Medimagazin logo

ÖSYM , TUS sorularını isteyene verecek

Türkiye'de yüzbinlerce adayın girdiği sınavları ÖSYM gerçekleştirmektedir. Ancak ÖSYM, ÖSS dışında yaptığı sınavların sorularını kamuoyuna açıklamamaktaydı. Diğer yandan, 2003 yılında yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı ile kamu kurumlarına, istisnalar dışında, ellerindeki bilgi ve belgeleri, kamuya açma zorunluluğu getirilmiştir.
ÖSYM , TUS sorularını isteyene verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye'de yüzbinlerce adayın girdiği sınavları ÖSYM gerçekleştirmektedir. Ancak ÖSYM, ÖSS dışında yaptığı sınavların sorularını kamuoyuna açıklamamaktaydı. Diğer yandan, 2003 yılında yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı ile kamu kurumlarına, istisnalar dışında, ellerindeki bilgi ve belgeleri, kamuya açma zorunluluğu getirilmiştir. Buna uymayan sayılı kurumlardan birisi de ÖSYM idi. ÖSYM, sınav sorularının verilmesini talep eden adaylara, olumsuz yanıt vermekteydi.

Adaylar, ÖSYM bu olumsuz yanıtından sonra, itirazları inceleyen Başbakanlıktaki Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna şikayette bulunmuş, bu söz konusu Kurul da ÖSYM'nin soruları vermesi gerektiğine karar vermişti.

Ancak, ÖSYM, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun kararının ardından soruları vermek yerine, Kurul kararının iptali yönünde İdare Mahkemesine dava açmıştı.

Bu yönde açılan ilk dava sonuçlanmış olup, ÖSYM'nin iptal istemi yönündeki davası reddilmiştir. Yani ÖSYM davayı kaybetmiştir. Ankara 10. İdare Mahkemesi verdiği kararda, "Bu durumda, 4846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre anılan sınav testleri üzerinde davacının telif hakkının bulunduğu kabul edilmekle birlikte bu hakkın, eser sahibinin rızası dışında eserin çoğaltılması ve yayılmasını yasakladığı, eseri açıklamama veya gizli tutma anlamına gelmeyeceği anlaşılmakta olup, davacı kurumun söz konusu testlerin soru ve cevaplarını başvurana 4982 Sayılı Kanun'un 24 maddesine dayanarak vermesi gerektiğinden davalı idare bu yönde tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" ifadelerine yer verilmiştir.

Bu karardan sonra ÖSYM'nin Danıştay'a itiraz hakkı bulunmakla birlikte, Bilgi Edinme değerlendirme Kuruluna itirazda bulunan adaya bu soru ve cevapların verilmesi gerekmektedir.

memurlar.net
ösym
tus
sorularını
isteyene
verecek
Yorum (1)
Hakan TAN
Ben hocama katılmıyorum, genç kuşakların önünün açılması gerek...Bugün tıp eğitimde sorunlar varsa 60 lı 70 li yıllarda mezun olmuş hekimlerinin etkisi çoktur...Paternalist ve baskıcı eğitim modeli ile bu iş yürümüyor..Üstelik gözlemlerime dayanarak bu kuşakların gelişme açık olmadığı ve nörotik, aşırı egosantr kişilik yapısı ile asistanlara mobbing uyguladığı bir gerçektir..Asistanların çalışma verimlerini de düşürmekte ve mesleki öz gelişimine balta vurmaktadırlar..Saygılar...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir