Medimagazin logo

AHEF'ten Bakan Koca’nın açıklamasına tepki: ASM'ler pasaport istirahat kararı verebileceğimiz bir kriter değildir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Son 14 günü özellikle bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanları, aile hekimlerin eveya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli saymayı bugün kararlaştırdık. (yani rapor verilerek). Bu yazı, bugün aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmiş olacak” ifadeleri üzerine AHEF’ten yazılı açıklama yapıldı
AHEF'ten Bakan Koca’nın açıklamasına tepki: ASM'ler pasaport istirahat kararı verebileceğimiz bir kriter değildir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- AHEF’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, 02.03.2020 tarihinde basın aracılığıyla halkımıza kovid-19 ile ilgili alınan kararları ve son gelişmeleri açıklamıştır.

Sayın Bakanımızın açıklamasında “ Bugün bununla ilgili bir karı yayımlayacağız. Son 14 günü özellikle bu 5 ülkede geçirmiş olan öğrenci veya çalışanları, aile hekimlerine veya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli saymayı bugün kararlaştırdık. (yani rapor verilerek). Bu yazı, bugün aile hekimlerine ve sağlık kuruluşlarına gitmiş olacak” ifadelerini kullanmıştır. Adres olarak aile hekimlerinden pasaportla rapor almayı göstermesinin bir yanlış anlaşılma olduğunu ümit ediyoruz.

Aile sağlığı merkezleri, rapor merkezi olmadığı gibi, pasaport istirahat kararı verebileceğimiz bir kriter değildir. Bebek, çocuk, gebe izlemleri yapan kronik hastalığı olan yaşlılar gibi riskli nüfusun sık geldiği merkezler olan Aile Sağlığı Merkezleri’ne yapılan bu yönlendirmenin önlem olarak tekrar düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Hiçbir araştırma kiti ve önlem kiti bulunmaksızın hem hasta hem sağlık personeli ile olası vakaları karşılaştırmak hastalığı önlemekten ziyade yayılmasına neden olma riski taşımaktadır.

Riskli bölgelerden ülkemize giriş yapan kişilere, pasaport kontrol ve rapor noktası olarak sağlık kurumlarının gösterilmesi olası riskleri artıracak ve virüsün sağlıklı bireylere bulaşma sıklığında artışa neden olacaktır.

Sağlık Bakanlığı tarafından acilen kamuoyu bilgilendirmesi yapılarak, pasaportla sağlık kurumlarına başvuru ifadesi düzeltilmesi, yerine “kişilerin yurt dışından dönüşlerinde kurumlarına pasaportlarının bir örneği ve dilekçe ile başvurmaları halinde idari izinli sayılacakları” yönünde bir bilgilendirme yapılması hayati öneme sahiptir.

Alınması gereken tedbirlerin ve başvuru merkezlerinin öncelikli yeri; olası vaka tespiti için numune alımlarının yapılabildiği, alınan örneklerin hızlı şekilde transferlerini gerçekleştirebilecek 2. Ve 3. Basamak sağlık kuruluşları olmalıdır.”

 

ahef
kovid-19
bakan koca
Yorum (7)
Prof.
Aile hekimleri derneginin itiraz etmedigi bir konu var mi?
85
Cevapla
Dr eye
Dernek haklı.Madem öyle pasaport üzerinden otomatik izinli sayılsın. Ayrıca gerçekten hasta olmayan insanlara hekim raporunun istismar kapısı açılıyor.
10
Cevapla
Dr
Doğru söylüyorlar aile hekimliğine gebe bebek çocuk yaşlılar geliyor. Diyelim ki korona taşıyıcısı birisi rapor almaya geldi ama henüz semptomlar ortada yok kişi de bilmiyor taşıyıcı olduğunu elini kolunu sallayarak toplumun hastalığa karşı en savunmasız kişilerinin başvurduğu bir sağlık merkezinde virüsü saça saça rapor alıp istirahate geçecek. Karantina da yok. Bu süre zarfında belki avmleri gezecek belki şehir değiştirecek hastalık iyice yayılacak. Bir sağlık bakanının böyle talihsiz bir demeç vermesi ne acı.
4
Cevapla
öZGÜR
Hasta olmayana neden istirahat raporu verilsin ki.Pasaportunu kendi çalıştığı kuruma göstersin idari izinli sayılsın.
14
Cevapla
t k
Aile hekimleri itıraz etmekte çok haklı. Sağlık bakanlığı temaslı izolasyonu için bu kişilerin izinli sayılmasını istemiş. Çok doğru. Fakat bu kişileri ASM ve hastanelere yonlendirmeleri çok yanlış. Doktorlar pasaport kontrolü yapacak kişi değildir. Tanıya ne yazacağız boyle bır tanı kodu var mı? İdarı izin vereceklerse doktoru nıçın karıştırıyorlar? Pasaportumu kaybettım sen bana rapor vermek zorundasın dıye doktora saldırmaya başlamaları da mumkun. Gereksiz yere bu kişileri sağlık kuruluşuna çağırıp bulaş rıskını arttırmak çok saçma. İşe gıtmesin bulaştırmasın ama hastanede beklerken bulaştırsın öyle mi? İzin vermek istıyorlarsa kişiler hava alanındayken bu iş halledilsin, en az kışıyle temas etmesi sağlansın.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir