Medimagazin logo

Anevrizmanın 5 sinyali

Özellikle erkeklerde görülme sıklığı gittikçe artan anevrizma, halk diliyle aort damarındaki balonlaşma olarak biliniyor.
Anevrizmanın 5 sinyali
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Vücutta temiz kan taşıma görevini üstlenen en büyük damar olan aorttaki bu balonlaşma kişiyi aniden ölüme götürebildiği için “patlamaya hazır bombaya” benzetiliyor.

Çoğunlukla 50 yaş üzerindeki kişileri, yüksek tansiyon, damar sertliği, diyabet ve KOAH hastalarını tehdit eden hastalık, genetik nedenlerle çocuklarda bile görülebiliyor. Anevrizma en sık beyin atardamarı ve karın boşluğu içerisindeki aort damarında meydana gelirken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erdal Aslım, “Kalpten çıkıp göbek deliği seviyesine kadar inen aort damarı, vücuttaki en yüksek basınçlı kanın geçtiği damardır. Dolayısıyla anevrizmatik dejenerasyona en sık uğrayan damardır” dedi.

Günlük hayatta bel ağrısı deyip geçiştirilebilen bu gizli düşman, yüksek hayati riske yol açarken Doç. Dr. Erdal Aslım, anevrizmanın kendini ele veren 5 sinyaline dikkat çekti. İşte o ön belirtiler:

• Bel ağrısı : Bir anda balon gibi patlayıp ani ölüme neden olabilen anevrizmanın en sık görülen belirtisi bel ağrısı. Ancak toplumumuzda pek çok kişi bel ağrısından muzdarip olduğundan, çok da önemsenecek ve doktora gidilecek bir hastalık olarak görmüyor ve geçiştirebiliyor. Oysa bu sinsi hastalığın farkında olmadığından doktora gitmeyi ihmal ederek hayati riske davetiye çıkarıyor.

• Baş ağrısı ve bilinç kaybı: Günlük hayatta sık sık başınız ağrıyor olabilir ancak anevrizmanın ağrısı bu ağrıdan çok farklı. Şiddetli bir şekilde kendini gösteriyor. Damarın içerideki yüksek basınca dayanamayarak bir balon gibi patlamasıyla kişide şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, bulantı ve kusma meydana geliyor. Anevrizmalı hastaların yüzde 50’sinde, genellikle kanamadan 1- 3 hafta önce uyarıcı belirtiler veriyor.

• Ses kısıklığı: Hastalık aort damarının bulunduğu bölgelerde oluşan anevrizmalara göre değişik isimler alıyor. Torasik (göğüs) aorta anevrizmaları kişilerin ancak yarısında şikayete yol açıyor. O şikayetlerden biri de ses kısıklığı. Ancak hastalık kendine has belirtiler vermediği için ses kısıklığının da çeşitli sebeplerden olabileceği düşünülerek, anevrizma olasılığı hiç akla gelmiyor. Özellikle sırta, boyna vuran ağrıların eşlik ettiği ses kısıklığında zaman kaybetmeden doktora görünmek gerekiyor.

• Karında damar atması: Fazla kilosu olmayan, zayıf yapılı kişilerde karın bölgesindeki yağ dokusu az olduğundan anevrizma belirli bir büyüklüğe geldiği zaman elle de fark edilebiliyor. Bu sinsi hastalık karında bir damar atma görüntüsü olarak kendini belli ediyor. Ancak kilonun artmasıyla birlikte bu genişleme gözden kaçabildiğinden, kişilerin kendilerinin önceden fark edebilmesi çoğunlukla mümkün olmuyor.

• Öksürük: Çoğunlukla solunum yolları hastalıklarının ilk belirtilerinden olan öksürük buna karşın çok ciddi hastalıkların da habercisi olabiliyor. Aort anevrizması da o hastalıklardan biri. Kişide yutma güçlüğü ve öksürüğe de yol açabiliyor. Doç. Dr. Erdal Aslım, özellikle öksürük sırasında, ağır bir yük kaldırırken ve kabızlıkta ıkınma sırasında karın içi basınç arttığından hastalığın tetiklenebildiğini belirterek “Anevrizma bir balon gibi patlayabildiğinden hastalığı patlamadan teşhis ve tedavi etmek hayati önem taşıyor” diyor.

 

anevrizma
doc. dr. erdal aslim
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir