Medimagazin logo

Özellikle yaşlı hastalar sosyal etkinlik gibi aile hekimliğine geliyor

Özellikle yaşlı hastaların sırf vakit geçirmek için polikliniklere geldiğini belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Akif Emre Eker, "Sorunlarını anlatıyorlar. Ciddi hastalığı olanların tedavileri gecikiyor. 66 yaşındaki A.Y. adlı hastam 4 yılda 329 kez poliklinik müracaatı yaptı" dedi
Özellikle yaşlı hastalar sosyal etkinlik gibi aile hekimliğine geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile hekimliği ile ilgili vatandaş memnuniyeti 10 yıldır artarak devam ediyor. Memnuniyet artışının en önemli sebebinin sağlık hizmetine erişebilirlik ve sağlık hizmeti alabilmek değil, aile hekimlerine, olağan dışı durumlarda danışılması olduğu belirtildi. Ancak, bu durumun, aile hekimliklerinin hastalara yeterli vakit ayırabilmesini engellediği kaydedildi.

Aile hekimliklerine başvuruların çoğunlukla aynı kişiler olduğunu söyleyen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Akif Emre Eker, "Şu an 1. basamağın kullanılabilirlik oranı yüzde 33-35 arasında değişiyor ancak temel hedefimiz bu oranın en az yüzde 50 civarlarına çekilmesi. Ülkemizde 1 yıl içinde hiçbir sağlık kuruluşunu kullanmayan kişilerin oranı yüzde 20. Geri kalan başvurular içinde birinci basamağa hiç müracaat etmeyen kişilerin oranı ise yüzde 20. Yani her yıl vatandaşın yüzde 35'i aile hekimliklerine hiç uğramıyor. Olayın diğer boyutunda aile hekimine müracaat sayısı bir yılda kişi başına 9.5. Bu yüksek bir rakam" dedi.

'Sosyal etkinlikmiş gibi geliyorlar'

Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun haberine göre hastalarla samimi ilişkiler kurmak, muhabbet etmenin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Eker, "Ancak ihtiyacı olan hastalarımızın da ihmal edilmesini istemiyoruz. Birinci basamağı kullanan hastaların bir kısmı sadece rapor almak için müracaat ederken bir kısmı ise Aile Sağlığı Merkezleri'ne her gün uğruyor. Özellikle yaşlı hastalar, hiçbir şikayeti ya da işi olmasa da aile hekimlerine geliyor. Sırf vakit geçirmek veya sosyal bir etkinlikmiş gibi aile hekimlerine geliyorlar. Günlük sorunlarını, beklentilerini anlatarak zaman geçiriyorlar. Herhangi bir yakınması olmayan hastalar da sıklıkla bize başvuruyor. Bu hastaların başvuruları birçok aile sağlığı merkezinde aşırı hasta yoğunluğuna yol açıyor. Bekleme süreleri uzuyor. Ciddi hastalığı olan hastaların tedavileri gecikiyor, anlık hasta memnuniyetsizliği ve şiddet artıyor. 89 yaşındaki K.Y. adlı hastam 6 yıl içinde 436 kez poliklinik müracaatı yaptı. 66 yaşındaki A.Y. adlı hastam 4 yılda 329 kez, 82 yaşındaki G.Y adlı hastam 284 kez müracaat etti" diye konuştu.

aile hekimligi
akif emre eker
poliklinik
Yorum (5)
Hasan Akdemir
Aile hekimi olan abimin bu konuyu özetleyen çok güzel bir anısını hatırladım. Hasta elinde sarma dolu tencereyle " hep hastayken mi geleceğiz, biraz da muhabbet edelim " diye muayene koltuğuna oturuvermiş : )
37
Cevapla
ismail yk
Acile gidenlerin de çoğu,sosyal etkinlik ve stres atmak için gidiyoki..
19
Cevapla
dr
3. basamak bir hastanede çalışıyorum. Benzer sıkıntı burada da görülüyor. Bu tür kişiler gerçekten tedaviye ivedilikle ihtiyacı olan kanser gibi ciddi sorunlu hastalara gösterilmesi gereken ilgi, zaman ve enerjiyi engelliyor, gereksiz kalabalık yapıyor, hekimi boş yere meşgul ediyor.
52
Cevapla
yunus
Ben size daha komiğini söyleyeyim.Acil polk.de bir hasta ne zaman gelsem, hep orada.Merak edip istatistikten araştırdım.1 yıl boyunca 245 defa polkliniğe baş vurmuş,diğer hastanelere kaç defa gitti bilmiyoruz.!!!Tatil günleri hariç hergün gelmiş amcam.Ve SGK bu hastayla ilgili hiç bir işlem yapmadı.Devletin malı deniz misali....
16
Cevapla
CANKUŞ
Acaba 2 ve 3.basamaklarda bu yaştaki hastalarla yeterince ilgilenilmiyor,baştan savma iş yapılıyor olabilirmi?Hani geriatri poliklinikleri nerde bana söylermisiniz.Boş konuşmayın.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir