Medimagazin logo

Özel hastanelerin fark oyunu

Vatandaştan alınan fazla fark ücretlerinin tespit edilmesi ve 300 milyon lira ceza kesilmesi üzerine özel hastaneler farklı uygulamaya yöneldi.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - NESRULLAH SONAY
Özel hastanelerin fark oyunu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bazı özel hastaneler kredi kartı üzerinden ödeme kabul etmezken bazıları da ücretin bir kısmını nakit alıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçen yıl vatandaştan fazla fark ücreti alan özel ve vakıf hastanelerini mercek altına almıştı. Bu doğrultuda Sayıştay, özel hastanelerin geçen yıl vatandaştan aldığı fazla fark ücretlerini inceledi.

Hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) kredi kartı bilgilerini alan denetçiler, bu bilgileri hastanelerin SGK’ya gönderdiği faturalarla karşılaştırdı.

Buna göre 500’den fazla hastaneye, hastalardan fazla katkı payı aldıkları için toplam 300milyon lira ceza kesildi.

Ancak cezaya rağmen özel hastaneler vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Kredi kartı üzerinden denetlemenin yapılmasıyla foyaları ortaya çıkan bazı hastaneleri başka uygulamaya yöneltti.

KANTİN FİŞİ VERİYORLAR

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, kimi hastanelerin alması gerektiği fark ücretini kredi kartı üzerinden çekip geri kalan kısmını vatandaştan nakit tahsil ettiğini belirtti.

Demir, bazı hastanelerin de fazla ücret aldığını gizlemek için pos cihazını tamamen kaldırdığını öne sürdü. Demir, “Nakit almak istemelerinin temel sebebi gayri hukuki olarak aldıkları paranın belgelenmesini istememeleridir. Hatta bazı hastaneler kendi bünyelerinde bulunan kantinlerin fişlerini veriyor” diye konuştu.

EN FAZLA 90 LİRA

Fazla fark ücreti uygulamasının sadece muayene esnasında yaşanmadığını ifade eden Demir, “Bir özel hastanenin yatan hastadan otelcilik hizmeti adı altında günlük alabileceği en yüksek miktar 90 lira artı KDV’dir ki burada da ayakta tedaviler gibi sınırlamalar söz konusu. Hastadan bir gece için 400-500 lira alan hastaneler var” dedi.

HAKKINNIZI NASIL ARAYACAKSINIZ?

Fazla fark ücreti ödeyen vatandaşın hakkını araması gerektiğini söyleyen Orhan Demir, bunun için önce özel hastaneye noterden ihtarname çekilmesi gerektiğini kaydetti. İade yapılmazsa elindeki belgeler veya şahitle beraber SGK’nın il müdürlüğüne yazılı olarak müracaatta bulunması gerekiyor.

özel
hastanelerin
fark
oyunu
Yorum (11)
akademisyen doçent
Madem Kamu hastaneleri mükemmel çalışıyor artık! Madem Vatandaş her türlü sağlık hizmetini devlet hastanelerinden ve kamu hastanelerinden alabiliyor! Bu durumda Özel hastaneleri serbest bırakın. İsteyen istediği hastaneye gitsin. İstenilen her rakamı versin. SGKda özeldeki hiçbir işi ödemesin. Nasılsa devlet hastaneleri tıkır tıkır işliyor... Bu durumda özellerde çalışan doktorlar da kamuya geri döner :) Tam gün yasasından sonra dışarıya giden Hocaları da böylece geri döndürürsünüz :) Zaten sayıları da çok az 1000 küsur bunlar.. Sadece paralı vatandaş gider bunlardan faydalanır. Çünkü kamuda her sorun çözülüyor. Kamuda her sorunu çözecek yetkin kimseler var ! Hadi hayırlı işler...
0
Cevapla
vatandaş osman
yani günümüzde bakkallarda bile olan pos cihazını özel hastanelerin kaldırması kadar komik bir haber olamaz. Ayrıca o cezaların neden kesildiğine dair acaba incelemeler bitti mide ceza kesildi ? Bir laf vardır minareyi çalan kılıfını hazırlar. Yani dolandırıcılık yapmak isteyen bir kurum bir yolunu bulur yine yapar. Yapanada niçin yaptın demem açıkcası. Sünnet işlemini inceleyelim. Kdv dahil 54 tl kurum ödemesi en fazla fark ücretide %90 dan 48.60 tl. kdv hariç 95 tl gibi bir rakam. Yorum yok !
0
Cevapla
baran ince
gitmeyin kardeşim özel hastaneye adamlar kafanıza silah dayayıpta mı fark alıyor.sen özel taksi ile gidecen amma metrobüs ücreti ödeyecen yok öğle yağmaa.
0
Cevapla
dr durmuş demir
vatandaştan fazla fark ücreti suç peki; bir dr a 20 liraya muayene olacaksın , bunun içinde tüm rutin labaratuvar tetkiklerin pakete dahil olacak, EKG BEDAVA , EKOKARDİYOGRAFİ BEDAVA , EGZERSİZ TESTİ, STRESS EKO BEDAVA OLACAK demek de alenen küfür değil midir
0
Cevapla
selami su
bulunduğum ilde sağlık hizmetinin %52'sini sgk özel sektörden alıyor. ancak ödediği paranın sadece %25'i özel sektöre gidiyor. sürekli denetimlerle zaten sektör bıkkınlık içinde. buna bir de devlet ve üniversitenin yatırım maliyetleri ile birlikte personel giderlerini eklerseniz aslında ödemelerin sadece %15 lerde olduğunu görürsünüz ayrıca sürekli suçlananlar da onlar, yazık yazık yazık, kapatalım gitsin bakalım ne olacak
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir