Medimagazin logo

Isparta'da hekimlere kuş gribi semineri

Isparta Gülkent Devlet Hastanesi tarafından, Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline gelen kuş gribi konusunda doktorlara seminer verildi
Isparta'da hekimlere kuş gribi semineri
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Isparta Gülkent Devlet Hastanesi tarafından, Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline gelen kuş gribi konusunda doktorlara seminer verildi.


Gülkent Devlet Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Fatma Yücel tarafından verilen seminerde, olası vaka ve kesin vakanın ne olduğu, kuş gribinin belirtileri hakkında bilgiler verildi. Kuş gribinin daha önceden de bilindiğine değinen Fatma Yücel, "Kuş gribi tavuklarda görülmeye başlamıştı. Virüsün insanlarda bulaşması tehlike boyutunu ortaya çıkardı. İlk virüs 1997 yılında ortaya çıktı. Vakalarda artış 2005 yılında Manyas'ta meydana geldi ve 2006 yılında insanlara bulaştığı belirlendi" dedi.


İnsanlarda kuş gribi belirtilerine de değinen Enfeksiyon Uzmanı Fatma Yücel, "Virüs insanlarda 38 derece yüksek ateş, öksürük, kas ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu tür belirtiler olması ve şahsın kümes hayvanlarıyla temasının olması halinde olası vaka olarak değerlendirebiliriz. Bu durumda hastalardan alınan numuneleri mutlaka teyit ettirmek zorundayız" diye konuştu.


Kuş gribi vakasının Isparta'da ilk olarak Şarkikaraağaç İlçesi'ne bağlı Karayaka Köyü'nde ortaya çıktığını ve şuana kadar 35 hastanın bu vakayla müracaatta bulunduğunu kaydeden Fatma Yücel, bu hastalar üzerinde yapılan tetkiklerin 20'sinin negatif olduğunu, kalan diğer hastaların durumunun incelendiğini ifade etti.


Gülkent Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Okutan ise, kuş gribi vakasının ülkemizde güncelliğini koruduğunu hatırlattı. Bu amaçla doktorlara ne yapmaları konusunda seminer verildiğini belirten Başhekim Okutan, hastanede ciddi bir yoğunluğun olduğunu vurguladı. Günde ortalama bin 700, bin 800 dolayında vatandaşın geldiğini anlatan Okutan, "Hastane ortalamamızın 2 katına çıktık. Şu an pozitif bir durumla karşılaşmadık. Elimizden geldiği kadar hızlı çalışıyoruz" şeklinde konuştu.


İHA
isparta'da
hekimlere
kuş
gribi
semineri
Yorum (2)
UrologKemal
Sayın hocama uroloji deneyimimizde robotik cerrahinin komplikasyonları konusunda bir bilgi vermek istiyorum. biz hastalarımızı 50-60 derece trendelenburg pozisyonunda ameliyat ediyoruz. yani bir çeşit hasta ayağından tavana asılmış gibi saatlerce aynı pozisyonda kalıyor. sanırım siz de aynı pozisyonda yapıyorsunuz. önceleri karşılaştığımız beyin komplikasyonlarının nedenini anlayamadık. sonra anestezistlerle konuştuğumuzda beyin kanlanmasının bozulmuş olabileceğini söylediler. yazınızda belirttiğiniz gibi robotik cerrahi de o kadar masum bir ameliyat değil. hastalar bu durumu bilmedikleri için onlara çok cazip geliyor, fakat iyi düşünmek gerekli.
0
Cevapla
Osman D
Sayın hocama cerrahideki yeni yaklaşımlar konusundaki değerlendirmeleri için teşekkür ederim. Neredeyse tümüyle benim de sahip olduğum görüşleri dile getirmişler. Yeni teknikleri ve endüstriyi cerrahide kullanmak kuşkusuz kaçınılmaz. Ancak bence cerrah ülkenin ekonomik durumunu da gözönünde bulundurarak aşırı endüstriyel ürün kullanımı konusunda her zaman "gerçekten şimdi bu gerekli mi?" sorusunu her zaman kendisine sormalı. Tabii ki dünya gündeminin gerisinde kalmamalıyız. İhtiyacı olan hastaya yeni yöntemleri öğrenmeli ve uygulamalıyız. Ancak ihtiyacı olmayan hastaya sadece yapmış olmak için yeni ve pahalı yöntemleri kullanmakta ısrar da etmemeliyiz. Artık bu konuda ben cerrahları vicdanları ile başbaşa bırakmak gerekli diye düşünüyorum. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir