Medimagazin logo

Türkiye'de il il Tıp Bayramı kutlamaları, mesajlar, etkinlikler...

Türkiye'de il il Tıp Bayramı kutlamaları, mesajlar, etkinlikler...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ORDU (İHA) - Ordu'da 14 Mart Tıp Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.
Ordu Tabipler Odası tarafından Sahil Atatürk Parkı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Mithat Yağlı, doktorlardan birlik ve beraberlik içinde olmalarını istedi. Dr. Yağlı, "Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında emekliye ayrılmış doktor büyüklerimizi evlerinde ziyaret ettik, gönüllerini aldık. Çocuk Yuvası'nda çocukları ziyaret ederek onları hediyelerle sevindirdik. Arkadaşlarımdan Tabipler Odası'na sahip çıkmalarını istiyorum. Zaman birlik beraberlik zamanıdır. Biz birbirimize sahip çıkmazsak bize kimsenin sahip çıkmayacağı açıktır" dedi.


................

MANİSA (İHA) - Manisa'da 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen konferansta, sağlık alanındaki genel sorunlar dile getirildi.


Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, CBÜ Tıp Fakültesi Dekanı Erol Özmen, Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Erhan Eser, Manisa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Hatice Mavioğlu, Kamu-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Genç ve tıp fakültesi öğrencileri katıldı. Konuşmasında sağlık sorunlarına değinen Manisa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Hatice Mavioğlu, "Gerçek sağlık sorunlarını yapay gündemlerle bulanıklaştıran, polemik yaparak hekimleri hedef gösteren, gerçek dışı söylemlerle sorunların çözümünü geciktiren, görülmedik denli kadrolaşan, kadrolaşmayı hak sayan, emeğe, bilime, hukuka hürmetsiz, birikime güvenmeyen, çareyi dışarıda gören, sağlığa yatırım yapmaktan kaçan, bununla övünen sağlığı bozan bir programla karşı karşıyayız. Hastanelere haciz gelen, Sağlık Bakanlığı 2005 bütçesinin yüzde 64'üne denk 3.5 milyar YTL kamu alacağını 'sildim' diyebilen bir iktidara, 15 yeni tıp fakültesini açmakta ısrarlı, üniversitelerin mali sıkıntılarına duyarsız, bir yandan mecburi hizmeti yürürlüğe sokarken öte yandan 200'ü aşkın hekimi mecburi hizmet illerinden 3 büyük ile getiren, hekimi 3 günde 'yer seç' diye zorlayabilen bir anlayış. Halkın karşısına çıktığında özele sevkle, serbest eczaneyle övünenler, bütçe uygulama talimatında 5 kalem ilacı 4'e, 10 günlük tedaviyi 7 güne indirip birçok ilaca kısıtlama getirirken ortada gözükmüyorlar. Genel sağlık sigortası, aile hekimliğiyle halkı aldatıyorlar" dedi.

Sağlık İl Müdürü Ziya Tay ise konuşmasında, 14 Mart'larda sağlık hizmetleri sorunlarının konuşulmasının gelenek olduğunu belirterek, ancak bu sorunların bugün ortaya çıkmış sorunlar olmadığına dikkat çekti. Tay, "Manisa'da 2003 yılında sağlık ocaklarında laboratuvarları güçlendirmek, fiziki şartları düzeltmek ve müracaat eden 1. derecede tedavi edilebilecek tüm hastaları tedavi etmeye yönelik bir proje başlatmıştık. Artık hastaların doğrudan hastaneye müracaat etmelerinin önü açıldı. Sadece devlet memurları zorunlu olarak sağlık ocaklarına gelmek zorunda. Hastanelerde 2002 ve 2005 yıllarına baktığımızda tedavi edilen hasta sayısı yüzde 46.85 arttı. Diğer bütün ünitelerde yüzde 7 oranında artmış durumda" diye konuştu.
Personel yetersizliğine de değinen Sağlık İl Müdürü Ziya Tay, 2003 yılında 637 olan pratisyen hekim sayısının bugün 617'ye düştüğünü, artan iş yüküne rağmen hekim sayısının azaldığını belirterek, "Ancak buna rağmen Manisa, nüfusu itibariyle bir doktora düşen hasta sayısı değerlendirildiğinde Türkiye genelinde 13. Manisa diğer birçok ilden daha iyi durumdadır" şeklinde konuştu.


....................

HATAY (İHA) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi üyeleri, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenledikleri eylemde, hükümetin sağlık politikalarının protesto etti.

Antakya Ulus Meydanı'nda pankart açarak eylem yapan sendika üyeleri, sloganlar atarak protesto gösterisi yaptı. Hükümetin sağlık politikalarının sert bir dille eleştiren SES Hatay Şube Sekreteri Dr. Ahmet Aras, "14 Mart, tarihsel olarak, çağdaş tıp eğitiminin başlangıcı, bir çağdaşlaşma hamlesidir. Oysa Ak Parti Hükümeti bu başlangıcın özünü yok sayarcasına başlattığı 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi" ile çağdışı bir hedefe yönelmiştir. Hükümetin hedefi, sağlık hizmetlerinin kamusal özelliğini daraltıp, zamanla yok etmek ve bu alanı vahşi piyasa koşullarına bırakmaktır. Program tamamlandığında, toplumun en temel hakkı olan sağlık hakkı ortadan kalkacaktır. Sağlık, parası olanların parası kadar yararlandığı bir ticari alana dönüşecektir. İnsanlığın tarihsel gelişimine paralel gelişen sağlık alanın sosyal ve toplumsal düzeyi, ulaşabilirliği, niteliği, eşit ve ücretsiz sunumu tamamen ortadan kalkacaktır. Bu yıl da sağlık hizmetlerinin, uygulanan neo-liberal politikalarla felce uğratılmaya çalışıldığı bir 14 Mart haftası yaşıyoruz" dedi.
Göstericiler, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.


......................

DİYARBAKIR (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı tarafından takdirnameyle ödüllendirildi.


Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 2 hekim ve 2 hemşire, geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem nedeniyle Pakistan'a gitmiş ve burada başarılı çalışmalara imza atmışlardı. Bakanlık tarafından kurulan ve doğal afetlerden kurtarma ekibi olarak görev alan 'Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin Diyarbakır kadrosundan, ortopedi uzmanı Kadir Uçar ve Dr. Feysel Yıldırım ile hemşire Özden Büyüktopaç, Şerife Kaplan'ın deprem bölgesi Pakistan'da yaptıkları başarılı çalışmalarla taktire şayan görüldü. Sağlık İl Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, bakanlık tarafından gönderilen takdirnameleri törenle sahiplerine verdi. İl Sağlık Müdürü Doktor Namık Kemal Kubat, ekiplerinin deprem bölgesi Pakistan'da üç ay görev yaptığını belirterek, "Bu süre içerisinde çok sayıda başarılı ameliyatlar gerçekleştirdiler. Bunun yanında boş zamanlarda da ekiplerimiz, kendi görev alanlarının dışında da sokak sokak gezip sağlık taramaları yaptı. Bu başarılı çalışmalarından dolayı bakanlığımız arkadaşlarımızı takdirnameyle ödüllendirdi. Biz de Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü olarak, hem ödül alan hem de tüm sağlık çalışanlarının bayramlarını kutluyoruz" dedi.

....................

ERZURUM (İHA) - Erzurum, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Iğdır Bölgesi Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen, bir süre önce Danıştay tarafından bozulan, ancak daha sonra Anayasa Mahkemesi'nce yeniden uygulamaya açılan hekimlere mecburi hizmet zorunluluğu getirilmesinin doğru bir karar olmadığını düşündüğünü belirtti.


Mecburi hizmeti kabul etmelerinin mümkün olmayacağını beliren Prof. Dr. Karaşen, "Doğu'da hekimlere yönelik mecburi hizmet uygulaması yerine gönüllü bir uygulama en doğrusu. Çünkü bu bölgenin de sonuçta sağlık hizmetine ihtiyacı var. Vatan toprakları arasındaki bu bölgede hizmetlerin aksamaması bizim de en büyük dileğimiz. İnsan sağlığı önemli bir konu. Biz bunun için buradayız. Bölgede görev yapan hekimlerin emeklilik şartlarında ve yüksek emeklilik imkanı konusunda teşvikler sağlanabilir" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine katılan Prof. Dr. Karaşen, buradaki konuşmasında da ithal doktor tartışmalarıyla ilgili düşüncelerini aktardı. Yabancı doktorların çalışmasına karşı çıkmanın doğru olmadığını savunan Prof. Dr. Karaşen, eğer ülkemizde hekim açığı varsa yetişmiş, dil sorunu bulunmayan ve kalitedeki hekimlerin Türkiye'de görev yapmasının hiç bir sakıncası olmayacağını dile getirdi.
Prof. Dr. Karaşen, daha sonra düzenlenen akademik giysi töreninde akademik giysi giydi. Prof. Dr. Karaşen'e giysisini Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Kaya giydirdi.


......................


DENİZLİ (İHA) - Anavatan Partisi Denizli İl Başkanı Mustafa Gürbüz, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, mevcut tıp fakültelerinin ülke ihtiyaçlarına uygunlukları çerçevesinden yeniden gözden geçirilmesinin gerektiğini söyledi.


Sağlık sektöründe yaşanan krizin, hekimlerin mesleki ortamına ve günlük yaşantıya olanca ağırlığıyla yansıdığını ifade eden Mustafa Gürbüz, "Hekimlerin ücretleri düşmekte, çalışma koşulları ağırlaşmaktadır. Uygun çalışma ortamlarında iyi ve nitelikli hekimlik yapabilmek giderek imkansızlaşmaktadır. Hekimler yaşamlarını sürdürebilmek için ikinci, hatta üçüncü işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Özlük haklarında acilen iyileştirme gerekmektedir. Kamuda tam zamanlı çalışma ekonomik anlamda özendirilmeli, özel hizmet tazminatı, eğitim için idari izin ve çalışma saatlerinin diğer çalışanlarla aynı saatte getirilmesi gerekir" dedi. Plansızca ve gerekli altyapı ve donanıma sahip olmadan açılan tıp fakültelerinin, tıp eğitiminin niteliğini düşürdüğünü ileri süren Gürbüz, "Hekim sayısının arttırılması sağlık sektöründeki sorunların çözüm yolu olarak gösterilmektedir. Bu fakültelerden her yıl mezun olan 4 bin 500 yeni hekim, kamu sağlık sektöründeki personel kısıtlayıcı istihdam politikalarıyla da birleşince, işsizlik hekimler için önemli ve gerçek bir sorun haline gelmiştir. Mevcut tıp fakülteleri, ülkemiz ihtiyaçlarına uygunlukları çerçevesinde yeniden gözden geçirilmelidir" şeklinde konuştu.
Tıp eğitimi müfredatlarının, ülke gerçeklerini önceleyen bir anlayışla gözden geçirilmesi ve topluma dayalı, problem çözmeye yönelik eğitim yöntemleriyle yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Mustafa Gürbüz, "Bu gerçekleri görmezden gelen iktidar, umarsızca dışarıdan ithal doktor getirme çabası içerisindedir. Sağlık camiasının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum" dedi.

......................

ERZURUM (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı, Erzurum'da düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi konferans salonunda bugün profesör ve doçentlik unvanlarını kazanan öğretim üyelerine düzenlenen törenle akademik giysileri giydirildi. Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cahit Karakelleoğlu, tıbbın amacının insanlara daha sağlıklı bir yaşam ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu belirtti. Türkiye'de son yıllarda tıp fakültesi ve öğrenci sayısının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Karakelleoğlu, fakülte sayısının artırılması yerine mevcut fakültelerin yenilenmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi. Fakülte sayısının artmasıyla birlikte eğitim kalitesinin de düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Karakelleoğlu, ithal hekim tartışmalarının Türk hekimlerini derinden yaraladığını vurguladı. Öğrenciler adına konuşan Dr. Demet Acar da, mezun olurken nerede ve hangi şartlarda görev yapacaklarını bilememenin kaygısı içerisinde olduklarını ifade ederek, mecburi hizmet ve ithal doktor tartışmalarının kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi. Erzurum, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan, Iğdır Bölgesi Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen ise konuşmasında, hekim açığı, ithal doktor ve mecburi hizmet tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Tıp Bayramı'nı kutladıklarını belirterek, bölgedeki sorunun sadece hekimler olmadığını batıda daha cazip imkanlarda iş bulma imkanına sahip olan İngilizce öğretmeni ve bilgisayar uzmanı gibi meslek sahiplerinin de bölgede görev yapmadığını kaydetti. Törene katılan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Kaya da, Atatürk Üniversitesi olarak evrensel bilim, teknolojik gelişmeleri ön plana çıkaran, dünyadaki üniversitelerle yarışan bir konumda olduklarını anlatarak, Tıp Fakültesi olarak nitelikli insan yetiştirmek amacıyla hareket ettiklerini belirtti.
Törenin son bölümünde ise, profesör ve doçent olan 18 öğretim üyesine akademik giysileri giydirildi. Akademik giysilerini giyinen öğretim üyelerini eş ve çocukları tebrik ederken, törende duygulu dakikalar yaşandı.



...............

ADIYAMAN (İHA) - Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hacı Mehmet Sever, sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı'nı tehditler ve çile içerisinde kutladığını söyledi.


Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hacı Mehmet Gelir, dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de her yıl rutin kutlamalardan oluşan, sağlık çalışanlarının hiçbir sorununa çözüm aranmadığı, siyasiler ve idareciler tarafından düzenlenen ödül törenleriyle gerçekleştirildiğini ifade etti. Hacı Sever, siyasilerin ve yöneticilerin ödül törenleriyle kutladığı Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarının zor şartlar altında görev yaptığına vurgu yaparak, "Sağlık çalışanları, Tıp Bayramı'nı bu yıl hastanelerde şiddete uğrayarak, hatta hastane bahçesinde kurşunlanarak, ucuza çalışacak yabancı personel getireceğiz denilerek adeta aba altından sopa gösterildiği bir ortamda karşıladı. Türkiye'de sağlıkta, bir taraftan sağlık sisteminin diğer tarafta sağlık çalışanlarının sorunları ile çift başlı bir problem vardır. Ne yazık ki ülkemizde sağlık alanında yaşanan aksaklıklardan bahsedilirken, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar göz ardı edilmektedir. Personelin şiddete karşı can güvenliği sağlanmalıdır. Birçok hastanede çalışan sağlık personeli hayatını tehlikeye görevini devam ettirmektedir" dedi.

..................

AYDIN (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı, Aydın'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.


Sabah başlayan etkinliklerin ilk bölümünde İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Hadi Yaşa, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çillağ, Aydın Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. Tuncay Erdemir ve Valilik Tabibi Dr. Aytuğ Armağan, Vali Mustafa Malay'ı makamında ziyaret etti.

Doktorları canımızı emanet ettiğimiz birer güvenlik limanına benzeten Vali Malay, hayatta en önemli şeyin sağlık olduğunu söyledi. Bir ülkenin kalkınabilmesi için insanlarının sağlıklı olmasının olmazsa olmaz koşul olduğunu kaydeden Vali Malay, "Türkiye'de ilk kurulan fakültelerden birisinin tıp fakültesi olması, ülkemizde sağlığa ne kadar önem verildiğinin göstergesidir. Şu an sağlık hizmetleri köylerimize kadar götürülmüştür. Hükümetimiz son yıllarda eğitim ve sağlık alanlarında başarılı icraatlar yapmıştır. Daha önceleri atamalar nedeniyle Anadolu'da boşluklar oluşuyordu. Vatandaş mevcut sağlık kuruluşlarında görevlileri göremeyince devlete karşı olan güveni sarsılıyordu. Şimdi gündemde olan çakılı kadrolaşmayla doktorlarımız da bir asker, bir polis gibi Anadolu'nun her yanında hizmet vermeye başladı. Sizler büyük ızdırabı olan insanlarla karşı karşıya kalıyorsunuz. İşiniz kolay değil. Hem tahsili hem de çalışması zor olan bir hekimlik görevini yapıyorsunuz. Bütün bunların yanında doktorluk vatandaşın duasının alındığı onurlu yüce bir meslektir" dedi.

ADÜ Kültür ve Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlikte ise, Aydın'da yürütülen sağlık çalışmaları davetlilere sinevizyon gösterileriyle aktarıldı. Program günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam etti.


............

ADIYAMAN (İHA) - Adıyaman Tabip Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle 25 yılı dolduran doktorlara başarı plaketi verildi.


Adıyaman Tabip Odası tarafından Esnaf Kefalet Kooperatifi'nde düzenlenen etkinliğe Vali Halil Işık, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Argıç, Sağlık Müdürü Emin Taş, bazı daire müdürleri, hastane başhekimleri ve doktorlar katıldı.

Adıyaman Tabip Odası Başkanı Süleyman Kılınç, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi. Süleyman Kılınç, sağlık alanındaki politikaların günü birlik değiştiğini ve sağlık alanında herkesin yorum yaptığını belirterek, "İlgisi alakası olmayan kişilerin sağlık alanında yorum yapması ve hükümetin günübirlik değişen sağlık politikaları nedeniyle, biz hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kafası karışık. Genel sağlık sigortasından, aile hekimliği, ithal hekimlik, mecburi hizmet, performansa dayalı döner sermaye, sözleşmeli personel, sağlığın özelleştirilmesi gibi konulardaki politikalar hem bizim hem de politikacıların kafasını karıştırıyor. Özellikle ithal hekim konusunda yapılmak istenilen Türkiye için tehlikelidir. İlk bakışta ithal hekim uygulaması iyi gibi görünse de, eğitim düzeyleri ülkemizin eğitim seviyesinin altında olan 3. dünya ülkelerinden hekimler gelecek ve sağlık sorunları daha da çoğalacaktır. Sağlık sorunlarının hekimler bazına indirilmesi doğru değildir. Asıl sorun sağlık sistemindeki sorundur" dedi.

Vali Halil Işık ise, Adıyaman'da sağlık alanında güzel gelişmelerin olduğuna dikkat çekerek, "Devletin sosyal devlet anlayışından yola çıkarak, Adıyaman'ın sağlık alanındaki eksikliklerin giderilmesi için yoğun bir çalışma sergiliyoruz" diye konuştu.


Konuşmalar sonrasında Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Zülfikar Işık ve aynı hastanede Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Özpolat'a hekimlik görevinde 25. yılı doldurmaları nedeniyle başarı plaketleri verildi.


.................

ŞANLIURFA (İHA) - Tıp Bayramı kutlamalarının yapıldığı salonun boş olmasına kızan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, salonu cenaze evine benzeterek, sağlığa siyasetin karıştırılmaması gerektiğini söyledi.


14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle Şanlıurfa'da bir dizi etkinlik düzenlendi. Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlikler, DSİ Konferans salonunda devam etti.

Vali Yusuf Yavaşcan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç ve az sayıda doktor buradaki törenlere katıldı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erdem Işıkan'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, Tabipler Odası Başkanı Aziz Akıl ve Rektör Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Tıp Bayramı hakkında açıklamalar yaptı.


Konuşmak üzere mikrofona gelen Vali Yusuf Yavaşcan, salonun dolmamasına tepki gösterdi. Salonun bir cenaze evi, taziye evi gibi olduğunu ifade eden Vali Yavaşcan, "Ben buna bayram diyemiyorum" dedi. Tıp Bayramı kutlamalarının kayıtlara göre 14 Mart 1919'da kutlanmaya başlandığını vurgulayan Vali Yavaşcan, "Tıp Bayramı kayıtlarda 14 Mart 1919'da başlamış deniyor. Ben buna olsa olsa tıbbiyelilerin ayaklanması, başkaldırması diyorum. O gün bayram olamaz. Sağlık müdürüm diyor ki kutlamaların başlaması 1976. Ben buna 1935 diyorum. Ulu Önder Atatürk'ün sağlığında. Bugüne niye bayram denmiş. O dönem Hilali Ahmer Haftası var. Bugüne bayram denmiş ki bayram coşkusu içinde kutlansın" diye konuştu.
Konuşmasında sağlık sektöründe yapılan yenilikler ve yaşanan itirazlara da değinen Vali Yusuf Yavaşcan, "Geçmiş dönemlerde aile hekimliği kurulmalı, genel sağlık sigortası getirilmeli diyenler, şimdi bunları getirme çalışmalarına itiraz ediyor. Bu itirazlar samimi değil. Sağlığa siyaset karıştırılmamalı. İnsan sağlığı kutsal değerdir. İnsana hizmette fedakarlık olacaktır" dedi.

Doktorların ücretleri konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Vali Yavaşcan, "Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yaşanan doktor sıkıntısının sebebinin ücretlerin yetersizliği dendi. Bu konuda bir dizi adımlar atıldı. Döner sermayelerden düzenlemeler yapıldı. Doktorların yapacakları muayeneye göre ücret verilmesi söz konusu oldu. Ancak bu seferde suiistimaller ortaya çıktı. Gerçekçi olmayan rakamlarda hasta muayeneleri başladı. Sorun çözülemedi. Gene bugün Hakkari, Ağrı, Muş'ta doktor yok. Ücretler; valinin, garnizon komutanın 3 katına çıkıyor ama gene sorun çözülemedi" dedi.
Törende daha sonra Vali Yusuf Yavaşcan, 40 yılını dolduran doktorlara birer plaket verdi.

..............

KÜTAHYA (İHA) - Sağlık-Sen Kütahya Şube Başkanı Mustafa Kulluk, hekimlerin ve diğer sağlık personelinin ücretlerinin ve çalışma şartlarının bir an evvel düzeltilmesini istedi.


Kulluk, 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, nüfusun yüzde 17'sinin sağlık güvencesinden mahrum olduğunu, ülkemizde sağlık için kişi başına yıllık 196 dolar harcanırken, ABD'de 23, Japonya'da ise 14 kat daha fazla harcandığını hatırlattı.

Türkiye'de bir uzman hekime 776 hasta düştüğünü söyleyen Kulluk, "Sağlık çalışanlarının maddi sıkıntılarının giderilmesin önlemek için yürürlüğe konan döner sermaye uygulaması adaletsizdir. Aynı hastanede çalışan doktorlar arasında bile döner sermayeden aldıkları paylar arasında ciddi farklılıklar vardır. 1. basamakta çalışan pratisyen hekim ve hemşirelerin ise aldıkları oranlar çok cüzi miktarda kalmaktadır. Sağlık-Sen olarak biz böylesi bir adaletsizliğe son vermek için Danıştay'a dava açtık. Konu şu anda Anayasa Mahkemesi'nin gündemindedir. Bu adaletsizliğin en kısa zamanda giderileceğine inanıyoruz" diye konuştu.


.................

KONYA (İHA) - Konya Karaman Tabip Odası ve Selçuk Üniversitesi, '14 Mart Tıp Bayramı' dolayısıyla bir program düzenledi.
Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan program, daha sonra Konevi Kültür Merkezi'nde devam etti.

Buradaki programa, Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, İl Emniyet Müdürü M. Salih Tuzcu, dekanlar, öğretim görevlileri, başhekimler ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Sağlık Bakanlığı ve personeli hakkında haksız eleştirilere maruz kaldığını belirterek, "Özellikle medya organlarına intikal ettirilen yanlış bilgiler neticesinde sağlık personelimiz hakkında yanlış bir intiba uyanıyor. Bu da hastaların tedavi sürecini olumsuz etkiliyor. Sağlıkta sorunlarımız tabii ki var ancak bu sorunların çözümü için bakanlık olarak var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.


Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Ömer Karahan ise, doktorların Doğu ve Güneydoğu'ya gönderilmek istendiğinde karşılığının da verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bir hekimi Güneydoğu'ya göndermek isteyebilirsiniz. Ancak bu isteğin karşılanması için siz de ona bazı şeyler vermelisiniz. Yani doktor orada çalıştığının karşılığını almalıdır" şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından sınıflarında başarılı olan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi öğrencilerine takdirname ve hediyeler verildi.


..........

ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, "Tıp Fakülteleri'nin hedefi, meslek kimliği ve meslek bilinci kazandırılmış, bilimsel ve beceri donanımının yanında, meslek etiği açısından da yeterli, toplumun sağlık sorunlarına duyarlı hekimler yetiştirmek olmalıdır" dedi.


Tıp Fakültesi Hipokrat Salonu'nda düzenlenen kutlama etkinliğinde konuşan ÇÜ. Rektörü Akınoğlu, doktorların içinde yaşadıkları toplumun sorunlarını izlemek, incelemek ve bilimsel bakış açısıyla, sorumluluk içerisinde kendi görüşlerini oluşturmak zorunda olduklarını söyledi.

Sağlığın ve doktorların toplum üzerindeki önemini anlatan Akınoğlu, "Tıp fakültelerinin hedefi, meslek kimliği ve meslek bilinci kazandırılmış, bilimsel ve beceri donanımının yanında, meslek etiği açısından da yeterli, toplumun sağlık sorunlarına duyarlı hekimler yetiştirmek olmalıdır. Tıbbi etik kavramı 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olmasına karşılık, tıp eğitiminde yapılandırılmış bir program olarak yer alması, son 30-40 yıllık bir süreç içerisinde olmuştur. Bu 1970 yılları öncesine kadar usta-çırak ilişkisi içerisinde gelişen, varolan ve kazanılan değerler bütünüydü. Halbuki 1990'dan itibaren Tıp Fakülteleri'nin çekirdek eğitim programlarının bir parçası olmuştur" dedi.

Konuşmasında doktor ve sağlık personeli açıklarına da değinen Akınoğlu, "Ülkemizde hekimi olmayan sağlık ocağı, Doğu Anadolu'da yüzde 38, İç Anadolu'da yüzde 28, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 22 ve ülke genelinde yüzde 22'dir. Ebesi olmayan sağlık ocağı ise Doğu Anadolu'da yüzde 83, İç Anadolu'da yüzde 72, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 72 ve ülke genelinde yüzde 66'dır" diye konuştu.
Adana Valisi Cahit Kıraç ise, 14 Mart Tıp Bayramları'nda Türk tıp bilimcilerinin araştırılması, geçmişte Türk milletinin tıp bilimine katkılarının incelenmesi gerektiğini belirterek, vatandaşa en iyi şekilde sağlık hizmeti vermenin yollarının aranması gerektiğini söyledi.

Adana'da günde 20 bin kişinin devletten sağlık hizmeti almak için hastanelere başvurduğunu belirten Kıraç, "Bu hizmetlerin en iyi şekilde verilmesini en önde tutuyoruz. Türkiye'deki sağlık hizmetleri en iyi şekilde düzenlenmeli ve halka sunulmalıdır. Potansiyel gücü, kinetik enerjiye çevirmeden yerimizde patinaj çekerek bir yere varamayız" dedi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Tan ise Türkiye'de sağlık konusunda bir takım eksiklikler olduğunu belirterek, bu alanın ihmale gelmeyecek bir alan olduğunu söyledi. Sağlık sisteminde her şeyin tedavi edici hekimlik uygulamalarına göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Tan, "Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile tüm sağlık sistemini, serbest piyasa ekonomisinin acımasız koşullarına terk etmek, ana-çocuk sağlığı koruyucu hekimlik hizmetlerinde gerilemeye neden olacak kanısındayım" açıklamasında bulundu.
Üniversitedeki kutlama etkinliği, Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan piyes gösterimiyle son buldu.
Etkinliğe, Adana Emniyet Müdürü Mehmet Cebe, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Gören, öğrenciler ve öğretim görevlileri katıldı.


...............

KAYSERİ (İHA) - Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, işsizlik sorununun hekimler için önemli ve gerçek bir sorun olarak karşılarına çıkacağını kaydetti.


14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada Rektör Prof. Dr. Cengiz Utaş, hekimlerin sorunlarına değindi. Prof. Dr. Utaş, açıklamasında, "Sorunlar o kadar fazla ve üst üste yığılmış durumda ki bu mutlu günde bunları teker teker masaya yatırmak ve değinmek mümkün değil.

Sağlık sektöründe yaşanan hızlı gelişme ve bu gelişmeye bağlı olarak ortaya çıkan sıkıntılar, hekimlerin mesleki ortamına ve günlük yaşamına ağırlığını koymaktadır. Hekimlerin ücretleri günün şartlarına göre sürekli olarak gerilemekte, çalışma koşulları giderek ağırlaşmakta. Plansızca ve gerekli alt yapı ve donanıma sahip olmadan açılan tıp fakülteleri, tıp eğitiminin niteliğini giderek düşürmektedir. Hekim sayısının artırılması, sağlık sektöründeki sorunlara bir çözüm gibi gösterilmektedir. Tıp fakültelerinden her yıl 4 bin 500, 5 bin yeni hekim mezun olmaktadır. Kamu sektöründe uygulanan istihdam politikaları da göz önüne alınırsa, işsizlik sorunu hekimler için önemli ve gerçek bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda, vakit geçirmeden acil önlem alınması gerekir" dedi.

................

AFYONKARAHİSAR (İHA) - 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Enis Arabacı ve yönetim kurulu üyeleri, İl Sağlık Müdürü Hasan Hüseyin Eren'i ziyaret etti.


14 Mart Tıp Bayramı Afyonkarahisar'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda, Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Hasan Hüseyin Eren'i makamında ziyaret eden Tabip Odası Başkanı Enis Arabacı ve yönetim kurulu üyeleri, bir süre görüş alışverişinde bulundu. Enis Arabacı, ziyaret sonunda Eren'e çiçek takdim etti. Enis Arabacı ve beraberindekiler, daha sonra Kocatepe Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet Duran ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Osman Nuri Dilek'i de ziyaret ederek 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.

..........

NİĞDE (İHA) Niğde İl Sağlık Müdürü Mustafa Yılmaz, zaman zaman vatandaş ve sağlık çalışanları arasında tartışmaların yaşandığını, bunun sebebinin de vatandaşın sağlık personelini 24 saat ayakta görmek istemesinden kaynaklandığını söyledi.


14 Mart Tıp Bayramı, Niğde'de düzenlenen değişik etkinliklerle kutlanıyor. Sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, İl Sağlık Müdürlüğü ve Niğde Tabip Odası adına çelenk koyan sağlık çalışanları daha sonra hep birlikte Niğde Vali Yardımcısı Salim Demir'i ziyaret etti.
14 Mart Tıp Bayramı'nın, sağlık camiasının sorunlarının tartışıldığı ve gündeme getirildiği önemli bir gün olduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Mustafa Yılmaz, Niğde genelinde sağlık çalışanlarının bir takım sıkıntıları olduğunu belirtti.


Sağlık personeli sayısının yeterli olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Bu eksikliği, bakanlığımız çeşitli yollarla gidermeye çalışıyor, ancak şu an itibariyle yeterli değil. Özellikle ilçelerimizde mahrumiyet bölgesi diyebileceğimiz, şartları biraz daha ağır olan yerlere sözleşmeli sağlık personeli tahsis edildi. Kalan kısmını ise 657'ye tabi memurların açıktan atanması yoluyla giderilmesini bekliyoruz" dedi.


Sağlık personelinin çalışma şartları konusunda bir takım sorunlar yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, "Nöbetle çalışan kurumlarımızdan hastanelerimiz, köy ve beldelerimizdeki sağlık personelimiz ve 112 istasyonlarımızdaki personellerimiz 24 saat esasına göre çalışmaktadır. Vatandaşımız sürekli sağlık personelini ayakta görmek, her geleni sanki ilk gelen hastaymış gibi görmek ve güler yüz göstermesini istiyor. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Çeşitli nedenlerle hastanelerimizde ve acil servislerimizde personelimiz ile vatandaş arasında çeşitli sürtüşmeler, istenmeyen olaylar yaşanıyor. Ancak vatandaşlarımızdan sağlık personelini anlayışla karşılamasını, onların da insan olduğunu unutmamalarını ve karşılıklı iyi niyetle yaklaşmalarını istiyoruz" diye konuştu.


Vali Yardımcısı Salim Demir ise, eğitim ve sağlığın birbirinden ayırt edilemeyen 2 önemli unsur olduğunu söyledi. "Alet işler, el övünür" diyen Demir, hastanelerin ve sağlık personelinin yeterli olmaması durumunda verilen hizmetlerde de bir takım aksamalar yaşanmasının sürpriz olmadığını belirtti.

Demir, "Onun için ülkemizdeki bütün hastanelerin, olması gereken teçhizat ve donanımlara bir an önce kavuşturulması gerekiyor. Bunun için de elimizden gelen her türlü gayreti sarf etmeye gayret etmeliyiz. Bir hastanenin sağlıklı bir alt yapısı yoksa oradaki hizmetlerde de eksiklikler olması kaçınılmazdır. Bir toplumun en önemli konularından olan sağlık ve eğitim, zaten birbiriyle içiçe. Bir insanı eğitmek istiyorsanız, onun sağlıklı da olması gerekiyor veya bir insanın sağlıklı olmasını istiyorsanız eğitimli de olması gerekmektedir. Dolayısıyla bu hizmetleri birbirinden ayırmadan üst seviyelere çıkarmanın yolunu, verimli ve eğitilmiş personel ve buna uygun alt yapı olarak özetleyebiliriz. Dolayısıyla bu konudaki çalışmalarınızı Tıp Bayramı vesilesiyle de enine boyuna tartışıp düzene oturtmamız lazım" şeklinde konuştu.


.............


MERSİN
(İHA)Mersin'in Tarsus İlçe Belediyesi, Lokman Hekim'in ''Şaşarım, akşam elma yiyip sabah ölene şaşarım'' sözünden yola çıkarak, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen törende katılımcılara elma ikram etti.


Cumhuriyet Alanı'ndaki törene Kaymakam Abdulhamit Erguvan, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sağlık Grup Başkanı Dr. Necdet Dinçer, hastane başhekimleryile sağlık çalışanları katıldı.


Tarsus Sağlık Grup Başkanlığı adına konuşan Dr. Esin Özen, hekimlerin çalışma ortamlarından, kendini iyileştirme, geliştirme olanaklarına ve ücretlerine kadar özlük hakları açısından ağır sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, "Son yıllarda hekim işsizliği de yaşanan bir olgu haline gelmiştir'' dedi.


Kaymakam Abdulhamit Erguvan ise Türkiye'nin kalkınmakta olan bir ülke olduğunu dile getirerek, "Sağlıkta ve eğitimde, bu ülkenin gelmiş geçmiş ne kadar hükümeti varsa önem verseydi, sağlıkta bugün problem kalmazdı. Bu ülkenin sağlığına ve eğitimine sahip çıkmıyorsak geleceğine sahip çıkamıyoruz demektir. Rekabetten korkulmamalı, eğitimde de öyle. Özel okullar açılalı devlet okulları kendine çeki düzen verdi. Özel hastaneler açılalı devlet hastaneleri kendilerine daha iyi bakmak zorunda kaldı. Dışarıdan gelen doktorlardan bu kadar korkulmamalı. Sizin aldığınız parayla, sizin şartlarınızda burada çalışmak istiyorlarsa buyursunlar. Aldığınız parayla çalışacaklarını sanmıyorum. O zaman görürler sizin kıymetinizi" diye konuştu.


Törende ayrıca, meslekte 25 yılını dolduran Tuna Dirlik, Huri Aksayal, Ali Eroğlu, Ramazan Bıyık, Raci Selçuk ve Mehmet Aydın adlı doktorlara onur belgesi verildi.
Tarsus Belediyesi, Tarsus'ta yaşadığına inanılan ünlü Türk hekimi Lokman Hekim'in, ''Şaşarım, akşam elma yiyip sabah ölene şaşarım'' sözünden yola çıkarak, törene katılanlara elma ikram etti.


.............

TRABZON (İHA) - Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Ömeroğlu, yabancı hekimlere karşı olmadıklarını fakat Türk hekimlerinin emeğini ucuzlatmak ve burnunu sürtmek için ithal hekim dayatmasının ortaya atılmasının hekimleri üzdüğünü söyledi.


14 Mart Tıp Bayramı, Trabzon'da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında sağlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sabah Atatürk Alanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Kutlamalara, Trabzon Tabip Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi tarafından KTÜ Aydın İnal Anfisi'nde düzenlenen programla devam edildi. Sağlık çalışanlarının hükümetin sağlık alanındaki bazı uygulamalarını eleştirerek, meslekte karşılaştıkları durumlarla ilgili şikayetlerini dile getirdiği programda, meslekte 25 ve 40. yılını dolduran hekimlere de plaket verildi.

Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Ömeroğlu onuşmasında, sağlık sorunlarının çözüme kavuşturulmadığı bir ortamda Tıp Bayramı'nın kutlandığını belirterek, 179 yıldır Türk hekimlerinin ilk defa bu kadar sahipsiz bırakıldığını ve Türk hekimlerinin üzerinden ilk defa böylesine siyaset yapıldığını söyledi.

Sağlıktaki başarısızlıkların sorumlusu olarak hekimlerin gösterilmek istendiğini ileri süren Ömeroğlu, "Sağlıkta yaz-boz dönemi başladı. '10 milyar lira veriyoruz hekimler yine de göreve gitmiyor' dendi. Başarısızlığın sorumlusu hekimler gösterildi. Yeniden zorunlu hizmet, yeniden başa dönüş uygulamalarına gidildi. Bu defa da hekimlerin yetersizliği ve tıp fakültelerinin azlığı ortaya atıldı. Bunların hiçbiri doğru değil" dedi.


Türkiye'de sağlık sisteminin doğru yönetilmediğini söyleyen Dr. Ömeroğlu, "Hekimler olağanüstü gayretle çalışıyor. Fakat ülkemizde hala genel sağlık sigortası sistemi kurulamamış, aile hekimliği başlatılamamış, binlerce hasta hastanelerde poliklinik kuyruklarında beklemektedir. Sağlık bütçesine ayrılan pay hala artırılmamıştır. Uygulanan gelişigüzel geçici görevler hekimleri bıktırma noktasına getirmiştir. Bu geçici görevlerin çoğu siyasidir. Hizmete yönelik değildir. Bu tip uygulamaların derhal durdurulmasını istiyoruz" diye konuştu.


Son günlerde uygulamaya sokulmak istenen branş nöbetleri uygulamasını da eleştiren Dr. Ömeroğlu, bunun reel durumla çeliştiğini ileri sürdü. Eğitim hastaneleri dışında branş nöbeti uygulamasının doğru olmadığını kaydeden Dr. Ömeroğlu, dayatma olarak nitelendirdiği uygulamaların hekimlere ve hekimlik mesleğine saygısızlık olduğunu, Türk hekimlerine angarya yaptırıldığını ve derhal durdurulması gerektiğini ifade etti.

Tıp fakültelerinden her sene 5 bin 500 hekimin mezun olduğunu ve yeni tıp fakültelerine de ihtiyaç bulunmadığını söyleyen Ahmet Ömeroğlu, planlı uygulamalarla hekim dağılımının düzeltilmesini istedi. Son günlerde ortaya atılan ithal hekim kavramının da mevcudu değerlendirememekten kaynaklandığını savunan Dr. Ömeroğlu, "Türk hekimleri olarak yabancı meslektaşlarımıza karşı değiliz. Elbette ki ülkeler ve üniversitelerarası denklik durumları değerlendirilerek yabancı hekimler ülkemize gelebilir. Onlar da meslektaşlarımızdır. Fakat Türk hekimlerinin emeğini ucuzlatmak ve burnunu sürtmek için ithal hekim dayatmasını ortaya atmak meslektaşlarımızı kırmıştır. Siyasilerin hekimlerle ilgili her konuşması da rencide edici ve küçültücü mahiyet arz etmektedir. Türk hekimleri bunu hak etmemiştir ve yapılanları unutmayacaktır" şeklinde konuştu.


KTÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Baykal da, fakültelerinin geçen yıldan bu yana önemli aşamalar ve başarılar kaydettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Baykal, hükümetin sağlık alanında yaptığı bazı çalışmaları da eleştirerek, bu uygulamalara son verilmesini istedi.
Kutlamalar kapsamında akşam da Zorlu Grand Otel'de Geleneksel Tıp Balosu düzenlenecek.



............

BURSA (İHA) - Bursa'da emniyet mensupları, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla kan bağışında bulundu.


Kültürpark'daki Asayiş Ekipler Amirliği'nde düzenlenen kan bağışı kampanyasında, Kızılay yetkilileri tarafından şube müdürleri, emniyet amirleri ve polis memurlarına, 'Neden kan verilmeli, kimler kan vermeli, kan vermenin faydaları' gibi konular anlatıldı. Daha sonra kan vermeye uygun olan polislerden birer ünite kan alındı. Kızılay ekiplerinin Cuma gününe kadar polislerden kan almaya devam edeceği öğrenildi.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Devlet Hastanesi'ni ziyaret ederek, doktorların bayramını kutladı.
Ziyarette konuşan Başkan Öztetikler, "Bölge hastanesi gibi hizmet veren hastanemizde çalışan çalışan doktorlarımızla diğer doktorlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyor ve hepsine hayırlı hizmetler diliyorum" dedi. Devlet Hastanesi Başhekimi Hakan Altın ise, "Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adlı tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tıp Bayramı ilk kez 1. Dünya Savaşı sonunda, İstanbul'un işgal edildiği günlerde, işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin bir tepkisi olarak, 1919 yılında kutlandı. Tepkilerini bu şekilde dile getirmeye çalışan öğrencilerin bu törenine Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar gibi dönemin ünlü hocaları da katıldı. Günümüze kadar gelen 14 Mart kutlamaları, artık içinde bulunduğu haftayı da kapsayacak şekilde Sağlık Haftası olarak kutlanıyor" diye konuştu.
.............

SAMSUN (İHA) - Samsun'da, 14 Mart Tıp Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Cumhuriyet Caddesi Anıt Park'ta bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törene Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Sağlık İl Müdürlüğü ve sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Geçmişten günümüze kadar tıp alanına hizmet vermiş sağlık mensuplarını saygıyla andıklarını belirten Sağlık İl Müdürü Mehmet Kılıç, sağlık çalışanlarının kutsal bir görevi yerine getirdiklerini söyledi.

..............

MERSİN

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, doğumevi ve çocuk hastanesini bu yıl içinde hizmete sunmayı planladıklarını bildirdi.


Aksoy, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, doğumevi ve çocuk hastanesini bu yıl içinde hizmete sunmayı planladıklarını belirtti.

Mersin'e yeni bir 400 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi yapılması için de teklif sunduklarını ifade eden Aksoy, teklifin programa alınması ve inşaatı devam eden Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin hizmete girmesiyle Mersin'in sağlık alanında daha iyi hizmet sunma olanağına sahip olacağını kaydetti.

Sağlık sektöründe çalışanların ağır bir sorumluluk taşıdığına işaret eden Aksoy, birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının, yaptıkları işin kutsallığı karşısında görevlerini manen büyük mutluluk duyarak yaptıklarını vurguladı. Sağlık alanında hızlı değişimlere ayak uydurma zorunluluğu olduğunun altını çizen Aksoy, Mersin'de sağlıkta önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Hizmetlerde standartları yükseltmek ve daha iyi sağlık hizmeti verebilmenin çabası içinde olduklarını belirten Vali Hüseyin Aksoy, bunun için başta alt yapı olmak üzere tıbbın uygulama yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.
Aksoy, "Halen zor koşullarda, olağanüstü gayretlerle insanlığa hizmet eden tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum" dedi.


........................

ÇANAKKALE

14 Mart Tıp Bayramı, bütün yurtta olduğu gibi Çanakkale'de de törenlerle kutlanıyor.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Sağlık Müdürü İlhan Güney, 14 Mart kutlamalarının insanlık tarihiyle eş zamanlı olan tıp mesleğine bir ivme kazandırdığını belirterek, "Kendini insanlığa hizmet etmek için adamış, tıp tarihine damgasını vurmuş çok değerli bilim adamlarımızı minnetle anıyoruz. Bugün hem sağlık çalışanlarımızın hem de bundan hizmet alan halkımızın arzu ettiği ve hak ettiği standartlara ulaşması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Elbette bunu sağlamak için bütün sağlık çalışanları olarak halkımızla el ele vermek zorundayız. Sağlıkçı olmak demek herkesin unuttuğunu hatırlamak, her şeye rağmen herkesten yana olmak ve herkesin tükendiği yerde var olmak, yeni bir başlangıç yapmak demektir. Kıymeti ve vazgeçilmezliği ne yazık ki geç fark edilen insan sağlığını yönetmek zordur. Sağlığın önemini ve gereklerini anlatmak ise çok daha zor ve kutsal bir görevdir. Böylesine önemli ve meşakkatli bir görevi yerine getirirken Hipokrat yeminimizin ışığında, tıbbi etik değerlerimize özen göstermenin bilinciyle yoluna devam etmekte olan sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutluyorum" dedi.


Çanakkale Tabip Odası Başkanı Azem Ülkü de, 178 yıl önce 14 Mart 1827 tarihinde Sultan Mahmud zamanında Tıphane-i Amire adı altında açılan okulun ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edildiğini, bu yüzden 14 Martın 'Tıp Bayramı' olarak kutlandığını söyledi. Sağlıkta 2005 yılının baş döndürücü değişikliklerin yaşandığı yıl olarak tarihte yerini aldığını kaydeden Ülkü, "Görünen odur ki 2006 yılı daha çetin geçecektir. Sağlık kuruluşlarının hepsinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi sayesinde verimin artacağı söylenmesine rağmen, bu uygulamayla verim artmadığı gibi organizasyon da karışmıştır. Ayrıca bunun dışında hastaneler ve sağlık ocaklarında çalışan hekim ve yardımcı sağlık personelinin hak ettikleri ücretler 'döner sermaye primi' adı altında verilmeye başlanmıştır. Döner sermayeden verilen primlerin bir hediye mantığıyla dağıtıldığını unutmamalıyız. Ancak dağıtma biçiminin dengesiz ve yanlış olması sebebiyle adaletsizlik yapılmakta ve hekimlik gibi kutsal bir mesleğimizin kutsallık değeri ücret ilişkisiyle dejenere edilmektedir. Serbest olarak meslek yapan hekimler döner sermaye dağıtım sisteminden hak alamamaktadır" diye konuştu.


Ülkü, hekimlerin zaman zaman sözlü ve fiili saldırılara uğradığını, bunların sona ermesi gerektiğini ifade etti.

Son günlerde konuşulan yabancı hekim konusuna da temas eden Ülkü, "Hekimlik evrensel bir meslektir. Elbette her ülkede çalışan meslektaşlarımız da çok değerli hekimlerdir. Ancak 100-150 dolara çalışacak hekimler getireceğini söyleyen başbakanımız bizleri rencide etmektedir. Bu sözlerin sağlık hizmetlerinde çözüm arayışı için söylenmediğini düşünüyoruz. Yabancı hekimin yürürlülükteki şartlara uygun olarak ülkemizde çalışması ya da hekimlerimizin başka ülkelerde çalışmasına kimse karşı çıkamaz. Ancak hekim aylığının 100-150 dolar olarak değerlendirilmesine de sessiz kalamayız" şeklinde konuştu.

Törenin ardından doktorlar toplu olarak Vali Orhan Kırlı'yı makamında ziyaret etti.



.......................


KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Faruk Atlı, doktorlara zorunlu hizmeti öngören yasayı desteklediklerini söyledi.


Kahramanmaraş Tabip Odası Başkanı Dr. Faruk Atlı ve yönetim kurulu üyeleri, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Vali İlhan Atış'ı makamında ziyaret etti.

Vali Atış, toplumun sağlıklı gelişip ülkesine fayda sağlayabilmesi için birilerinin sağlıklı bir gelişim geçirmesi gerektiğini belirterek, "Evet her meslek çok önemli ve kutsaldır. İnsana hizmeti öngören her meslek bana göre kutsaldır. Ama doktorlarımızın, ebelerimizin, hemşirelerimizin kısaca sağlık çalışanlarımızın değerleri bir başkadır. Onların yaptıkları işin parayla karşılığı yoktur" dedi.

Tabip Odası Başkanı Dr. Faruk Atlı da Tıp Bayramı'nı sadece doktorların değil, tüm Türk halkının kutlaması gerektiğini ifade etti. Son günlerde gündeme gelen doktorların zorunlu hizmet sorununa da değinen Dr. Faruk Atlı, oda olarak zorunlu hizmeti öngören yasayı desteklediklerini kaydetti.


..............

TÜRK SAĞLIK-SEN'in mesajı


Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı, hastanelerde şiddete uğrayarak, hastane bahçelerinde kurşunlanarak ve ucuza, buruk bir ortamda kutladığını bildirdi.


Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de bir taraftan sağlık sisteminden kaynaklanan sorunlar, diğer taraftan sağlık çalışanlarının kendi sorunları olmak üzere çift başlı bir problemin yaşandığını ifade ederek, "Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarından, personel arasında adaletsiz dağıtılan döner sermaye payına, eğitim şartlarından, uygun planlı istihdama kadar dağ gibi yığılmış sorun var ve her geçen sene bu sorunlara yenileri ekleniyor" dedi.


Kahveci, özellikle aile hekimliği gibi uygulamalarla doktor-hasta ilişkisi, müşteri-esnaf ilişkine dönüştürüldüğünü, sağlığın adeta piyasa malı haline getirildiğini savundu. Son dönemde kamuoyunda tartışılan ithal sağlık personeli uygulamasıyla, "Sizin yerinize ucuza çalışacak personel getiririz" denilerek sağlık çalışanlarının bir anlamda tehdit edildiğini vurgulayan Kahveci, şunları kaydetti:


"Türkiye'de sağlık personeli eksikliğinden daha önemli bir sorun planlı istihdam edilmeme sorunudur. Bu sorun çözüldüğünde Türkiye'de ki sağlık personeli açığı büyük ölçüde kapanacaktır. Ayrıca ne yazık ki ülkemizde sağlık alanında yaşanan aksaklıklardan bahsedilirken sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar göz ardı edilmiştir. Etkili ve verimli bir hizmet isteniyorsa öncelikli olarak sağlık çalışanlarının sorunlarını gidermeli, personel arasında çalışma barışı sağlanmalı, uygun ekipmanla çalışma imkanı verilmelidir. Personelin şiddete karşı can güvenliği sağlanmalıdır. Bugün birçok hastanemizde sağlık çalışanları hayatlarını tehlikeye atarak görevlerine devam etmektedirler. Artık yetkililer kendilerine düşen sorumlulukları yerine getirmeli ve sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek için hareket geçmelidirler. Tüm sağlık çalışanlarının beklentisi budur. Görüldüğü gibi böylesine bir tablonun olduğu Türkiye'de tıp bayramından söz edilmesi mümkün değildir. Türkiye'de tıp bayramını kutlama için daha çok yol almalı. Gerçek bayram sorunların çözüldüğü gündür. Bu olumsuzlukların gölgesinde, yine de tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlar, ülkemizin ve tüm çalışanların daha mutlu ve sorunsuz olacağı bir gelecek dilerim."

....................

ADANA

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Adana Şube Başkanı Ethem Tunç, sağlık personeli eksikliğinin, planlı istihdamla çözümlenebileceğini bildirdi.


Tunç, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamasında, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarından döner sermaye payına, eğitim şartlarından uyum planı istihdamına kadar olan sorunlarına her geçen gün yenilerinin eklendiğini belirtti.


Özellikle aile hekimliği gibi uygulamalarla doktor hasta ilişkisinin, müşteri esnaf ilişkisine dönüştürüldüğünü ifade eden Tunç, yurt dışından sağlık personeli getirilmek istenmesinin de tehdit içerdiğini savundu. Türkiye'de sağlık personeli eksikliğinin, planlı istihdam yapılarak çözümlenebileceğini vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:

"Sağlık alanında yaşanan aksaklıklardan bahsedilirken sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlar göz ardı ediliyor. Etkili ve verimli bir hizmet isteniyorsa öncelikli olarak sağlık çalışanlarının sorunları giderilmeli, personel arasında çalışma barışı sağlanmalı, uygun ekipmanla çalışma imkanı verilmelidir. Personelin şiddete karşı can güvenliği sağlanmalıdır."

............

KARABÜK

Karabük'ün Safranbolu İlçesi Belediye Başkanı Nihat Cebeci, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak, sağlık çalışanlarının bayramını kutladı.


Safranbolu Belediye Başkanı Nihat Cebeci, açıklamasında, "İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının ortadan kaldırılması, tüm dünya insanlarının ve toplumumuzun en önemli hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde en büyük görev, doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarına düşmekte ve sağlık personeline ciddi sorumluluklar getirmektedir. Genel toplum sağlığının, gelişmiş dünya ülkeleri seviyesine ulaştırılmasının yanısıra sağlık hizmetlerinin yurdumuzun en ücra köşesine kadar götürülmesinde, sağlık çalışanlarının ortaya koyduğu çaba her türlü takdirin üzerindedir. Hayatını insanlık hizmetine adayan, sağlık hizmetlerini halkımıza ulaştırmada büyük bir özveri ile görev alan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dilerim" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL

Galatasaray Meydanı'nda toplanan İstanbul Tabipler Odası üyesi bir grup, Taksim Meydanı'na kadar yürüyerek 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.
Öğle saatlerinde ellerinde pankartlarla toplanan, aralarında İstanbul Tabipler Odası Başkanı Gencay Gürsoy'un da bulunduğu yaklaşık 50 kişi Taksim Meydanı'na kadar yürüdü. Meydanda grup adına yapılan açıklamada, "Model tıp eğitiminin başlangıcının 179. yıldönümünü kutluyoruz. Emeğimize, mesleğimize, geleceğimize, meslek örgütlerimize sahip çıkmaya, herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlıklı hizmet için mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.
Yapılan basın açıklamasının ardından, grup üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk koyup, basın mensuplarına karanfil dağıttı.


İHA
türkiye'de
il
il
tıp
bayramı
kutlamaları
mesajlar
etkinlikler...
Yorum (1)
OP DR.
dikkat:sakın ha kimse duyduğunu belli etmesin. hepimiz aynı pisliğe bulaşmış durumdayız.yoksa alimallah ne yorumlar yapardık..siz siz olun aman ha duymazlıktan gelin.bu adam başımıza belamıdır nedir. ciddi nerden çıktı bu adam şimdi.etraf duyarsa çanımıza ot tıkarlar vallahi..suuusssss
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir