Medimagazin logo

Muadil ilaç tartışması! Eczaneyi savaş alanına çevirdiler!

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyetince, nöbet hizmeti veren eczanelerin çevresinde kolluk kuvvetlerinin devriye gezerek güvenliği sağlaması istendi.
Muadil ilaç tartışması! Eczaneyi savaş alanına çevirdiler!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin’in Tarsus İlçesi’nde devlet hastanesi karşısındaki nöbetçi Kemaloğlu Eczanesi’ne, iddiaya göre ilaç almak için giden bir kişi, istediği ilaç olmadığı için eşdeğer ilaç veren eczane çalışanıyla tartıştı. Eczaneden ayrılan Suriyeli, bir süre sonra bir grupla tekrar geldi. Bir anda eczaneyi savaş alanına çeviren saldırgan grup, eczane çalışanlarını yanlarında getirdikleri sopa ve taşlarla yaraladı.

 

 

 


 

Gazete Habertürk'ten Hakan Bulut'un haberine göre, yaralı 4 eczane çalışanı, Tarsus Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Kulağı kesilen eczane çalışanlarından S.A.’nın durumunun ağır olduğu öğrenildi. Olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı


Saldırganların Suriyeli olduğu iddiaları yalanlandı. 


Sağlık Bakanlığınca, Mersin'de nöbetçi bir eczaneye yapılan saldırı kınandı.

Bakanlıktan, Mersin'in Tarsus ilçesinde bir eczanede, eczacının hastaya eş değer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen, biri ağır 4 kişinin yaralandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, saldırı kınanarak, "Bakanlık olarak olayın takipçisi olacağız. Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması ve sağlıkta şiddetin son bulması için gereken tedbirleri almaya devam ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu hadiseye sebep olduğu belirtilen muadil (eş değer) ilaç verme hususunda da bilinmelidir ki eş değer ilaç; etkin madde açısından orijinal ilaçla aynı olan ilaçtır.

Ülkemiz piyasasındaki tüm ürünlerin kaliteleri ise gerek ruhsat alıp piyasaya çıkmadan önce gerekse de piyasada iken yapılan denetim ve takiplerle sıkı kontrol altında tutulmaktadır. Dolayısıyla hastalarımız eş değer ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler."


TEB Merkez Heyeti tarafından yapılan açıklamada, Mersin'in Tarsus ilçesinde nöbet hizmetini icra eden bir eczaneye saldırıda bulunulduğu, biri ağır 3 eczane çalışanının yaralandığı hatırlatıldı.

Sağlıkta şiddettin toplumsal bir sorun olduğuna, her geçen gün daha da kronik bir hal aldığına işaret edilen açıklamada, "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı kamu otoritesi tarafından acilen kapsamlı önlemler hayata geçirilmelidir. Özellikle nöbet hizmeti esnasında kolluk kuvvetlerinin devriye gezerek eczanelerin güvenliğini sağlaması hususunda İçişleri Bakanlığına bir kez daha çağrıda bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

-"Muadil/eşdeğer ilaç, güvenilir ilaçtır"

TEB'in açıklamasında, saldırının, muadil/eşdeğer ilaç tartışmasından çıktığının basına yansıdığı aktarılarak, muadil/eşdeğer ilaç konusunda toplumun aydınlatılmasının ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin elzem olduğu belirtildi.

Açıklamada, muadil/eşdeğer ilacın güvenilir ilaç olduğu, orijinali ile eşdeğeri arasında ilacın yarattığı etki açısından hiçbir fark bulunmadığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Sağlık Bakanlığından talebimiz, eşdeğer ilacın önemi konusunda kamuoyu oluşturmaya yönelik adımlar atmasıdır. Ayrıca hekimlerimizin eşdeğer ilaç konusunda aktif rol almasını, hastalara bilgi vermesini ve bu konuda biz eczacılarla ortak hareket etmelerini talep ediyoruz.

İnsan, hasta ve toplum sağlığını önceleyen, yurttaşlarımıza kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti sunan bir mesleğin mensupları olarak çalışanlarımızın nöbet hizmetinde saldırıya uğramaması için gerekli tedbirlerin derhal alınmasını istiyoruz. Can güvenliği endişesi ile nitelikli sağlık hizmeti sunulamayacağının altını çiziyor, tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz."

mersin
eczane
tarsus
Yorum (17)
ecz
1 kişiye 10 kişi saldırıp kulak kesmek nedir? bu kadar mı korkaksınız?
10
Cevapla
Frankie Bellevan
Bunlar Daha İyi Günlerimiz....!!! Milletimiz Böyle İstedi , Böylesini Takdir Etti... Milletimizin İradesine Her Zaman Saygılıyız... Bizler İse Beklentilerimizi Hepten Bitirdik Ve De Şikayet Faslını Çoktan Kapattık... Kendi Düşen Ağlamaz Demişler....!!! Elbette Bu Yalnız Bizler için Değil , Milletimizin Vermiş Olduğu Önemli ve Tarihi Kararı için De Geçerli... Herkes Allaha Emanet , Önemli ve Korunması Gereken Yerlerine de Mukayet Olsun.... Allahtan Başka HiçKimseden Fayda Yok.... Artık HiçKimseye Bel Bağlamayın...!!!
11
Cevapla
Ecz
Ah cehalet ah
4
Cevapla
Sadık gülsu
Eczacı arkadaşlara geçmiş olsun. Bize saldırılar olduğu dönemde eczacı arkadaşlar pek umursamıyordu ancak aynı gemide olduğumuzu bugün bize yarın size diye hep belirtmiştim. Şiddet konusunda bana dokunmayan yılan bin yaşasın şeklinde yaklaşanlar kulağına küpe olsun. Bir de lütfen muadil ilaç falan olayına girmeyin, hele ki hekimleri bu tezgahın içine çekmeyin. Hastayı ikna edin Muadili verin, aksi halde hastanın istediğini verin.
21
Cevapla
Drali
Bu Suriyeli acilen ülkelerine gönderin bunlar eğer böyle davranıyorsa gitsinler Deaş savaşınlar korkak gibi batanı terk edip kaçıncaya kadar bunlar bedava hizmet aldıkları yere saldıran yaratık bile değiller
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir