Medimagazin logo

15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa aynen kabul edildi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi
15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa aynen kabul edildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği 15 ile 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasa, Plan Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edildi. CHP, tasarının Genel Kurul'da da aynen kabul edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.


Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçeleri dikkate alınmayan tasarı konusunda hükümeti uyaran YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme, "Siyasi irade tarafından seçilmiş rektörler siyasetin baskısı altında kalacaktır" dedi.


Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği tasarı Plan Bütçe Komisyonu'nda aynen kabul edildi. Yeni üniversitelerin kurucu rektörlerinin iki yıllığına Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği üçer aday arasından atanmasını öngören vetolu maddenin görüşmelerinde CHP ve AK Parti'li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı.


Hükümeti, "YÖK'le ve üniversitelerle uğraşmaktan" vazgeçmeye çağıran CHP'li Akif Hamzaçebi, "Eğer ısrar ederseniz Cumhurbaşkanı ne yapar bilemem, ama biz Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Hem de yürütmeyi durdurma istemiyle başvuracağız" dedi.

YÖK ve üniversitelerle kavga edilmemesini isteyen Hamzaçebi, "Hükümet yanlış içinde. Üniversitelerle reform değil benim dediğim olacak tartışmasından hükümet zarar görür. Sonunu yaklaştırır" diye konuştu.

Kurucu rektörlerin belirlenmesinde hükümetin söz sahibi olmasında ısrar eden iktidar milletvekilleri ise 21 kişilik YÖK yönetiminin aldığı kararlar doğru sayılırken, milyonlarca seçmenin desteği alan iktidarın yapacağı seçimin yanlış görülmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Komisyon toplantısında söz alan YÖK Başkanvekili İsa Eşme de, hükümetin tasarısına karşı çıktı.

Kurucu rektörlerin yeni üniversitelerin iskeletini kuracağını ve akademik ve idari yapılanmayı gerçekleştireceklerini belirten İsa Eşme, "Siyasi irade tarafından seçilen rektörler siyasetin baskısı altında kalacaktır. Milletvekili seçmeninin baskısı altında rektörlere baskı yapacak, rektörler de bu baskı altında kalacaklar. Rektörlerin tercihlerinde siyasi baskı rol oynayacak" dedi. Bu durumun üniversitelere zarar vereceğini kaydeden Prof. Eşme, siyasi iradeyle belirlenen rektörlerin YÖK ile ilişkilerinde de sorun yaşayacaklarını belirterek, rektörlerin YÖK tarafından akademik kriterler baz alınarak seçildiklerini ve parti kriterlerinin dikkate alınmadığını söyledi. Eşme, yasanın aynen çıkması ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal veya yürütmeyi durdurma kararı alınması durumunda da sorun yaşanacağı uyarısında bulundu. Eşme, böyle bir durumda yeni üniversitelerin öğrenci kontenjanlarının belirlenemeyeceğini ve sınav kılavuzuna giremeyen 15 üniversitenin bir yılının kaybedileceğini söyledi.


CHP'liler ve Eşme'nin itirazlarına karşın tasarı, veto gerekçeleri doğrultusunda değiştirilmeden aynen kabul edildi.

İHA
15
yeni
üniversite
kurulmasına
ilişkin
yasa
aynen
kabul
edildi
Yorum (3)
ALİ VELİİİİ
Fevkaladenin fevkinde, günün anlam ve önemine binayen bomboş bir yazı olmuş, bu yorumumla biraz daha olgunlaşırsın herhalde, saygılar.
0
Cevapla
Soner Recai Öner
Sayın hocam; Eleştiri (hakaret dışında) hiç bir sınır kabul etmez. Eleştiri; içinde, sınırsız subjektivite barındırır. Özellikle bir sanat eseri bir edebi eser eleştirisinde durum özellikle de bu şekildedir. Bilimsel makalelerde ise bunu en iyi siz bilirsiniz, istatistik ve iyi hekimlik kıstaslarının karşılaştırılması değerlendirilmesi yapılır. Benim düşüncem, eleştiriye bir ayar vermenin son derece sakıncalı ve gereksiz olduğudur. Düşünün; bir seçicinin (sansürcü) elinden geçmiş eleştiri yazısı ne derece "objektif" olabilir? İnsanlara hep duymak istedikleri şeyler söylenmiş olmaz mı? O nedenle son sözüm "Bırakın herkes özgürce konuşsun!" Eleştirilen konumundayken baktığınızda; "sizce" bir yazı eleştiri kapsamına girmiyorsa boşverirsiniz. Sevgi ve saygıyla.
0
Cevapla
a.s
Sayın hocama aynen katılıyorum. Bence kendini bilmezler için çok önemli bir hatırlatma. Saygılar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir