Medimagazin logo

Kalp kapağında TAVİ tartışması: Olması gerekenden 10 kat fazla yapılıyor!

Türkiye’de yılda ortalama 1650 hastanın kalp kapağı kısa adı TAVİ olan işlemle tedavi ediliyor. Halen 38 merkezde uygulanan bu yöntem ameliyat edilemeyecek kadar yüksek riskli hasta gruplarında ilaç tedavisine oranla daha iyi sonuç veriyor. Ancak gerekli olmayan hastaya uygulanması hem ciddi sorunlara hem de yüksek maliyetlere yol açıyor.
Kaynak: Hürriyet - Mesude Erşan
Kalp kapağında TAVİ tartışması: Olması gerekenden 10 kat fazla yapılıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TAVİ basitçe, hastaların kalbini durdurmadan ve göğsünü açmadan lokal anestezi altında, anjiyografi laboratuvarında genellikle kasık atar damarından girilerek hastalıklı aort kapağın içerisine yeni kapak yerleştirmesi işlemi. Kılavuzlar ameliyat açısından düşük riskli hastalara açık ameliyat yöntemini hâlâ öneriyor. Yüksek riskli veya ameliyatı kaldıramayacak hastalarda ise TAVİ, açık cerrahiye alternatif olarak uygulanıyor. Uzmanlar gerekmeyen hastalara da uygulanmasının ciddi sonuçlarını tartışıyor. SGK verilerine göre işlem ve takip maliyetleri hasta başına 120 bin lirayı bulabiliyor.

“OLMASI GEREKENDEN 10 KAT FAZLA”

Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre TAVİ yapılması kararının kardiyologlar ile kalp ve damar cerrahlarından oluşan konsey tarafından alınması gerektiğini belirten ve kamuda çalışması nedeniyle adını vermek istemeyen bir kardiyolog şu iddialarda bulundu: “TAVİ merkezde olmayan hastanelerde bile yapılıyor. ‘Aşırı’ kullanılıyor. Sadece aort darlıklarında değil, aort yetmezliğinde de uygulanıyor. İki kapak takılan hastalar var. Bazı hastanelerde neredeyse hiç kapak cerrahisi yapılmıyor. TAVİ’nin olması gerekenden en az 10 kat daha fazla uygulandığını düşünüyorum. Çalıştığım hastanede işlem sırasında birkaç hastanın öldüğünü gördüm. Hastaların kaçının hayatta, kaçının felç geçirdiği takip edilmiyor. İşlemi yapan kardiyolog sayısı çok ve hastalarında ölüm oranı yüzde 10-20’yi bulan var. Halbuki ölüm oranı yüzde 5’den fazlaysa o kardiyoloğun işlemden el çektirilmesi lazım.”

ORTA RİSKLİ HASTALARDA DA UYGULANIYOR

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve TAVİ uygulayıcısı Prof. Dr. Ömer Göktekin, yöntemin çeşitli nedenlerle (ileri yaş, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu, önceden açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar gibi) ameliyat olamayacak hastalar için geliştirildiğini vurguluyor. TAVİ’nin, yüksek riskli ancak yine de ameliyat edilebilecek hastalarda da kendini kanıtladığını savunan Prof. Dr. Göktekin, “Orta riskli hastalarda bile klasik açık ameliyata alternatif olabileceğine yönelik bilimsel veriler arttı. Bu yıl yenilenen Avrupa ve Amerika Kapak Hastalıkları Kılavuzları seçilmiş orta riskli hastalarda TAVİ yönteminin uygulanabileceğini belirtiyor” ded

Cerrahi inme riski çok düşük

Prof. Dr. Rüçhan Akar (Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı): TAVİ yapılan hastalarla, cerrahi uygulananların karşılaştırıldığı bilimsel çalışmalarda bu yöntemin geniş hasta gruplarına kullanımıyla ilişkili soru işaretleri gündemde. Yaklaşık 13 bin TAVİ yapılan hastanın değerlendirildiği yeni bir çalışmaya göre, işlem sonrası ilk bir aylık dönemde görülen ölüm oranı yaklaşık yüzde 8, böbrek yetmezliği gelişimi yüzde 14, kalıcı pil takılması ihtiyacı yaklaşık yüzde 13. Bu hastaların 5 yıllık dönem sonunda yaklaşık yüzde 52, 7 yıllık dönemde ise yüzde 72’sinin kaybedildiği saptandı. Bir diğer önemli konu TAVİ ile konulan kapağın kenarından kaçak olması. İşlem sonrasında gelişen kapak bozulmaları önemli sorunlardan. İşlem esnasında kopan kireç parçaları beyine giderek inmeye (yüzde 24’lere varan oranda) yol açabiliyor. Cerrahide ise inme riski oldukça düşük seviyede. Ayrıca yine cerrahide ileri teknolojilerin getirdiği tedavi olanakları var.

kalp damar
kardiyoloji
kapak
ameliyat
tavi
Yorum (3)
Murat celikten
Doktor da bir yerden kazanması lazım napsın? Sut fiyatları 8 yıldır aynı. SUT zamlanırda hekimler gelirlerinde zam görecek. Maaş zaten 3 bin civarı. % 4 zam yapsan nolur? Hekimin aylık gelirinin % 50-80 i ek ödeme olursa ve bu ek ödemeye 8 senedir tek kuruş zam gelmez hatta enflasyon, hatta hastanenin elektrik, su, yakıt masrafları hep artarken SUT artmazsa hekim de SUT'u suistimal eder. Nasıl olsa global bütçe var ye babam ye. Sıfır denetleme... Bir reçete yazsan 5 sene sonra yakana yapışan SGK 20 senedir SUT'u sömürenlere tövbe billah bir şey yapmıyor. Yapamıyor. Sen doktora garanti gelir vermezsen denetimlerini düzgün yapmazsan olacağı budur. Her geçen yılda ameliyat sayıları daha da artaracak. Bir gün herkes ameliyat olacak... tı 5 sene önceki söylemler artık güncellemek lazım. Bir gün herkes 3.- 5. - 7. Ameliyatını olacak... Kafayı kuma gömmeye devam...
32
Cevapla
mehmet
Aynı sorun beyin cerrahlarının kullandığı epiduroskopi denilen ve ne işe yaradığı hiç belli olmayan cihaz için söz konusudur. İlginç şekilde SGK yıllardır ödüyor. Bir tanesi 5000 Tl! bel fıtığı ameliyatı 1500 Tl, ne güzel değil mi? Global bütçe devam ettiği ve kontrol olmadığı sürece bir yol bulunuyor. İzin veren yöneticiler ve işe yaramadığını bile bile kullanan drlar bakalım ahirette nasıl hesap verecekler.
9
Cevapla
Yusuf Dağıtan
İşin temelinde Türkiye deki TAVI vakalarının çoğunun hep aynı kişiler tarafından yapılması ve bu kişilerin aynı zamanda TAVİ firmalarında proctor olarak çalışıyor olması yatıyor. Yani danışmanlık hizmeti adı altında TAVİ yapan çoğu hoca firmanın maaşlı elemanı olarak da çalışıyor. Şöyle düşünün hastaya TAVİ endikasyonu konuyor hekim X firmasının kapağını kullanıyor. O firmadan hem yıllık maaş hemde vaka başı para alıyor cüzdan-vicdan ikilemi. Sonra yazıdaki gibi vaka sayısında patlama. Bazı hekimlerde firmada danışman olabilmek için vaka sayısını artırmaya çalışabilir endikasyon -endikasyon dışı ikilemi. Konuya dayanak olması için basitçe hangi hekim hangi firmada danışman hangi kapağı kaç hastaya takmış SGK verilerinden çıkartılabilir. Aslında çözüm çok basit.Su anda TAVİ kapak fiyatları normal bir cerrahi kapağın yaklaşık 5 katı. O zaman fiyatı ciddi düşürebilirsin. Ek olarak danışmanlık hizmetini yani hem kamu hastanesinde hem de firmanın bir elemanı gibi çalışmayı yasakla.. zaten etik mi??? Ayrıca bu şekilde TAVİ nin devlete getirdiği hem maddi yükü azaltırsın hem de vakaların yukarıdaki makalede yazdığı gibi gereksiz zorlanması bir anda bıçak gibi kesilir. Bu yazdıklarımızı bu işlere bakan bir devlet yetkilisi duyup gerekli önlemleri alırsa hersey daha doğru olacaktır...
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir