Medimagazin logo

Tam Gün Komisyonda görüşülmeye başlandı, İşte ayrıntılar!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, "tam gün" tasarısı olarak da bilinen sağlıkta torba tasarının tümü üzerindeki görüşmeleri tamamladı.
Tam Gün Komisyonda görüşülmeye başlandı, İşte ayrıntılar!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM-AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar başkanlığında toplanan komisyon, daha önce kabul ettiği ancak bazı eklemeler yapmak üzere geri çektiği Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'yı ele aldı.

 Komisyon ilk olarak, sağlık sendikaları, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliiği, ebe ve hemşire örgütlerinin temsilcilerini dinledi.

Daha sonra komisyon üyeleri, tasarının tümü üzerindeki görüşlerini dile getirdi.

 

-"Yüzde 70'lik ortak aklın sonucu"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuşmalara yanıt verdi.

Tıbbi gıdaların eczaneler dışında bakanlıkça belirlenecek yerlerde satışına imkan vererek, çölyak hastalarının mağduriyetinin giderilmesine yönelik düzenlemeye açıklık getiren Müezzinoğlu, 1,5 yıl önce Edirne'de bir vatandaşın, "Çocuğum çölyak hastası, markete gittiğimizde çocuğuma çikolata alamıyorum", konuyla ilgili görüştüğü dernek temsilcilerinin de "Çocuklarımız da diğer çocuklar gibi markete gittiğinde çikolata istiyor" dediğini anlattı.

Müezzinoğlu, bu konuda bir ısrarlarının olmadığını, "illa olsun" demediğini belirterek, komisyon tarafından buna çözüm bulabileceklerini söyledi.

Tam günle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Müezzinoğlu, "Hocalarımız, günlük bize 8 saatlik mesaisini eğitim, araştırma, bilimsel yayın, uygulamada verebilecekleri azami performansı versinler. O mesaiden sonra talepleri varsa ya kendi kurumlarında ya da kurumsal bir yapıda, bir sözleşmeyle, bu mesleğin saygınlığına uygun bir yapı olsun. Biz de o sistemi sürdürülebilir sistem olarak başabilirsek, yarın öbür gün geliştirmemiz gereken boyutlar da varsa geliştiririz" diye konuştu.

Müezzinoğlu, bakan olduğu ilk aydan beri  üniversite yönetimleriyle görüştüğünü, 32 üniversitenin yazılı görüşünü aldığını, üniversite yönetimi dışındaki hocalarla tekli ve gruplar halinde biraraya geldiğini anlattı. Müezzinoğlu, "Bu ülke adına yüzde 70'lik ortak aklın sonucu. Benim vicdani durduğum nokta bu. Yüzde 100'ü var mı? Yüzde 70'i 80'e çıkarabileceksek, yarın görüşmelerimizde yapabileceğimiz düzenlemeleri yapmaya çalışalım. Vicdanen huzurlu musun derseniz, evet vicdanen huzurluyum" dedi.

 

-"Vicdan terazimin..."

 "Yunanistan'dan 7 bin hekim işsiz, buyursun gelsin"  dediklerini anımsatan Müezzinoğlu, Selanik'te Selanik Tabip Odası Başkanı ile yarım saat görüştüğünü anlattı. Müezzinoğlu, "Yabancı uyruklu hekimlerin çalışmalarıyla ilgili ilkeler belli. Özel sektörün dinamikleriyle sizi buluşturalım. Bakanlık olarak katkı sağlayabileceğimiz alanlar varsa katkı sağlayalım" görüşünü ilettiklerini söyledi. Müezzinoğlu, iletişim aşamasında olduklarını ifade ederek,  yaklaşık bin hekimin, Yunanistan'da Türkçe kursuna gittiğini söylediklerini kaydetti.

Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir taraftan hekim açığımız var, bir taraftan bunlar gelsin.  450 civarında yabancı uyruklu olup ülkemizde hekimlik yapan hekimler var. Bir taraftan bu hekimler yetişmiş beyindir, ülkemizin de ihtiyacı var, bunlardan da yararlanım derken, yurt dışında 2 bin 500 civarında olduğu tahmin edilen bizim doktor arkadaşlarımıza ya boşver, gelmezlerse gelmesinler demek de benim vicdan terazimin öbür boyutunda beni zorluyor." 

Komisyon, yarın da tasarının maddelerini görüşecek.

tam
gün
komisyonda
görüşülmeye
başlandı
i̇şte
ayrıntılar!
Yorum (1)
Dr Elif
Peki daha önce mecburi hizmeti bitirmesine az bir süre kala sınavı kazanıp gitmiş olan zavallı hekimler bu haktan yararlanabilirler mi, nitekim istifa etmeyip sınav kazandıkları için görev değişikliği olmuş oluyor, bu da kazanılmış hak değil mi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir