Medimagazin logo

Kurtarın bu hemşireleri!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan 100’e yakın onkoloji hemşiresi, Merkezi Kemoterapi Hazırlama Ünitesi’nin bulunmaması, bir günde standartların üzerinde kemoterapi ilacı hazırlamak zorunda kalmaları ve yoğunluk nedeniyle koruyucu önlemleri alamamaları nedenleriyle her an kanser olma riskiyle yaşıyorlar.
Kurtarın bu hemşireleri!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Kemoterapi hazırlama işinde çalıştıktan sonra hamile kalan hemşirelerin bazıları da düşük yapıyor. Kendisi de onkoloji hemşiresi olan Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Yasemin Zengin, hastanede görevli 100 Beyaz Melek’in kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.



3  onkoloji hemşiresi bebeğini kaybetti…
“Onkoloji  servisinde çalışarak hamile kalan  hemşire arkadaşım personelimiz ve hamilelik sebebi ile yer değiştiren hemşire arkadaşlarım  düşük yaptı” diyen Zengin, “Kemoterapi ilaçları solunum ve deriye nüfus ederek sağlıklı hücrelerimizi öldürüyor. Bu hastanedeki onkoloji hemşireleri, hem kemoterapi ilacını hazırlıyor hem de hastaya uyguluyor. Artık bir çok hastanede kanser riskini artıran bu ilaçları robotlar tarafından  el değmeden   hazırlanıyor. Hemşirelerimizin hayatları risk altında, hastane yönetimi bir an önce  merkezi  Kemoterapi  Hazırlama Ünitesi’ni kurmalı ya da robotik sisteme geçmeli” dedi.

Hayat karartan sorunlar…
Çocuk Hastanesi, Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde, İç Hastalıkları Hematoloji, Üroloji, Göğüs, Kadın ve Doğum kliniklerindeki görevli onkoloji hemşireleri kabinlerde kemoterapi ilacı hazırlıyor.  Bu bölümlerde çalışan 100’e yakın hemşire hazırladıkları ilaçları serumla hastalara veriyor. Hem hazırlarken hem de ilacı uygularken, kansere yol açan ilaçlara maruz kalıyor. Kemoterapi ilaçlarının hazırlanışı sırasında sıçrama nedeniyle bazı hemşirelerin el ve kollarında ilaçlar nedeniyle yanıklar oluştu. Hamile kalmayı düşünen hemşirelerin görev yerleri hastane yönetimi tarafından anında değiştirilmiyor. Avrupa’da bir hemşire günde en fazla  4_5  kemoterapi ilacı hazırlarken, hastanemizde bir hemşire bir günde10_ 15 arası kemoterapi hazırlıyor. İç Hastalıkları Kliniği Hematoloji Servisi’nde görev yapan hemşireler, 10 dakika bile dinlenme molası veremeden çalışıyor.  Onkoloji hastalarının tedavilerinin yanı sıra, kemoterapi de hazırlayan hemşireler, yoğunluk nedeniyle maske, eldiven gibi koruyucu önlemleri zaman zaman alamıyor.

 

“Merkezi ünite olursa hemşire iki defa kanserojen ajanlarına maruz kalmaz”
Hastane yönetimi ile yaklaşık üç yıldır tüm görüşmelerinde merkezi kemoterapi ünütesi  oluşturlması ile ilgili görüştükleri dile  getiren Zengin yönetimin üç yıldır bu konuda olumlu bir adım atmadığını belirtti. Söz konusu hemşirelerin hayatı iken bu konuda  hastane yönetiminin adım atmaması nedeni ile hemşirelerin gün geçtikçe hayati risklerinin arttığını bile bile bu konunun göz ardı edilmesinin doğru olmadığını anlatan Zengin, bir an önce merkezi kemoterapi ünitesinin hayata geçmesi gerektiğini  belirti. Kemoterapi ilaçlarındaki maddelerin, solunum yoluyla ve sıçrama şeklinde insana geçtiğini anlatan Zengin, bu maddelerin vücuttaki savunma hücrelerine zarar verdiğini ve kanser oluşma riskini arttırdığına dikkat çekti. Kendisinin de Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde 5 yıl kemoterapi hazırladığını anlatan Zengin, “Kemoterapi yüzünden saçlarım döküldü. Ev hep yorgun dönüyordum. Kimse kemoterapi ilaçlarının zarar vermediğini söylemesin. Bir hemşire günde 15’e yakın  hastanın kemotarapi ilacını hazırlıyor ve uyguluyor. Bu sırada hemşireler, daha çok canlı hücrelere zarar veren ajanlara (antineoplastik ajanlara) maruz kalıyor. Bizzat incelemelerde bulunduğum Hacettepe Üniversite Hastanesi’nde kemoterapi ilaçları merkezi ünitede hazırlanıyor. Daha sonra bu ilaçlar servislere dağıtılıyor. Hemşireler sadece hazır gelen ilaçları hastalara uyguluyor. Böylece hemşire iki defa kanser ajanlarına maruz kalmıyor” diye konuştu.

 “Yer değiştirenlerin yüzde 30’u düşük yapıyor”
Hamile kalmayı planlayan hemşirelerin   kemoterapi tedavisi uygulamasından 6 ay boyunca uzak durması gerektiğinin altını çizen Zengin, “Ne yazık ki ‘Hamile kalmayı düşünüyorum’ diyen her arkadaş kliniğinden hemen ayrılamıyor. Yer değişikliği talebi olup hamile kalanların yüzde 30’u düşük yapıyor. Hamile kalmayı düşünen ve planlayan  arkadaşlar   kemoterapi ünitelerinden uzaklaştırılıyor. Sebep ise vücut ancak 6 ay ile 1 yıl arasında kemoterapi ilaçlarının yarattığı tahribatı onarabiliyor” diye konuştu.
 

 Çözüm önerileri
Zengin, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Hamilelik düşünenlerin yer değiştirme talebinde bulunanlarının istekleri hastane yönetimi tarafından anında karşılanmalı. Acilen Merkezi kemoterapi Hazırlama Ünitesi’  kurulmalı.  Hemşire sayısı  artırılarak, hemşire başına düşen hasta sayısı  7 ile sınırlandırılmalı.
 

kurtarın
bu
hemşireleri!
Yorum (11)
SEDA HEMŞİRE
bu ülkede hemşirenin kıymeti hiç yok, yeter ki hastane işletmesi çalışsın,döner puanları artsın, hastane geliri çoğalsın yeter. bu konu haberlere konu olana kadar hiç mi gündeme gelmemiş elbette gelmiş ama kaale alan olmamıştır. çünkü biz hemşireler hiç hakkımızı savunamayız ordan kaçmaya çalışırız.bana dokunmayan yılan çok yaşasın misali.birlik olmadıkça çözüm gelmez bu konuda haber olmaktan öteye gitmez
0
Cevapla
misafir
Sorun sadece bu bölümde değil. Diğer bölümlerde de Hemşirenin iş yükü fazla. Bakanlık genelge yayınlayıp Hemşire ve Sağlık Memurlarını alanlarında çalıştırın demesine rağmen hala eski zihniyette çalışan bazı Yöneticiler sayesinde görev alanları dışında çalıştırılanlar var. Acilen buna çözüm bulunması lazım. Sağlık Hizmetleri sınıfındaki görevlendirmede yetkinin Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerine verilmesi gerekiyor. Aksi halde hala Hemşireleri poliklinikte sekreter gibi çalıştırmayı düşünen yöneticiler mevcut. Bakanlık istediği kadar Hemşirelik Profesyonelleşti desin. Taşra hala uyuyor Sayın Bakanım. Asıl sorun bu. İnşallah buna da el atarsınız. Hemşirede, Ebede, Sağlık Memuru da kendi görevini yapsın.
1
Cevapla
Melek Arzu
Hemşire kimdir?: 1. İdarenin ve sistemin emrindeki köledir. 2.Medyanın ve magazinin komedi,eğlence unsurudur. 3.Başta ailelerin sonrada Bakanlıklıkların,üniversitelerin ve özel sektörün para kapısıdır. 4.Doktorun, hastanın ve öfkeli olan ama öfkelerini başkalarına kusamayan diğer kimselerin öfkelerini kustukları ve sesini çıkarmadan bu öfkeleri haketmiş gibi sineye çekmeyi öğrenen zavallı suskunlar ordusudur. 5.üstüne yüklenen iş yükünden bir nebze kurtulmak için meslektaşını gözünü yummadan şikayet etmeyi istemeden öğrenen ve ne kadar çok sesini çıkarırsan o kadar rahat edersin mantığındaki bir meslek ordusudur. 6.Üniversite mezunu olup, ortaokul mezununun emrinde çalışan ve onunla arasında hiçbir fark gözetilmeyen meslek elemanıdır. 6.Emekli olsada asla çalışmadan kopamayan ailenin EMEĞİ SÖMÜRÜLEN geçim kaynağıdır. 7.Yukarıdaki örnekte olduğu gibi başkalarının sağlığını iyileştirmek için kendi sağlığından olan ama sesini asla ve asla yetkililere duyuramayan duyurduğunda da bu muydu derdin diye? derdi küçümsenen meslek grubudur. 8.hemşireler ve ebeler gününde bir kaç kelime ile övgü ile bahsedilip, sonra ismi ve cismi unutulan EMEĞİ SÖMÜRÜLEN meslek grubudur. 9. Profesyonel meslekler arasında gösterilip ama asla ve asla diğer profesyonel mesleklere atfedilen saygınlık ve itibarın zerresinin toplumun hiçbir katmanında gösterilmediği bir meslek grubudur. 10.Branşı olmadığı için 20-30 yılın sonunda hala çömez hemşire muamelesi gören yegane meslek grubudur. 11.% 50 si başka bir bölümü okuyan ama okuduğu bölümle alakalı bir iş istediğinde ama sen hemşiresin okuduğun diğer bölümler önemli değil denilen aynı zamanda avukat, mühendis,insan kaynakları uzmanı,kamu yöneticisi,öğretmen,ekonomist, olan bu ünvanları almak için ünvan değiştirme sınavlarının açılmasını dört gözle bekleyen sınav açıldığında da yaşı geçmiş olan ümitleri ve emekleri heba olmuş beyinlerdir. Gerçekte hemşire nedir?: tüm bu olumsuzluklara rağmen hala beyaz melek olma başarısını gösterebilen vicdanlı ve elleri öpülesi yüce insanlardır.
6
Cevapla
F.yılmaz
Melek Arzu arkadaşımın eline sağlık.Çoğumuzun ifade edemediğini kendi ifade etmiş.Kendisine tamamen katılıyorum.
2
Cevapla
saglikci
SSK Döneminde muayenehaneden kanser hastalarını normal kliniklere yatırıp kemoterapi ilaçlarını bizlere hiçbir tedbir alınmadan uygulattıran hekimler, Bu vebali nasıl ödeyecekler acaba çok merak ediyorum.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir