Medimagazin logo

Yerli doktor

Genç doktorların 14 Mart kırgınlığı sürüyor. Uzman hekim olabilmek için lise öğreniminden sonra 11 yıl emek veren doktorların "zorunlu hizmet"e direndikleri, öğretmen, asker, polis, savcı ve hâkimler doğuya giderken, "hizmetten kaçındıkları" eleştirisi karşısında Dr. Özgür Yeniel şunları yazmış
Yerli doktor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Genç doktorların 14 Mart kırgınlığı sürüyor. Uzman hekim olabilmek için lise öğreniminden sonra 11 yıl emek veren doktorların "zorunlu hizmet"e direndikleri, öğretmen, asker, polis, savcı ve hâkimler doğuya giderken, "hizmetten kaçındıkları" eleştirisi karşısında Dr. Özgür Yeniel şunları yazmış:

"Gözlemim şu, hiç kimse mecburi hizmete gitmem, çalışmam demiyor. Doktorlar şunu söylüyor, bu durum adaletsizdir. Aynı koşulları taşıyan birileri mecburi hizmete giderken birileri gitmiyor, giden de muhtemelen (bir Türkiye klasiği şeklinde) gittiğiyle kalacak. Sorun para pul değil, onur sorunu halindedir. Mecburi hizmete gidene belli bir ayrıcalık tanınsa, örneğin bir yıl iki yıl sayılsa veya 5-6 yıl öngörülen yerde çalışana istediği yere tayin hakkı tanınsa ya da başka sosyal haklar verilse inanın işler çok daha kolay olur.
Mevcut yönetmelikteki hizmet puanı bu açığı kapatamaz. Sanki yılların tortusu sağlık problemlerini, mecburi hizmet çözüverecek ve biz Türkiye'nin en genç doktorları, bu problemlerden daha genç olan bizler sorumluyuz, bu bizi üzüyor. İthal doktor meselesi de tuz biber."


Hükümet, yabancı doktor çalıştırmaya hazırlanırken, Türki cumhuriyetlerden gelip Anadolu'da 150-200 dolara çalışacak personel bulunacağını tartışmaya açmakla, bu ülkenin insanlarına gözdağı verme niyetinde.

Böylece "dışarıya hasta gönderilmesi"nde yavaşlama olacağı, böylece ithal doktorların bütçeye yük olmayacağını savunuyor. Ancak bu hesabın gerçekçi olmadığı, geçen yıl kamudan yurtdışına, Numune Hastanesi'nden "vize" alınarak gönderilen hasta sayısının sadece 90 olduğu bildirildi.
Devlet zaten yurtdışına tedavi izni verirken, kılı kırk yarıyor. İthal doktorla tasarruf sağlanacağı söylemi inandırıcı gelmiyor. Yapılması gereken, bu ülkede yetişen "yerli doktor"lara olanak sağlanmasıdır.


Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı üzerine atamaları bekletilen 1007 pratisyen ve uzman hekimin tayini, Anayasa Mahkemesi'nin son kararı üzerine mart sonunda gerçekleştirilecekmiş.

Atandıkları yere göre doktorlar 300 ya da 600 gün zorunlu hizmet yapacaklar. Kuşkusuz sadece hekim atamakla sorun çözülmüyor.

Çalışacakları hastanelerin teknik olanaklarının, bilim dallarına göre boşlukların da giderilmesi gerekecek. Cerrah gönderip anestezist bulundurmazsanız, doktor ne yapacak? Ayrıca lojman ihtiyaçları da karşılanabilir.


Topluma bu ülkenin yetiştirdiği doktorları hedef gibi gösterip, onları halktan ve mesleklerinden soğutmak büyük haksızlıktır.


Derya Sazak
Milliyet
yerli
doktor
Yorum (6)
DR.OSMAN USTA
SEVGİLİ HOCAM, YAZILARINIZI DİKKATLE OKURUM. BANA İLK SEZAYENİ YAPTIRAN HOCAMSINIZ. BEN EMEKLİ OLALI 10 YIL OLDU. İNSAN ZAMANLA HER ŞEYE ALŞIYOR. SEZİNDİĞİM KADAR BİRAZ ÜZÜLÜYORSUNUZ AMA İNASAN GERÇEKTEN ALOŞIYOR.KADIN DOĞUMCULARIN ÜZERİNDEKİ YÜK ÇOK BÜYÜK. TANRI HERKESE 3.CÜ DEVREYİ RAHAT HUZUR İÇERİSİNDE GEÇİRMESİNİ NASİP ETSİN. SAYGILARIMLA
0
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
KADIN DOĞUM HOCALARINA EMEKLİLİK MEŞGALESİ Çok değerli Hocam, Çalıştığınız dönemde görmezden geldiğiniz HPV aşılarıyla ilgili sorularımı emeklilik zamanınızda cevaplamanızı bekliyorum. "Bilimsel veriler ve ülkemize mahsus sosyal şartlar, HPV aşısının sapasağlam milyonlarca çocuğumuza yapılmasının, mantıksız, mesnetsiz ve onların sağlığını ciddi şekilde riske atabilecek bir uygulama olduğunu gösteriyor." Sorulara ulaşmak için: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/01/21/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/rahim-agzi-kanseri-asisi-hpv-asisi-icin-aciklama-bekliyorum/
0
Cevapla
mehmet ince
insan yaşlanınca ve çaptan düşmeye başlayınca bir düşünce alır herkesi bu inasanın doğasında olan birşey ne yaptım ne yapamadım diyye ama bu hayat bir sahne herkesin bir rolü var kim başrol kimi figüran kimi karakter oyuncucsu önemli olan sizin ne hissettiğiniz
0
Cevapla
Bülent Duran
Sevgili Haldun Hocam, keşke herkes zamanını sizin kadar verimli geçirebilse. Kitaplarınız, yazılarınız , bundan sonra yapacaklarınızın kanıtı. Ee, zaten hayatımızı kanıta dayalı geçirmeye çalışmıyor muyuz? Nice yıllara, nice kongrelere, sağlık ve mutluluk dileklerimle.
0
Cevapla
aydin sinal
emeklibir profosörün ne yapabilecegini anlatan en güzel kitaplar merhum Prof.dr.Tarik Minkari hocanin kitaplaridir.Tahmin ederim okumusunuzdur.Ince bir elestiri ve mizahla yazdigi kitaplarin hepsini okudum,sonrada Frankfurt halk kütüphanesi bölümüne vermistim(bu kütüphaneye yüzlerce kitap verdim neredeyse bine yakin kitapligimiz oldu). Hayati boyunca ayni isi tek düzenle,yeknesak yapan bir kisi ölünceye kadar bu iste kalir,en güzel misali Gazi Yasargil hocadir,hayati boyunca yaptigi isin haricinde hicbir seyle mesgul olmadigini kendisi söylemektedir.Mesutur,memnundur. Benim hayat felsefem 25 intensiv=yogun(bu kelimeyi sevemedim) ögren,25 sene intensiv calis,25 senede kazandigin maddi ve manevi birikimlerinle intensiv yasa!Ne mutluki bana bunu uygulayabildim.Bütün genc arkadaslarada tavsiye ederim,
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir