Medimagazin logo

Performansta büyük adaletsizlik: Hiç almayan da var 115 bin Tl alan da!

Uzun süredir hekimler arasında tartışılan performansa göre ek ödeme sistemindeki adaletsizlikler pandemi nedeniyle bir kez daha gün yüzüne çıktı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Performansta büyük adaletsizlik: Hiç almayan da var 115 bin Tl alan da!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Performansa dayalı ek ödeme sisteminde aynı branştan hekimler bazı hastanelerde hiç ek ödeme alamazken bazı hastanelerde yüksek rakamlara ulaşabiliyor. Çalışanlar arasındaki adaletsizlik duygusunu yaygınlaştıran sistemin yıllardır düzenlemesi yapılmıyor.

Bir çok hastanenin pandemi hastanesi ilan edilmesiyle birlikte  COVID-19 hastaları dışında kamu hastanelerine (devlet-eğitim araştırma-şehir hastaneleri) hastalar gelmiyor. Hastalar daha çok özel hastanelere yönlenmiş durumda. Bu durumda devlet hastanelerinde önemli bir ekonomik kayıp sözkonusu.

Pandemi döneminde her ne kadar vatandaşa sağlık çalışanlarının tavandan döner sermaye aldıkları belirtilse de, bir çok hastane gelirleri düştüğü için ek ödeme dağıtmıyor. İl bazlı düşünüldüğünde ise aynı ilde aynı statüdeki hastanelerin bir kısmı hiç ek ödeme yapmadığı halde bazı hastanelerde ek ödeme dağıtımı yapılıyor. Örneğin bir eğitim araştırma hastanesindeki yan dal yapmış bir profesör “0 TL” ek ödeme alabiliyor!

 

 

Diğer taraftan aynı ilde yine aynı branştaki bir profesör mesai dışı ve özellikli işlemler nedeniyle 115 bin 947 Tl ek ödeme alabiliyor. Saat 16:00’dan sonra yapılan mesai dışı çalışmalar, normal puanlama sistemine girmezken özellikli işlem yapanlar da herhangi bir denetlemeye tabi tutulmuyor.

 

 

Performans sisteminin düzenlenmesinde özellikli işlemleri Sağlık Bakanlığı belirliyor. Özellikli işlemlerin bulunduğu branşlar yüksek alırken diğer branşlar MHRS sisteminden gelen hastalara bakıyor ve pandemi döneminde ek ödeme bile alamıyor.

Yüksek döner sermaye alan hekimler toplamda hekimlerin yüzde 1’ini bile oluşturmuyor. Ancak şu dönemde hiç ek ödeme almayan ve sadece sabit döner sermaye alan hekimlerin toplamda yüzde 50’yi oluşturdukları düşünülüyor.

 

Hastane havuzunda biriken döner sermayenin dağıtımındaki bir diğer adaletsizlik ise ünvanlar arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Aynı ortamda çalışan asistan hekimler ve hemşireler bir çok hastanede ek ödeme dahi alamıyor. 

 

Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları arasında oluşan adaletsizlik duygusu ise pandemi döneminde daha da yaygınlaşmış durumda. Sağlık çalışanları, başta il sağlık müdürlerinin döner sermaye dağıtımında düzenleme yapmasını beklerken, Sağlık Bakanlığı’ndan da daha adil bir dağıtım bekliyor.

performans sistemi
adaletsizlik
Yorum (37)
hekim adam
115 bin tl döner mi? yuh. yiyin efendiler yiyin... ayıptır ya, bu makas çok açıldı.
23
Cevapla
haram zıkkım
haram zıkkım
9
Cevapla
Drovuz
Yuhh, bu ne ya, açık kollayıp büyüklüğü değişmeyen pastadan büyük dilimi almak diğerlerine pay bırakmamak...
15
Cevapla
dt
pandemi döneminde performans yapılamadığına göre gelir de yoktur. dolayısıyla döner nasıl dağıtılıyor????? hadi dağıtılıyor o kadar büyük meblanın dağıtılması nasıl oluyor? yoksulluk sınırından ek ödemeyle 7350tl alırken......... sistemin neresi nasıl düzeltilecek ,,,, gelir üzerinden döner dağıtılması : performans yapan hekimin yıpranması,hizmetin kalitesinin düşmesi demek. performans öyle birşey ki hekimleri birbirine düşürüyor. aynı puanı da yapsalar içerik farklı oluyor.performans kaygısıyla çoğu hekiminin endikasyonları bile performans lehine kayıyor. ısrarla sistem hekimleri etik dışı çalışmaya,gereksiz tetkikler istemeye sevk ediyor. Etik olmaya çalışan hekimler ise gelir olarak kayıp yaşarken,kuruma az gelir getirdi diye mobinge maruz kalırken,hastalar tarafından da "şu tetkiği de yaptır,şu röntgeni de çektir,antibiotik yaz" vb. diyerek hastalarla karşı karşıya gelmektedir. bu sistem hep yanlışlar , populist kaygılar üzerine kurulmuştur. "sil baştan başlamak lazım bazen"
20
Cevapla
dr.mikro
MİKROBİYOLOJİ ve BİYOKİMYA uzmanlarının ek ödeme katsayısını tamda pandemi başlagıç döneminde düşürdüler. En azından bu dönemde çabamız özverimiz çalışma koşullarımız görülür belki bu yanlıştan dönülür diye umut ettik ama nafile.Zaten PDC mağduriyeti ile ek ödeme kuşa dönmüştü katsayı düşürülmesi ile adeta sıfırlandı. Performans siteminin mağduriyeti %90 için geçerli belki %10 veya daha az mutlu azınlık vardır.Çözüm en azından başlangıç olarak sabit ek ödemenin maaşa eklenmesi veya tüm hekimlere sözleşme hakkı veya maaşının verilmesi ile sağlanabilir.Aynı hastanede uzman hekim 5 bin TL maaş alırken sözleşmeli 2 katı askeri hekim 3 katı maaş alıyor. Tabloda 39 bin ve 115 bin iki rakam var o kısmını anlayabilen varsa açıklarsa memnun oluruz.Diğer sıkıntı bu tip haberler halkta şu algıyı yaratıyor doktorlar 115 bin ek ödeme alıyormuş...Oysa gerçeği bir tek bizler biliyoruz...
52
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir