itibarsızlaştırmanıza izin vermeyeceğiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacıları Birliği yaptığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: 

“Bir market zinciri, ‘Tüketici Sağlığı Ürün Grubu Sorumlusu’ başlıklı bir iş ilanı yayınladı. İlanda aranan niteliklerde “ Tercihen Üniversitelerin Eczacılık, Kimya, Biyoloji, Farmakoloji ile ilgili bölümlerinden mezun” ibaresi yer alıyor. Aynı market zinciri, geçtiğimiz aylarda da başarısız bir eczane taklidine soyunmuş; eczane tabelalarımızda kullandığımıza benzer logolar kullanmış, ilacı ve sağlığı anımsatan görsel çalışmalarla reyon düzenlemesi yapmıştı.”

“İlacın ve ilaç kategorisi içerisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin yeri deterjanların yanı, şarküteri ürünlerinin karşısı değildir.” ifadelerinin kullanıldığı bildiride, ilaç ve ilaca ilişkin ürünlerin yalnızca eczanelerde, eczacıların danışmanlığında halka sunulması gerektiğinin altı çizildi.

"İlaçların marketlerde satılmasına yönelik bir adım"

Türk Eczacıları Birliği, “Bu, ilacın zincir marketlerde satılmasının önünü açmak adına atılmış şuursuzca bir adımdır. Devamında reçetesiz ilaç uygulamalarını ve ilaçta reklamı getirmek adına daha başka acemi adımlar atılacağına şüphe yoktur. Öte yandan bu ilan acemice hazırlanmış bir ilandır. Öyle ki üniversitelerde Farmakoloji diye bir bölüm yoktur; bu da firmanın konuya ve alana ne denli uzak, yabancı olduğunu göstermektedir.” ifadeleri kullanıldı.

“Bizler geleneği güçlü bir mesleğin mensuplarıyız.” diyen Türk Eczacıları Birliği, şunları söyledi:

“Bizler fakültelerimizden mezun olurken bilimsel kanıta dayalı bilgilerimizi insanlık yararına kullanacağımıza dair yemin ederek görevimize başlarız. Rant, indirim, kâr gibi kavramlar mesleğimizin bir parçası değildir. Halk sağlığını ve mesleğimizin onurunu hiçe sayan bu tutumun karşısında dün olduğu gibi bugün de direneceğiz.

İlgili ilanda firma kendisini anlatırken şu tabiri kullanıyor: ‘Hayat bir alışveriş bizim için, mutluluk alıp mutluluk verdiğimiz... Raflarımız ödül ve başarılarla dolu…’ Bu devrik cümlenin yaratmaya çalıştığı duygusallığı görmezden geliyor ve diyoruz ki: ‘Hayat, sağlık bizim için. Raflarımız bilimin ve bilginin süzgecinden geçmiş ilaçlarla dolu.’”

Türk Eczacıları Birliği, yaptıkları açıklamada, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri acil önlem almaya çağırdı ve sürecin takipçisi olacaklarını ekledi.

 

turk eczacilari birligi
market zinciri
ilac
eczane
eczaci
saglik bakanligi
recetesiz ilac
Yorum (11)
murat han
Eczanelerde her çeşit güzellik ürünü, bakım kremi, ilaç dışındaki her şey satılırken olan normal düşünenler bir anda gene ayağa kalkmış. Tamamen duygusal....
13
Cevapla
Sağlıkçı
Yazık! Migros mu sağlığımızı koruyacakmış
8
Cevapla
Prof.
15 kurusluk maskeyi bakkal gibi 5 Tl ye satarken itibar nerdeydi?
115
Cevapla
Haydar
Migrostan alış veriş yapmayın değerli meslektaşlarım ve eczane teknisyenleri. Ülkeyi 3. Dünya ülkesi seviyesine daha hızlı nasıl çekeriz yarış içinde bu palazlanan kapitaller. Sadece kâr düşünen para tapıcılar şimdi de eczacıların mesleğini bitirmeyi amaçlıyorlar. Eczacılara sağlık alanında daga fazla görev verilmesi gerekirken böyle para avcılarıyla uğraştırılıyor Milletin sağlığı hiçe sayılıyor. Peki ya bakanlık bu konuda ne yapıyor?
10
Cevapla
hekim adam
Bence marketlerde satılabilir. ABD'de ve Avrupa'da satılabiliyor. Tabiki her şey değil ancak bazı medikasyonlar satılabilir. Özellikle multivitamin desteklerinin satılmasına çok karşı bazı güruh. Neden acaba? $$$ :)
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir