Medimagazin logo

Malatya kayısısı kanser hastalarına umut olabilir

Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından acı kayısı çekirdeği üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların bir ürünü olan 'Kayısır' adlı ‘Prebiyotik Kayısı Ekstresi’, başta kanser olmak üzere bazı hastalıklar için umut olacak
Kaynak: İHA
Malatya kayısısı kanser hastalarına umut olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MALATYA - Acı kayısı çekirdeğinin özellikle kanser hücrelerini olumlu yönde etkilediği, kanserli hücreleri öldürdüğü ve sağlıklı hücreleri yenilediğini bilimsel olarak kanıtlayan Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’un girişimleri ile ‘Prebiyotik Kayısı Ekstresi Tesisi’ kurularak ‘Kayısır’ adı ile gıda takviyesinin üretimine başlandı.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da patent verilen ‘Kayısır’ adlı acı kayısı çekirdeğinden yapılan Prebiyotik Kayısı Ekstresi kısa süre sonra piyasaya sürülecek.
Turgut Özal Üniversitesi ve DAP işbirliği ile Yeşilyurt ilçesi Altın Kayısı Bulvarı'nda açılan Kayısı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezini ziyaret eden Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr Habip Asan ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a üretim hakkında bilgi verdi.

Rektör Karabulut, acı kayısı çekirdeğinin üzerinde bilimsel olarak uzun yıllar çalışmalar yaptığını ifade ederek, bugün gelinen noktada Türk Patent ve Marka Kurumuna ulusal ve uluslararası patent başvurusu yaptıklarını ve sürecin olumlu sonuçlandığını söyledi. Malatya için önemli bir ürün olan kayısının çekirdeği ile de farklı bir boyutta ele alındığını belirten Karabulut, “Bu anlamda bizlerden desteklerini esirgemeyen Malatya halkı ciddi anlamda sahip çıktı. Uluslararası ülkelerde ciddi destek oldular” dedi.

“Mikroenkapsülasyon işlemi yapılıyor”

Mikroenkapsülasyon işlemi ile kontrollü salınım sağlandığını ve zehirsizleştirme etkisi yapıldığını aktaran Karabulut, “Bildiğiniz üzere acı kayısı çekirdeğinde siyanür maddesinin var olduğu düşünülerek insanlar bunu farklı algılayabilirler. Ama biz bunu tamamen siyanürsüzleştirerek içerisindeki aktif antioksidanlar dediğimiz sağlığa faydalı kısmını elde ediyoruz. Bu ürünle hem stresi hem de kanseri önleme, var olan kanserin ileri süreçte ki tedavisinde de gıda takviyesi olarak sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Rektör Karabulut, ayrıca acı kayısı çekirdeğinden yaşlandırmayı geciktirici cilt bakım ürünlerinin yanı sıra ağrı kesici masaj özelliğine sahip ürünler de çıkaracaklarını söyledi. Karabulut, bu üretimlerinin asla ticari bir amaç gütmediğini de dile getirerek, buradan elde edilecek gelirlerin Turgut Özal Üniversitesi öğrencilerine burs olarak verileceğini sözlerine ekledi.

kayisi
malatya
kayisir
aci kayisi cekirdegi
prof. dr. aysun bay karabulut
mikroenkapsulasyon
Yorum (2)
drakula
vay be. resimde mutfak ocağında kayısı çekirdeği kavruluyor gibi. kansere çare. bu işin suyu çıktı. lab ortamı muthiş görüntüsü veriyor. Nasa mubarek
11
Cevapla
Düttürü Dünya
Şu doktor, hemşire, radyoloji teknisyeni döven yurttaşlara avuç avuç yedirin kayısı çekirdeğini. Hatta sülalecek yesinler, bir sonraki nesle gen aktarımı da kalksın.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir