Medimagazin logo

Doktorların yalnızlığı

Doktorların yalnızlığı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Aslında bizler ne kadar yalnız  kalmış bir meslek üyesiyiz farkında mısınız? Bugünlerde bu durum iyice belirginleşti. Oy kullanmanın çok ama çok önemli olduğu bir seçim yaşadık. Doktorların bolca aday olduğu ve her kesim oylarına seslenen seçim bildirgeleri gördük. Hiç doktorlara seslenen var mıydı? Bize vadedilen hiçbir şey var mıydı? Partilerin seçim bildirgelerinde hekimlerin hangi talepleri göz önüne alınmıştı? Bir hekim olarak size en yakın partinin  hükümet ortağı olduğunda , bize neler sağlayacağını söyleyebilir siniz? Gerçi kendimiz bile sahip çıkmıyoruz  mesleki taleplerimize. Hep birileri bir şeyler yapsın ama bizim istediğimiz çizgileri de aşmamak  koşuluyla. Neden böyle olduk bu kadar ilgisizce kenara atıldık, bizim meslek gurubumuzun hiçbir sorunu göze batmıyor mu? Aşağıda sıraladığımız sorunlar önemsiz mi yoksa   biz mi abartıyor muyuz?


--70 yaşına kadar çalıştırılma sözü verilmesi çok mu güzel bir kazanım?


--Zam aylarında bütün gazetelerde 1’in 4’ündeki uzman hekim maaşı diye halka  yutturulan miktarın yarısı kadar bile olmayan emekliliğe sayılan maaşımızın olması gerçeği sorun değil mi?


--70 yaşına kadar çalışırken, 24 saatlik nöbetleri ayırım gözetmeksizin tutmak zorunda olduğumuz gerçeği göz ardı edilebilir mi?


--Çalışırken elimize  geçen aylığın çok az miktarının emekli ödemesi için göz önüne alındığı bir yalan mı?


--Hekimlerin yıllık izinlerinin genel olarak hep kullanılamadığı ve yandığı sorun olarak görülmüyor mu?


--Yıllardır, yıpranma hakkının söz verildiği halde yasalaşmaması boş bir konu mudur?(Çok daha az  rizikolu mesleklere yıllardır uygulandığını da bilmiyor değiliz)


--Muayene başına ve yaptığı ameliyatlardan aldığı 3-5 lira performansa karşılık,  binlerce liralık tazminat ödeme tehlikesi içeren davalarla karşılaşmak  boş şeyler mi? Gebelikte takip ettiği gebenin çocuğu Down Sendromlu doğduğu için tazminat  ödeme durumu ile muhatap olmak sorun değil mi? (Üstelik Down Sendromlu  çocuk yaşam hakkından neden mahrum edilir ki bu da ayrı bir soru)


--Sağlık idareciliğinde yapılan atamalarda uyulmayan liyakat sorun  değil mi?


--Emekli hekimlerin geçim sıkıntısı çekip ,ileri yaşlarda ek iş yapmak zorunda kalmaları bir kazanç mı acaba?


--İl merkezinde çalıştığı halde  uzman doktoru olmayan bütün ilçelerin sağlık sorunlarını,  ilçe hastanelerine kendi olanaklarımızla gidip karşılamak nasıl bir durumdur? Başka bir devlet memurluğunda bu durum var midir?


-Muayenehane sorunu çözümlendi mi? Dershanelerde göz önüne alınan ‘’özel girişimcilik serbestisi’’ bizlere neden çok görüldü?


--Özel hastaneler istenilen düzeyde mi? Özel hastanelerde çalışan hekimlerin şehir şehir dolaşmaya devam ediyor olmaları dile getirilmemeli mi? Özel hastanede çalışan hekimlerin alamadıkları hakedişleri neden devlet güvencesinde olmaz? Batan patronlardan alınamayan bu paralar buharlaşıp gidecek mi?


--Özel hastanelerde çalışan hekimler tekrar devlet hizmetine neden dönüyorlar acaba? Bu durum bir sorun olarak algılanamaz mı?


-- ‘’Doktorsan bu eleştirilere katlanacaksın!’’ diye küfür ve hakareti bize uygun gören adalet, kendilerine bu yapılanın  onda biri yapılsa ne diye karar verir acaba. Bu haber bizim içine düştüğümüz durumu yeterince açıklamıyor mu?


--Normal yaşamda hiçbir koşulda yaşam çizgilerimizin kesişmeyeceği insanlarla acillerde ve polikliniklerde can güvenliğimizi bile riske atarak gereksiz diyaloglarda bulunmak zorunda oluşumuz sorun değil de nedir?


   Bütün yalnız meslektaşlarıma sevgi ve saygılarımla…

Gyn.Op.Dr.Özcan Yılmaz

doktorların
yalnızlığı
Yorum (18)
hüseyin erkan tümtaş
yazılanlara katılmamak mümkün değil ancak doktorların yüksek özgüvenleri ve egoları nedeniyle birlik olamıyor taleplerini dile getiremiyorlar özellikle devlette çalışan doktorların tabip odalarına üye olmaması sebebiyle odanın gücü zayıflıyor üstüne doktorların haklarını savunacak TTB de gücünü değişik siyasi argümanlarda tüketince değerli yalnızlığımızla baş başa kalıyoruz.
0
Cevapla
Dr
Takma kafana. Hayatın akışına göre yaşa (HAGY). Bunalınca HAGY deyip geçiyorum.
0
Cevapla
Hakan Çamlı
İç Hastalıkları Kongresinden hatırlıyorum. 2 yıl önce üstüste kongrede İç Hastalıkları Uzmanlarının sorunlarının tartışıldığı oturumlar düzenlenmişti. 4000 katılımlı kongrenin ilgili oturumuna 30-40 kişi ancak katıldığını biliyorum. Bizler çok şeyi, bunları, yalnızlığı biraz hak ediyoruz galiba.
0
Cevapla
uzm
acı gerçekler :( doktorlar olarak tek yumruk olmadığımız sürece malesef bu sıkıntılar ve sorunlardan kurtulamayacağız...
0
Cevapla
yalcın aydın
Ego yüksek iletişim az, kendimizi kandırıyor ve birbirimizin üstüne basmaya devam ediyoruz, birlik olmak bence uzak bir hayal, ameleliğe devam
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir