Medimagazin logo

Kadın hastalıkları ve doğum branşı neden 'tu kaka' oldu?

Dr. Özcan Yılmaz yazısında, kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinin en çok tercih edilen branşlardan alt sıralara düşmesinin nedenlerine değindi.
Kadın hastalıkları ve doğum branşı neden 'tu kaka' oldu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr.Özcan Yılmaz'ın yazısı: 

Kadın hastalıkları ve doğum  eskilerde TUS tercihlerinde genellikle  ilk tercih edilen branşlar içinde yer alırken ne oldu da sondan beşinci-altıncı tercih sırasına düştü. Bunun çeşitli nedenleri var. Biz bunlardan bazılarına değinip sizlerin de görüşünü alarak bazı konularda çözüm oluşturmak için kamuoyu desteğini sağlamaya çalışacağız.

Kişisel görüşüme göre nedenleri sıralarsak;

1-Çalışma koşullarının çok ağır oluşu,

Meslek uygulamaları sırasında hastalar için diğer branşlarla karşılaştırma açısından uzak ara bir şekilde mesai dışı uzun süreli müdahaleler için zaman ayırmak oldukça yıpratıcı. Ama günümüzde  TUS tercihlerinde ilk sıralarda yer alan branşlarda böyle bir durum söz konusu değil.

2-Ağır çalışma koşullarına rağmen kazancın buna paralel olmaması,

Bu yoğun tempo ile çalışıp maaş  zamanı geldiğinde ucube sistemimiz döner sermaye  uygulaması gereği aldığımız ücret aldığımız risk ile ters orantılı.

3-Uygulamalar sonucu aşırı sayıda ve astronomik miktarlarda hukuki dava açılması,

Dava açılan beş dosyadan biri kadın hastalıkları ve doğum branşına ait .Hastane bahçesinde reklamlarda avukatların simsarları doktorunu şikayet edecek hasta avında.

4-Bu davalarda savunmasız ‘’şaşkın ördek yavrusu’’ durumunda kalınması,

Doktora dava açıldığında çalıştığın hastane, sağlık müdürlüğü, bakanlık, meslek odan ne derece yardımcı oluyor. İşi üzerimizden alıp bu doktor benim çalışanım diye davayı üstlenen ve bütün sorumluluğu alan bir yapı var mı? Tazminat kararı çıktığında üzerimize rücu etmeye çalışan bir kurum sizin güveneceğiniz bir yer olur mu?

5-İlerleyen yaşlarda ağır çalışma koşullarının aynen sürdürülmesi,

‘’Ölene kadar nöbet’’ bakışı neden değişmez. İnsan biyoloji ve fizyolojisi 55-60 yaşında 25-30 yaşında ki gibi değildir. Bakanlığımız emeklilik hakkını elde eden doktorları çalıştırmak istiyorsa onlara özel mesai saatleri ve çalışma koşulları sağlayamaz mı?

6-Akademik kadronun muayenehane  sorunu hallolduğu için kafasının bu soruna çevirip bakmaması,

Hocalarımız neden bu kadar sessiz. Ne zaman topa girecekler?

7-Dernekler,meslek odası, bakanlık ve hekimler arasında bir bağın kalmaması,

Bu kurumlar birbirleri ve kendi içlerinde kavga etmek için mi vardır?

8-Sorunla karşılaşmayan hekimlerin bu günü de kurtardık zihniyeti ile kendini kandırması,

Hekimler hep suskun, peki kadın doğumcular neden suskun?

9-Branşın küçülmemesi,

Şu haliyle çok büyük bir branş, önce Kadın Hastalıkları ve Doğum diye ikiye ayrılmalı. Daha sonra gerekirse yeni yan dallar oluşturulmalı.

10-Son olarak ‘’Down Sendromu’’ belası.(Bu ayrı bir yazı konusu)

  Sevgi ve saygılarımla

  Dr.Özcan Yılmaz

kadın doğum hastalıkları
doğum branşı
dr. özcan yılmaz
Yorum (11)
Akademisyen
Özcan Hocam, kalemin çok kuvvetli. Senden çok şey öğrendik. Emeğine sağlık.
66
Cevapla
Ünal Tutaysalgir
Devamı var.
41
Cevapla
Albert Kazado
Down sendromlu bebekler ve bireyler iyi kalpli insanlar ..Ve biz doktorlar bu iyi insanları anne karnında tespit edip yık etmezsek çok yüklü tazminatlarla karşı karşıya kalıyoruz.Bu insanlık dışı tutumun biran evvel değiştirilmesi dileğiyle.
93
Cevapla
Tanseli Tosun
Kesinlikle dile getirdiğiniz herşey tam yerinde tespitler.Ben de 2011 de muayenehanem olduğu İçin devletten istifaya zorlandım .Devlette kalmak istemedim kendim evre 2 meme Ca geçirince nöbet muafiyetim olmasına rağmen idare tarafından nöbet tutmam İçin sözlü baskı yaptılar.İstanbul’daki bir hakem hastaneden olan raporumu üç yıll sonra tekrarını istediler vs vs.İdareyi bunu yapmaya zorlayanlar da diğer kadın doğumcu meslektaşlarım idi.Muayenehanede tercih edilmeyi çekemeyenleimiz çok oluyor maalesef.Özcan abi hepimiz topun ucundayız ben her türlü desteğe hazırım mesleğimizin bu kadar ayak altına alınmaması İçin.Kadındoğum en zayıf birlik olan grup maalesef.Siz liderimiz olun arkanızdayım şahsım adına
75
Cevapla
Ergul Bor
Doğru tespitler, ellerine sağlık yazan abimizin…
69
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir