Medimagazin logo

Cerrahpaşa ve Çapa ‘tam gün’ komasında!

1 Ocak 2014’te yürürlüğe giren ‘Tam Gün Yasası’ en çok Türkiye’nin en köklü iki tıp fakültelerinden olan İstanbul’daki Çapa ile Cerrahpaşa’yı vurdu.
Kaynak: VATAN - ÖZNUR KARSLI
Cerrahpaşa ve Çapa ‘tam gün’ komasında!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yasadan sonra ‘ya üniversite ya özel muayenehane’ seçimiyle karşı karşıya kalan çok sayıda öğretim üyesi emekliliğini istedi veya ücretsiz izne ayrıldı. 2 yıl içerisinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde görev yapan öğretim üyesi sayısı 473’den 310’a, Çapa Tıp Fakültesi’nde ise 471’den 311’e düştü. 2.5 yıl içinde 264 öğretim üyesi istifa etti, 87‘si ise ücretsiz izne ayrıldı. Böylece her iki fakültede toplam öğretim üyesi sayısı 1003’den 652’ye indi. Çapa Tıp Fakültesi’ne bağlı Aile Hekimliği, Göğüs Cerrahisi, Ağız Yüz ve Çene Cerrahisi bölümlerinde sadece birer; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne bağlı Göğüs Cerrahisi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi, Aile Hekimliği bölümünde ikişer öğretim üyesi var.

Hacettepe temkinli

Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise şimdiye kadar 222 öğretim üyesinden 10’u üniversiteyle ilişiğini kesti. Akdeniz Üniversitesi’nde şu anda 89 profesör, 78 doçent doktorla 55 yardımcı doçent doktor bulunuyor. İstanbul’daki Marmara Tıp Fakültesi’nde emekliliğini isteyen ya da ücretsiz izne ayrılan olmadı. Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise öğretim üyelerinin benzer bir yaklaşım sergilediği öğrenildi.

‘Bütün muayenehaneler üniversiteye taşınacak’

TÜRK Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu: 10 yıldır ‘sağlıkta dönüşüm programı’ var. Bu programa hâlâ düzenlemelerle yama yapılıyor. Hekimler sadece üniversite öğretim üyelerinden ibaret değil. Düzenleme sınırlı bir kesimi kapsıyor. O kesimde de doçentler ve profesörler bulunuyor. Bu maddeler bir süre sonra yine değişecektir. Hocalar 17.00’den sonra üniversitede hasta bakabilecekse özel muayenehaneler üniversitele taşınmış olacak demektir. Yani üniversitelere sermaye girecek demektir. Bu değişiklikler meslektaşlarımızı kısmen de olsa memnun edebilir önceki tam gün uygulamasına göre. Ancak bir süre sonra yine aynı problemler yaşanacaktır.
 

cerrahpaşa
ve
çapa
‘tam
gün’
komasında!
Yorum (17)
aydin sinal
Bu fakültelerin tarihi karekterleridir,Ankara tip ve Hacettepe tip fakültelerinde kurulusundan beri kariyer yapmak isteyip docent-profosör olanlar ilmi calisma yapmak ve ilim dünyasinda saygin bir yer almak gayesindedirler,Capa ve cerrahpasa ise Türkiyedeki muayeneci hoca deyimini en hakkiyla yerlestiren ve yerine getiren fakültelerdir.Istanbul gibi bir yerde akademik titili olmadan müsteri tutulmayacagini bilen hekimlerin cogunlukta oldugu fakültelerdir.Yani bu haber beni hic sasirtmadi.Bu arada gerek ankara tipdaki,gerek Hacettepe tiptaki (1966-1975) arasi Hocalarimi saygi ile anarim,Tüccar hoca yokmuydu %2-3 ü gecmezdi,onlarda bilinirdi hadi simdi isim yazmayayim.Frankfurtan selamlar.
0
Cevapla
alikus
İstanbul üniversiteleri genel için kriter olamaz, onlar üniversite+muayenehaneye alışık oldukları için bu sisteme adaptasyon zor gelebilir ama bütün bunların hekimlerin başına gelmesinde onların suçu yok mu?
0
Cevapla
kazı kazancı
bu ve bunun gibi haberler kamuoyu oluşturma çabaları,bişey çıkmaz,ne yanı bu hocalar gıtti diye fakultelerde kepenk mı kapatılcak,o bölüm komple mi kapatılcak,birşey olmaz,su akar yolunu bulr,,,
0
Cevapla
Dr Hakan
Sayın kazı kazancı, elbette kepenk vurulmaz, devletin işi, biri yapmazsa bunu bir başkası gelir yapar. Kendi branşımdan örnek veriyim, kolon cerrahisi alanında sayılı hocalardan Prof. Dr. Dursun Buğra ayrıldı. Bu sence üniversiteye hiçbir şey kaybettirmez mi? Ettirmez diyorsan kendi ailenden biri Allah korusun önemli bir hastalığa yakalanırsa onu, artık dışarıda çalışan bu hocalara değil de onların yerlerini doldurmakta olan yardımcı doçent arkadaşlara götürerek mesleksel gelişimlerine katkıda bulunursun artık...
0
Cevapla
kazı kazancı
dursun bey kendıne guvenmış çıkmış pıyasaya ne guzel saygı duyarım,bu iş tıcarı taksı ya da beledıye otobusu ile yolculuk yapmak gıbıdır,paran varsa ticari taksı ıle gıdersin,yoksa beledıye otobusu ile gıdersın normal vatandaş gibi işlem görürsün ,yanı parayı veren düdüğü çalar,o hoca yokmuş bu yokmuş bunlar tırı vırı ne yanı hacettepede ali ayhan emekli oldu diyye,onkolojı amalıyatları yapılmıyor mu?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir