Medimagazin logo

Doğubeyazıt'taki çocuğun ölüm nedeni kuş gribi değil...

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Van’da kuş gribi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede ölen çocuğun da bulunduğu 4 kişiden alınan örneklerde kuş gribi virüsüne rastlanmadığını bildirdi
Doğubeyazıt'taki çocuğun ölüm nedeni kuş gribi değil...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Van’da kuş gribi şüphesiyle kaldırıldığı hastanede ölen çocuğun da bulunduğu 4 kişiden alınan örneklerde kuş gribi virüsüne rastlanmadığını bildirdi.

Buzgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 kardeşle ilgili Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’nda yapılan testlerin negatif çıktığını belirtti.

Buzgan, "Yapılan testler sonucu, bu numunelerde ne kuş gribi ne de başka bir grip virüsüne rastlandı" dedi.

Turan Buzgan, hastalığın neden kaynaklandığına ilişkin çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Aslan da hafta sonunda vakalardan gelen örnekler üzerinde çalıştıklarını, aralarında ölen çocuğun da bulunduğu 4 numunede yapılan ilk testlerin negatif çıktığını bildirdi.

Tek bir yönteme bağlı kalmadıklarını, numuneler üzerinde 3 ayrı yöntemle çalıştıklarını belirten Aslan, numunelere "Hızlı Test", "Elisa" ve "PCR" yöntemiyle üç test uygulandığını, bunların sonuçlarının negatif olduğunu söyledi.

Aslan, laboratuvar ortamında özel hücrelerle çalışılan bir başka yöntemin çalışmalarının da halen sürdüğünü kaydetti. Aslan, "Bundan sonra artık başka virüs veya bakteri var mı, onun üzerinde çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Bu arada, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan başkanlığında, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Hıfzıssıhha Merkezi’nden Doç. Dr. Nezihe Yılmaz, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri’nden Şube müdürleri Ramazan Uzun, Şehnaz Tümay ve Yıldırım Beyazıt’tan oluşan 7 kişilik ekip, Van’a hareket etti.

Bu ekibe, Erzurum ve Diyarbakır’dan birer uzmanın daha katılacağı bildirildi.

ÖLÜM NEDENİ ZATÜREE

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, kuş gribi şüphesiyle hastaneye yatırıldıktan sonra yaşamını yitiren Mahmut Ali Koçyiğit’in kuş gribinden değil "zatürree"den öldüğünü bildirdi.

ANKA’ya açıklama yapan Turan Buzgan, yaşamını yitiren Mahmut Ali Koçyiğit’in kendisine ve 3 kardeşine pek çok test yaptıklarını belirtti. Buzgan, yapılan testler sonucunda Koçyiğit’in "zatürree" nedeniyle vefat ettiğinin anlaşıldığını kaydetti.

Buzgan, zatürreenin diğer virüslerle ilgisinin araştırıldığını bildirdi.

Ağrı Doğubeyazıt’ta hasta tavuk eti yedikleri şüphesiyle hastaneye kaldırılan ve yaşamını yitiren Mahmut Ali Koçyiğit’in, kardeşi Hülya Koçyiğit’in de durumunun ağır olduğu öğrenildi. Aynı kuşkuyla 6 hastanın karantna altında tutulduğu da ifade edildi.

HEPATİT VİRÜSÜ SAPTANDI

Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nden, kuş gribi şüphesiyle Erzurum’a gönderilen çocuktaki ilk bulguların hepatit virüsü yönünde olduğu belirtildi.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behsat Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğubayazıt İlçesi’nden kuş gribi şüphesiyle gönderilen Davut Polat’ı (2), tedavi altına aldıklarını belirtti.

Yapılan ilk incelemede çocukta kuş gribi virüsüne rastlanmadığını belirten Özkan, "İlk bulgularımız çocukta hepatit virüsü olduğunu gösteriyor. Ancak tetkiklerimiz devam ediyor" dedi.

Prof. Dr. Özkan, ilçede değişik enfeksiyon hastalıklarına yakalanan çocukların bile kuş gribi endişesiyle bölgedeki hastanelere sevk edildiklerini ifade ederek, bu konuda duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.

Milliyet

doğubeyazıt'taki
çocuğun
ölüm
nedeni
kuş
gribi
değil...
Yorum (1)
ibrahim kavak
sn.prof.hakeri öncelikle hekimler olarak bizler ''kamu'' adına hizmet vermekteyiz.Bana göre s.bakanlığı malpraktisi( tüm meslekleri ilgilendirmesine rağmen sadece sağlıkla ilgili algılanması da ayrı ) kanun olarak kabul ederken, sağlık hukukunun alt yapısı hiç bir hazır değildi. VE bakanlık kendi adına kamu hizmeti gören çalışanlarını açıkça sırtından bıçakladı , hiçbir sigorta girişiminde dahi bulunmadı, ki 2011 e gelindiğinde ne ? değiştiğiyse en azından hekimlerini sigorta ettirdi (yada zorunlu kıldı, maddi katkı yaptı). bunu çok önceden de yapabilirdi. bilimsel komisyonlar toplayıp onamlar hazırlayıp kendi kamu hastanelerine verebilirdi vermedi.halen her hastanede bireysel onamlar rastgele düzenleniyor.kukuken pek çoğu sadece kağıt parçası.performans dedi, hasta hakları dedi, dr.lar hergün branşına göre bazen 50. bazende 100. hastaya bakmadı diye sarı zarfı yedi.bizleri polk.lerde sağlıkla ilgisi olmayan sekreterlerle bıraktı(çoğu dr.dan daha muteber, dayıları var))).yapılan her türlü hatanın,yanlışın ,ihmalin vb. faturası da biz hekimlere çıktı. inanın bu meslekte geçen 20 yıldan sonra kendi çıkar yol arıyorum ösym sınavlarına giriyorum.çocuklarım büyümeden (maalesef 10-2 yaşlarındalar)becerebilirsem ,ömrüm yeterse yeni bir iş edineceğim. saygılarımla sn.hakeri ''tıp ceza hukukunun güncel sorunları'' ile ilgili sempozyum notlarından bazıları elimde fakat son 3 yılda neler olduğunu nereden takip edebilirim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir