Medimagazin logo

Türkiye'ye ilaç gibi klinik

EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ruhan Düşünsel, "Merkezin çalışmaları yurtdışından da ilgiyle takip ediliyor. Pek çok ülkeden ilaç araştırması için başvuran şirketler var" dedi.
Türkiye'ye ilaç gibi klinik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ruhan Düşünsel, "Merkezin çalışmaları yurtdışından da ilgiyle takip ediliyor. Pek çok ülkeden ilaç araştırması için başvuran şirketler var" dedi.

EÜ bünyesindeki Türkiye'nin ilk klinik ilaç araştırma merkezi, biyoyararlılık ve biyoeşdeğerlilik çalışmalarıyla sektöre 5 milyon avro tasarruf, üniversiteye de 2.5 milyon avro gelir sağladı


Erciyes Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde beş yıl önce kurulan Türkiye'nin ilk klinik ilaç araştırma merkezi, biyoyararlılık ve biyoeşdeğerlilik çalışmalarıyla ilaç endüstrisinin 5 milyon avro tasarruf etmesini sağlarken, üniversiteye 2.5 milyon avro gelir kazandırdı. Avrupalı ilaç firmaları çalışmalarından yararlanmak için merkezin kapısını aşındırıyor.


5 yılda 364 çalışma
EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Ruhan Düşünsel, Sağlık Bakanlığı'nın izniyle kurulan Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi bünyesindeki İyi Klinik Uygulama Merkezi'nin, 2000 yılından beri ilaçların biyoyararlılık ve biyoeşdeğerliliğini araştırdığını belirtti. Merkezde beş yılda 364 çalışma gerçekleştirildiğini anlatan Düşünsel, şu bilgileri verdi:
"Biyoyararlılık vücudun ilaçtan yararlanma yüzdesidir. Özellikle ağızdan alınan ilaçlarda emilen ilaç miktarı, bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. Bu, ilaç molekülünün özelliklerine bağlı olabileceği gibi üretim kalite ve teknolojisine de bağlı olabilir. Biyoeşdeğerlilikse farklı firmalar tarafından üretilen ancak içeriği aynı olan ilaçların biyoyararlılıklarının aynı oranda olması demektir. Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği zorunluluk nedeniyle muadil ilaçlarda bu çalışmaların yapılması gerekir."
Daha önce Türkiye'deki firmaların bu tür araştırmaları yurtdışında yaptırdığını belirten Düşünsel, şöyle devam etti: "Bu merkez sayesinde yurtdışına döviz çıkışının önüne geçildi, ilaç endüstrisine 5 milyon avro tasarruf sağlandı. Merkezdeki çalışmalarda üniversitemiz de 2.5 milyon avro gelir elde etti. Başarılı çalışmalarımız yurtdışında da izleniyor. Almanya, Avusturya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinden ilaç araştırması için başvuran şirketler var."


Deneklere sağlık sigortası
Biyoeşdeğerlilik çalışmaları için gönüllü deneklere ihtiyaç olduğunu anlatan Düşünsel, deneklerin olası sağlık sorunlarına karşı sigortalandığını söyledi. Denek sayısının 10 bine ulaştığını belirten Düşünsel, her deneğe çalışma hakkında bilgi verildiğini ve çalışmaya katılmayı kabul edenlerle protokol imzaladıklarını kaydetti.
Düşünsel, "Sonra fiziki muayeneden geçirilip laboratuvar testleri yapılıyor. Uygun görülen denekler belli bir ücretle çalışmaya davet ediliyor. Bugüne kadar ödenen tutar, 2 milyon avroyu buldu" dedi.

Radikal
türkiye'ye
ilaç
gibi
klinik
Yorum (26)
Ahmet Bedir
Gürüz-Sezer-Teziç, öyle adamdı ki, atadıkları adamları çok iyi seçmişlerdi. Umarım seçtikleri de kendileri gibi bir daha bu kapıları göremezler.
0
Cevapla
Mustafa SARI
Çok; ama çok güzel... Bemin hissiyatıma ve düşüncelerime tercüman olmuş. Yüreğine kalemine sağlık....
0
Cevapla
Özcan EREL
Selam, saygı ve tebriklerimle Sayın Hocam. Özcan
0
Cevapla
dr mk
Beyefendi, yaptığınız güzellemelere devam ederseniz, bu siyasi ortamda hakettiğiniz yere geleceğinize eminim. Ancak insanda insaf ve birazda vicdan olmalı. Mevcut C.başkanı ve YÖK başkanı ile eskilerinin antidemokratik uygulamalar açısından bir farkı var mı? İsmen değil ama Tabip odası sıfatı ile siyasi yazı yazmak bence utanç verici. Tüm Urfalı hekimler sizin gibi düşünmüyor olabilir.
0
Cevapla
Mehmet ADAM
Eskiden "Tabip odalarında sol siyaseti yapılyor, hekimlerin sorunlarıyla uğraşılmıyor" deniyordu, şimdi sağ siyasetle uğraşılıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir