Medimagazin logo

Eczacılar borçla yaşıyor!

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, 16 bin eczacının yoksulluk, 5 bin tanesinin ise açlık sınırında geçim mücadelesi verdiğini öne sürerek, Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında 31 Mart 2016 tarihine kadar imzalanması gereken 2016 İlaç Alım Protokolü’nde eczacıların talepleri karşılanmadığı takdirde SGK ile sözleşmesiz bir dönemin başlayacağını, faturalı hayata geçileceğini söyledi.
Eczacılar borçla yaşıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ADANA-Ecz. Özkan, bugünlerde yaklaşık 16 bin eczacının yoksulluk, 5 bin tanesinin ise açlık sınırında geçim mücadelesi verdiğini öne sürerek “Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde uygulamaya konulan 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi ile başlayan ve 2009 Global Bütçe uygulaması ile devam eden dönemde eczane ekonomileri erime sürecine girmiştir. Sağlıkta tasarruf adı altında ortaya konulan uygulamalar sosyal güvenlik sisteminin açıklarını kapatmaya yönelik politikalara dönüşmüş ve ilaç fiyatları toplamda 572 kez düşürülmüştür. Fiyat düşüşleri, eczane stoklarında geniş ölçekli ekonomik zarar meydana getirmiş, bu zararların telafi edilmemesi eczacının bir cendereye sıkışıp kalmasına neden olmuştur. Bu süreçte eczacının reel geliri günden güne düşerken enflasyon nedeniyle eczane maliyetlerinin giderek artıyor olduğu dikkate alınmamaktadır” diye konuştu.
Başkan Özkan, pek çok eczacının, eczanesinin ekonomik sürekliliğini sağlayabilmek için borçla yaşadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Bizzat SGK verilerinden hareketle hazırlanan Eczane Ekonomileri Profil Araştırması’na göre eczanelerin yüzde 63,8’i gibi büyük bir çoğunluğunun ekonomik kırılganlığa sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Eczacıların yüzde 54,8’i kredi kullanmakta; kredi kullanan eczacıların yüzde 66’sı ise sürekli olarak kredi almak zorunda kalmaktadır. Ciro kaybı ile ters orantılı olarak artan eczane giderlerinin eczacı üzerinde yarattığı basınç tahammül edilemez boyutlara ulaşmıştır. Biz eczacılar çok zor ekonomik koşullarda hayatımızı idame etmeye çalışırken kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan ilaç zammı haberleriyle ilaç sanayiye verilen yaklaşık 500 milyon TL’lik katkı hükümet tarafından saklanmaya çalışılmaktadır. Eczacı bugün ‘artık yeter!’ deme noktasındadır.”
Taleplerini açıklayan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ersun Özkan, şunları kaydetti:
“24 bin serbest eczacının ve onların temsilcisi olan birlik ve odaların Yeni Protokol’den beklentimiz; bir sağlık çalışanı olan eczacının ekonomik refahını temin edecek; halka en yakın sağlık noktası olan eczanelerdeki kan kaybının önüne geçecek yaşamsal taleplerimizin kabulüdür. Taleplerimiz şu şekildedir; nitelikli ilaç ve sağlık hizmet sunumuna devam edebilmek, meslektaşlarımızın haklarını korumak, eczacının bakmakla yükümlü olduğu kişiler, eczane çalışanları ve aileleri ile birlikte yaklaşık 240 bin insanın ekmek kapısı olan eczanelerimizin varlığını sürdürmek, insanı yaşatırken yaşamak için tahammül sınırlarımızın çok ötesine geçen bu gidişata 'Artık Dur!' diyoruz.”

eczaci
eczane ekonomileri profil arastirmasi
adana eczacı odası
ersun özkan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir