Medimagazin logo

Hekimlik çok değişiyor: ‘Önce Allaha sonra sana emanetiz’ diyen hastalardan Google hastalarına

Pediatrik Üroloji uzmanı Prof. Dr. Erbuğ Keskin sosyal medya hesabında yayımladığı yazısında “önce Allaha sonra sana emanetiz doktor” diyen hastalardan, Google anne ve babalara nasıl gelindiğini yaşadığı bir örnekle anlatıyor
Hekimlik çok değişiyor: ‘Önce Allaha sonra sana emanetiz’ diyen hastalardan Google hastalarına
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Erbuğ Keskin’in yazısı şu şekilde:

HEKİMLİK ÇOK DEĞİŞİYOR..

”Önce Allaha sonra sana emanet doktorum” dan bizimle cerrahi teknik tartışan Google anne babalarına geldik..

Geçen hafta odama genç bir çift geldi yanlarında 3-4 yaşlarında bir çocuk.

Sizi uzun süredir severek takip ediyoruz. Bir şey danışacaktık" dedi kadın .

"Odamda muayene edemiyorum. Polikliniğe inerseniz orada görürüz"

Sosyokültürel üst sınıftan oldukları belli bir aile…

’Yok muayene için değil hocam" dedi baba. " Zaten oğlumuz bugün muayene olmayı onaylamadı.”

Bu arada onay mercii çocuk odama dalmıştı bile… Ne varsa karıştırıyor, kitapları yere atıyor… Anne çok anlayışlı bir sesle ”Mertçiğim ne yapmıyoruz? (ismi değiştirdim tabii ki) Bize ait olmayan eşyaları karıştırmıyoruz.”

Çocuk terminatör gibi odayı yok etmeye devam ediyor.

Annenin sesi hiç değişmiyor: ”Ama seninle bunu konuşmuştuk”

Sinirlerim giderek geriliyor.

Bir an önce kurtulmak için ”Evet ne danışacaktınız” dedim.

Baba ” Hocam pipi eğriliği tedavisi ile ilgili görüşünüzü merak ediyoruz onun için geldik”

Çantasından bir sürü ‘renkli çıktı’ çıkardı başladı bana ameliyatların birbirine üstün taraflarını anlatmaya… Ama anlattıkları internetten alınmış deli saçması şeyler..

”Beni eğitmeye mi geldiniz buraya kadar. Zahmet etmişsiniz?” Diyecektim. Sustum.

”Buyurun ne soracaksınız?

”Hocam sizden önce şu doktorlara da danıştık” diye en yetkin birkaç meslektaşımın adını saydı…

"Ama adamlar acayip ego kasıyorlar… "

Kullandıkları jargona öğrencilerimden alışkın olmasam ne dediklerini anlamayacağım.

"Tabii biz şok"… filan gibi şeyler de sıkıştırıyorlar araya.

”Sonuç olarak hocam biz eşimle iki teknik arasında gidip geliyoruz…”

Güleceğim gülemiyorum. Sinirden dudaklarımı ısırıyorum.

”Aslında ben birisine bir tık daha yakınım”

”Ve bu ameliyatı yapabileceğiniz bir ameliyathane arıyorsunuz”

Anne gülerek bana baktı: ”Hocam siz de bizi trollüyorsunuz”

”Bakın” dedim. ”Bu ameliyat en az 6 yaşından önce yapılmaz"

“Diğer hocalarda aynı şeyi söyledi… Ama biz eşimle erken yaşta yapılmasına karar verdik"

”Siz bilirsiniz o zaman kendiniz yapacaksınız mecbur… Yardırın gitsin” dedim sesimin tonunu kontrol edemeden!

Uzaklaşırlarken kadın kocasına ”Niye yükseldi ki birden bu hoca?” diyordu.

hekim
doktor
erbuğ keskin
Yorum (32)
Uzm Dr
Hastaların ikinci görüş almasına genelde olumlu bakan biriyim ama işin suyunu çıkaran hastalar/hasta yakınları hem vakit kaybına neden oluyorlar hem de hasta zarar görüyor. Bir de daha önce meslektaşlarımın yaptığı/söylediği şeyleri bilerek ya da bilmeyerek yanlış aktarıyorlar. Benden sonra gittikleri meslektaşıma benimle ilgili neler diyorlar Allah bilir.
28
Cevapla
Mustafa parlak
Bir gün belkide önlüklerimizin üzerinde karekodlar olacak. Bu karekodlar google veya yandex de müşterilerimize niteliklerimizi gösterirken aldığımız ücretlerdede belirleyici unsur olur gibi geliyor. Düşünsenize belirli parametreler yüklenmiş programlar ve yapay zekalı algoritmalar aracılığıyla hasta doktor ve ekibini belirlerken, doktor hastasını, doktor personelini, personelde doktorunu belirleyebilecek. Hatta işlemlerle ilgili hastalar doktorları ve diğer personelleri oylayabilirken doktorlarda hastaları diğer personeleri ve hatta birbirlerini dahi oylayabilecek. Sigorta şirketleri ise alacak ve verecekle ilgili finansör dengelerini oluşan bu veriler üzerinden kurabilecek belkide. Düşündüğüm o ki tüm Nitelikler böyle böyle istatistikleştirilerek nesnelleştirilip Global ölçeklendirme marifetiyle dünyada Sağlık turizmine yön verecek gibi geliyor bana. Umarim ülkemiz bu konularda güçlü yatırımlar yapar. Belkide şehir hastaneleri gibi oluşumlar böyle yatırımların bi parçasidir. Kimbilir...
18
Cevapla
ömer hayyam
donald kruger sendromu Yetkin olmayan insanlar becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler. Yetkin olmayan insanlar diğer insanlardaki gerçek beceriyi fark edememektedirler. Yetkin olmayan insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedirler. Eğer bu yetkin olmayan insanlar becerilerini geliştirmek üzere eğitilirlerse, geçmişteki eksikliklerini fark edip kabul etmektedirler.
13
Cevapla
ömer hayyam
psikolojik şiddet
5
Cevapla
Sami Algur
Birçok tıp doktoruna olan güvenim bir sağlık çalışanı olarak kalmamıştır.Pardon yardımcı sağlık personeli diyecektim! Doktorlar ülkemizde sayıca azınlıkta olduğu müddetçe hiçbir kalite-verim göremeyeceğiz.Çünkü her doktor sarfettiği her kelimede bile egosunu belli ediyor.Hasta ile olan iletişimlerinde genelde zayıftırlar.Az olan değerlidir mantığı bu mesleği bitirmiş durumda.En güvendiğim dediğim doktorla dahi seviyeli bir tartışmamız oldu ve muhabbet üniversite sınavında ve tusta alınan puan sıralamaya geldi.Halbuki eğer ülkemizin ihtiyacını karşılamak için tıp fakültesi kontenjanları arttırılıp daha kaliteli eğitim verilirse hekim ihtiyacımız kapanır ve bu alanda yeni buluşlar ödüller alabilecek seviyeye geliriz. Çok kitap okuyan biri olarak gözlemlediğim kadarıyla doktorlarımızın çoğu eğitim hayatlarındaki başarıyla tüm yaşamlarını sürdürüyorlar ve bu onların adeta varlık sebebi olmuş durumda.Hatta öyle ki bazıları her ortamda doktor olduğunu hatırlatır hale gelmiştir. Hemsireyim ve işini resmiyete göre vaktinde yapan hiçbir doktor görmedim.Ama diğer sağlık personellerinin kamuda böyle esnek çalışma şansları yoktur.Lutfen biraz özeleştiri yapalım ve yapıcı davranalim.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir