Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı yeni nesil 24 BT cihazı aldı

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Yeni sistemlerde mevcut bulunan doz azaltım özelliğiyle düşük dozda X ışını ile daha kaliteli görüntüler elde edilebilecek. Bu sayede özellikle çocuk hastalarımıza dünya standartlarının da altında, birkaç röntgen filmine eşdeğer, düşük radyasyon dozlarıyla BT hizmeti sunulabilecek"
 Sağlık Bakanlığı yeni nesil 24 BT cihazı aldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde hizmete sunulacak yeni nesil görüntüleme cihazları, daha düşük dozda radyasyon maruziyeti ortaya çıkararak özellikle çocuk hastalar için daha konforlu ve güvenli tanı imkanı sağlayacak.

Avrupa'nın en büyük tomografi cihazı alımını gerçekleştiren Sağlık Bakanlığı, yeni nesil teknolojiye sahip Bilgisayarlı Tomografi (BT) sistemini, kamu hastanelerinde hizmete sunacak. Alımı yapılan yüksek çözünürlükteki 24 yeni nesil BT cihazı, tetkik sürelerini kısaltarak daha hızlı tanı konulmasına imkan tanıyacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın planlaması sonrası genel müdürlük tarafından açık ihale yöntemi ile yeni nesil 24 BT cihazı alındığını bildirdi.

Son teknolojiye sahip BT cihazlarında 16 dedektör bulunduğunu belirten Hatipoğlu, bu sayede kaliteli görüntüler elde edilebileceğini söyledi.

Hatipoğlu, şu bilgileri aktardı:

"BT, vücuttan kesitsel görüntü elde edilebilen, X ışınları ile çalışan bir cihaz. BT görüntüleme ile beyin, akciğer, karaciğer, böbrek, kemik ve yumuşak doku gibi pek çok organ net görüntülenebilir. Bu cihazlarla ayrıca BT anjiyografi (vücuttaki damarlar hakkında detaylı bilgi veren sistem), sanal endoskopi (kalın bağırsakta üç boyutlu görüntü elde edilmesi) ve inme vakalarında beyin perfüzyonu (beyin kan akımının incelenmesi) gibi tetkikler de gerçekleştirilebilecek."

-"Daha hızlı tanı koyma şansı getirecek"

İleri teknolojiye sahip cihazların Ankara, Afyonkarahisar, Antalya, Balıkesir, Bitlis, Çorum, Diyarbakır, İzmir, Düzce, Van, Karabük, Karaman, Kocaeli, Konya, Ordu, Osmaniye, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat ve Yozgat'taki hastanelere kurulacağını ifade eden Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni sistemlerde mevcut bulunan doz azaltım özelliğiyle düşük dozda X ışını ile daha kaliteli görüntüler elde edilebilecek. Bu sayede özellikle çocuk hastalarımıza dünya standartlarının da altında, birkaç röntgen filmine eşdeğer, düşük radyasyon dozlarıyla BT hizmeti sunulabilecek. Ayrıca BT endüstrisinin ulaştığı en ince kesit kalınlığı olan 0.5 milimetre ile hekimlerimiz de en yüksek kalitede görüntüye, hızlı bir şekilde ulaşarak daha hızlı tanı koyma şansına sahip olacaklar. 0.5 milimetre kesit kalınlığı ile vücuttaki en küçük yapılar, olası lezyonlar yüksek çözünürlükte görüntülenebilmektedir. Yüksek çözünürlüklü görüntü ile tanıya yönelik anjiyo, bronkoskopi ve kolonoskopi gibi tetkikler hasta açısından daha konforlu ve daha güvenli olacak şekilde BT'nin sanal 3 boyutlu simülasyon ve analiz yazılımları vasıtasıyla yapılabilmektedir."

-"Yüksek çözünürlük ile tetkik süreleri kısalacak"

Yeni nesil dedektörlü BT sistemi sayesinde tetkik süresinin eskiye göre kısalacağını vurgulayan Hatipoğlu, "Eski nesil cihazlarda düşük çözünürlükte bir görüntü elde etmek için kullanılan sürede yeni nesil BT cihazında yüksek çözünürlükte 16 görüntü elde edilebilmektedir. Bu nedenle yeni sistem, özellikle acil departmanlarında saniyelerin çok değerli olduğu travma, trafik kazası, beyin kanaması gibi durumlarda doğru tanı ile en hızlı şekilde tedaviye geçilmesine olanak sağlamaktadır" şeklinde konuştu.

Hatipoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak hastalıkların doğru teşhis ve tedavisi felsefesini benimsediklerini dile getirerek "Radyoloji bilim dalındaki hızlı gelişmeler hastalıkların tanısının daha kolay, erken ve doğru şekilde konmasına büyük katkı sunmaktadır" dedi.

goruntuleme
saglik bakanligi
tomografi
yeni nesil
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir