Medimagazin logo

Hakkını arayan hastaya ‘kara liste’ cezası

SGK’nın belirlediği fark ücretini az bularak fazla para tahsil eden bazı özel hastaneler, hakkını arayan vatandaşı ‘kara liste’ye kaydediyor ve randevu almasını engelliyor. Özel bir hastane, fazladan ödediği bin lirayı geri alan böbrek hastası Serpil Çanakçı’ya aylardır kontrol için randevu vermiyor.
Kaynak: ZAMAN - ÇAĞLAR AVCI
Hakkını arayan hastaya ‘kara liste’ cezası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Muayene fark ücreti konusunda SGK’nın belirlediği miktarın çok üstünde para alan bazı hastaneler vatandaşı mağdur ediyor. Şikâyet edilmesi halinde SGK, hastaneye ceza kesiyor. Bundan sonrası ise hasta için farklı bir çileye dönüşüyor. Böbrek nakil hastası Serpil Çanakçı’nın başına gelenler bu mağduriyetin dikkat çekici örneklerinden. Çanakçı, fazla para tahsil edildiği gerekçesiyle İstanbul Kadıköy’deki bir özel hastaneden bin lirasını geri aldı. Ancak bu hak arayışı ona pahalıya patladı. Aynı hastaneden kontrol için telefonla randevu isteyen Çanakçı’ya, bir aydır ‘randevular dolu, bilgisayar dondu, teknik servisle görüşüyoruz’ gerekçesiyle randevu verilmiyor. Aynı dakikalarda farklı bir hasta aradığında hastanenin aynı bölümünden randevu alabiliyor. Nitekim Çanakçı’dan birkaç dakika sonra hastaneyi arayan muhabirimiz rahatça randevu aldı. Kara liste şikâyetlerinin artarak devam ettiğini söyleyen Hasta Hakları Dernekleri, “Hastaneler, hakkını arayan hastayı sorun olarak görüyor ve randevu vermiyor.” diyor. Hastane yetkilileri ise aramamıza rağmen konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı, durumu inceleyeceklerini söylemekle yetindi.

 

SGK’nın koyduğu kurallara göre özel hastaneler vatandaştan en fazla devletin ödediği paranın yüzde 90’ına kadar ilave fark ücreti alabiliyor. Fakat bazı hastaneler buna uymayarak fahiş fiyatlarla vatandaşı mağdur ediyor. SGK da bu durum şikayet edilmesi halinde hastanelere ceza kesiyor. Türkiye’de özel hastanelerde yılda 60 milyon poliklinik hizmeti ve bir buçuk milyon ameliyat gerçekleştiriliyor. Devlet tarafından özel hastanelere yılda ortalama 6 milyar lira ödeme yapılıyor. Vatandaşın buna ek olarak da cebinden özel hastanelere fark ücreti olarak yaklaşık 15 milyar liraya yakın para çıkıyor. Bazı özel hastaneler ise gereğinden fazla fark ücreti isteyebiliyor.

 

Bu mağduriyetlerden birini emekli memur Serpil Çanakçı yaşadı. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde böbrek nakli operasyonu yapılan Çanakçı, taburcu olduktan sonra takiplerinin yapılması ve diğer rahatsızlıklarının tedavisi için evinin yakınındaki özel bir hastaneye gitmeye başladı. Bu süreçte kendisinden Kadıköy’de gittiği özel hastanenin fazla fark ücreti alındığını tespit eden Çanakçı, başvuru yaparak hakkını aradı. Sonunda bin liraya yakın fazla fark ücretini hastaneden geri aldı. Fakat bu hak arayışı Çanakçı’yı mağdur etti. Son birkaç aydır Çanakçı’ya grubun tüm hastanelerinin işleyişini planlayan merkezî telefon sisteminden randevu verilmemeye başlandı. Her seferinde ‘randevular dolu, sistem tıkalı, ekran dondu’ gerekçeleri öne sürüldü. Farklı hasta ismiyle aradığında ise randevu çok rahat bir şekilde alınabiliyor. Sadece hakkını aradığı için mağdur edildiğini söyleyen Çanakçı, “Hastanedeki yetkililer randevu alamıyorsanız başka hastaneye gidin, diyor. Yani açıkça size bakmak istemiyoruz, diyorlar. Sağlık hakkımı engelliyor.” ifadelerini kullandı. Açıklama yapmaktan çekinen hastane yetkilileri ise konuyu inceleyeceklerini söylemekle yetindi.

 

Hakkını arayan vatandaşa randevu vermeme meselesinin son dönemde arttığını söyleyen Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, “Hastaneler, ‘Hastaya bakamıyorum’ diyemez. Borçlar Kanunu ile Ticaret Kanunu’na göre bu suç. Bunun ötesinde hasta haklarına aykırı. Fakat özel hastaneler vatandaşı ya istediğim parayı verirsin ya da sana bakmam, diyebiliyor.” şeklinde konuştu.

 


Vatandaş fazla fark ücreti ve kötü muameleden şikayetçi

Sağlık hizmetlerine erişim her geçen gün artarken vatandaşın şikayetleri de aynı oranda yükseliyor. Son üç yılda Türkiye genelindeki kendisine gelen şikayetleri değerlendiren Hasta Hakları Aktivistleri Derneği toplam bin 900’e yakın başvuruyu sınıflandırdı. Yapılan çalışmada gelen 786 şikayet yani yüzde 42’lik kısmı, sağlık kuruluşlarındaki kötü muamele ve hizmetten faydalanamama oluşturdu. İkinci sırada ise 438 şikayetle (yüzde 29) özel hastanelerin aldığı fazla fark ücreti yer aldı. Hastalar acil hastalardan para alınmasından ve polikliniklerde fazla fark ücreti istenmesinden de şikayetçi.

hakkını
arayan
hastaya
‘kara
liste’
cezası
Yorum (11)
postenflamatuar
Özel hastane patronları ile özel bir ilişki mi var acaba? Kamu hastanelerinde imzasız, dilekçesiz ve sadece bir telefonla yapılan şikayetlerde jet hızıyla soruşturma açılıp aynı gün doktordan yazılı savunma istenirken maşallah özel hastaneler muaf tutuluyor. Dönüşüm dedikleri bu herhalde. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını ez, bıçak parası (fark ücreti) ni misliyle ve yasadışı alan özel zincir hastane patronlarına-sermayedarlarına ses çıkarma, koru. Bu iktidarın kul adaleti de böyleymiş demek.
0
Cevapla
TOPLUMSAL BELEŞCİ
özel hastaneler para kazanmak için kuruldu. ÖZEL HASTANE HAKLIDIR. kardeşim adam para kazanmak için bu işi yapıyor, karşılığını alamadığını yapmaz ve yapmamalıdır. 3 kuruşa 5 köfte yok. ŞAHSEN BENİMDE ÖZEL HASTANEM OLSA, SİSTEMİ SUİSTİMAL EDEN HERKESİ KARA LİSTEYE ALIRIM. NETİCEDE ORDAKİ İNSANLAR SENİN, BENİM, ONUN SAĞLIĞINDAN PARA KAZANIYOR. O KARA LİSTEYE ALINIP, CIYAK CIYAK BAĞIRAN ÖNCE KENDİSİNE BAKSIN, KENDİ CEBİDEN 3 KURUŞ ÇIKTIĞI İÇİN BAĞIRIYOR( KUYRUK ACISI ) EEE HAKKINI, EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMAYAN HASTANE VE SAĞLIK ÇALIŞANI NE YAPACAK O ZAMAN... SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ YOBAZCA KULLANANLARA KARŞIYIM... PARAN YOKSA GİT DEVLET HASTANESİNE... PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR 3 KURUŞA 5 KÖFTE OLMAZ PARA HER KAPIYI AÇAR AMA KİLİTLEMEZ. Parasız adam gereksiz adamdır. Zenginlik gübre gibidir, yalnız saçıldığında yararlı olur. (Çin Atasözü) para mutluluk getirmez amma mutsuzluğunuzu hafif atlatmanızı sağlar…… TOPLUMSAL BELEŞCİLİĞE KARŞIYIM.
1
Cevapla
Osman D
İnsanların anlamadığı birşey var. Özel hastaneler sosyal müesseseler değil, kar amaçlı ticari kuruluşlardır. İşletmeci zarar ettiği bir işlemden hemen geri çekilir. O anda gözü ne hasta görür, ne de hastalık. Hastalar bunu bilmeli, özel hastanelere ona göre gitmelidirler. Ben devlet hastanesinde çalışıyorum. Cerrahi bir işlemi hastanemde gayet güzel yapabileceğimizi anlatıyorum. Hasta ve yakınlarının bazıları hala "yok şuraya mı, yok burayamı gitsem" gibi bir tavır içine giriyorlar. Özel hastanelerde sanki hep daha farklı ve daha güzel birşeyler bulacakları inancındalar. Ne diyeyim? Onlar da gitmesinler. En azından giderken başlarına böyle şeylerin gelebilceğini bilsinler. Ancak burada kabahat biraz da yetkililerde. İnsanlara sürekli özel hastanelerde herşeyin tamamen ücretsiz ve kaliteli olacağı inancı gerçekdışı bir şekilde sürekli pompalanıyor. Bu durumda böyle sonuçların olması da kaçınılmaz tabii ki.
0
Cevapla
cd
Özel hastaneler hayrat değil ticarethanedir. Neticede serbest piyasa ekonomisi var. Cebine güvenmeyen gitmesin. Özel hastaneler bu ülkenin sağlık yükünün % 25 ini çekiyor; elbette bir bedeli olacaktır. Haa yunanlı, ingiliz, amerikalı özel hastane sahibi şirketler zengin oluyor derseniz, satılmadık ne kaldı ki? o kadarcık da olsun deriz.
0
Cevapla
osman
Burada özel hastane haklı. Hasta özel hastaneyi şikayet ederek hastane ve personelinin dolandırıcı ve güvenilmez olduğu, işini doğru yapmadığı iddiasında bulunuyor. Ardından yine bu güvenmediği, dolandırıcı hastanede tedavi olmak istiyor. Sağlıkta en önemli şey güvendir, hastanın doktora, doktorun da hastaya güvenmesi gerekir. Hasta açıkca hastaneye güvenmediğini beyan ediyorsa hastanenin de o hastayı reddetme hakkı vardır. Yarın hastada bir komplikasyon görülürse "bunu doktor bilerek yaptı" şeklinde suçlamalar ortaya çıkabilir. En doğrusu hastanın artık başka hastanede tedavisine devam etmesidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir