Medimagazin logo

Danıştay, sağlık meslek liselerine öğrenci alımını durdurdu

Bu kararla artık ebe, hemşire ve sağlık memuru olmak için 4 yıllık sağlık meslek yüksekokulunu bitirmek zorunlu hale geldi
Danıştay, sağlık meslek liselerine öğrenci alımını durdurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bu kararla artık ebe, hemşire ve sağlık memuru olmak için 4 yıllık sağlık meslek yüksekokulunu bitirmek zorunlu hale geldi.

Bu yıl birinci sınıfı bitirip ikiye geçen sağlık meslek lisesi öğrencileri ile eski mezunların kazanılmış hakları ise geçerli sayıldı. Türk Hemşireler Derneği öncülüğünde 7 ayrı hemşire derneğinin başvurusunu 5 Temmuz 2005 tarihinde oybirliğiyle karara bağlayan Danıştay Sekizinci Dairesi, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ve sağlık meslek liselerinin Milli Eğitim’e devrini öngören protokolü de durdurdu. Türk Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker ise karardan memnun olduklarını söylüyor. Böylece sağlık meslek liselerinin Milli Eğitim Bakanlığı ile bir ilişiği kalmayacak.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı'na devredilen sağlık eğitim merkezleri ve İstanbul Validebağ Öğretmenler Hastanesi yeniden Milli Eğitim'e geçecek. Ancak diğer bakanlıklara bağlı liselerin Milli Eğitim'e devrini öngören yasa tasarısı kanunlaşırsa, iptal edilen devir işlemleri gerçekleşebilecek.

Türk Hemşireler Derneği, Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, Cerrahpaşa Hemşireleri Derneği, İş Sağlığı Hemşireleri Derneği, Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu Mezunları Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği ve Diyabet Hemşireleri Derneği birlikte Danıştay'a dava açarak sağlık meslek liselerine öğrenci alımının durdurulmasını istedi. Dernekler, 1996 yılında YÖK'le Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokole de atıfta bulundu. Protokoldeki ‘Ebelik, hemşirelik ve sağlık memurluğunun eğitimi 4 yıllık sağlık yüksekokullarında yürütülür. Sağlık meslek liselerinin bu bölümlerine öğrenci alınmaz' hükmünü hatırlatan mahkeme de dernekleri haklı bularak bu okullara öğrenci alımını durdurdu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de AB'ye uyum çerçevesinde bu yıl sağlık meslek lisesine kayıt yaptıracak öğrencilerin ebe ve hemşire olarak mezun olamayacağını vurgulamıştı. Bakanlık davayla ilgili savunmasında mahkemeye Talim ve Terbiye Kurulu'nun bu yöndeki görüşünü bildirerek, "2005-2006 öğretim yılından itibaren sağlık meslek liselerinin ebe, hemşire ve sağlık memurluğu bölümlerine bu unvan ile mezun verecek şekilde öğrenci alınmayacağını" belirtti. Ancak mahkeme, "sınava giren öğrencilerin mağdur olacağı" gerekçesiyle Milli Eğitim'in görüşünü reddetti. Bu yıl sağlık meslek liselerine 7 bin 534 öğrenci alınması planlanıyordu. Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı (OKS) sonucuna göre öğrenci alınacak bu liseler için öğrenciler 21 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapmıştı. Bu kapsamda 155 bin öğrenci sağlık meslek liselerinin çeşitli bölümlerini tercih etti. 155 bin öğrencinin ortalama iki sağlık meslek lisesi tercih etmesi nedeniyle toplam tercih sayısı 360 bini geçti. Dün OKS ile öğrenci alan liselere öğrencileri yerleştirme işlemine başlamayı ve 16 Ağustos'a kadar tamamlamayı planlayan Milli Eğitim ne yapacağını şaşırırken, Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çıkış yolu arıyor. Şu an üç alternatif üzerinde duruluyor: Yerleştirme işlemleri sağlık meslek liseleri 'yok sayılarak' yapılacak; Sağlık Bakanlığı'na geçen liseler için yeni bir protokol imzalanarak yerleştirmeler Milli Eğitim'ce yapılacak veya tercih edenlerin bilgileri Sağlık Bakanlığı'na verilerek yerleştirmeler bu bakanlık tarafından yapılacak.


Zaman
danıştay
sağlık
meslek
liselerine
öğrenci
alımını
durdurdu
Yorum (1)
songül
5/5 çok hoş
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir