Medimagazin logo

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Afganistan'da tıp fakültesi açacak

Afganistan'da pek çok alanda yardım faaliyetlerinde bulunan Türkiye, sağlık alanında yeni projeler hayata geçirmeyi planlıyor.
Kaynak: AA
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Afganistan'da tıp fakültesi açacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEZAR-I ŞERİF-Bu amaçla Türkiye'den Afganistan'a gelen Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Hasan Hüseyin Eker ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Giray Ankara, sağlık kuruluşlarını ziyaret ederek saha çalışması yaptı.

Doç. Dr. Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın Afganistan'daki sağlık sektörünü derinden etkilediğini gördüklerini, bu nedenle sağlık alanına yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Afganistan'da sağlık alanında nasıl yardımlar yapabileceklerini yerinde incelemek ve durum tespiti yapmak için geldiklerini ifade eden Eker, üniversitenin halihazırda Somali, Sudan ve Filipinler'de sağlık faaliyetleri yürüttüğünü belirtti.

- Afganistan'a sağlık yatırımları

Sağlık Bilimleri Üniversitesinin Afganistan'da tıp fakültesi, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu, sağlık bilimleri fakültesi açmayı planladığını dile getiren Eker, ''Afganistan'daki sağlık alanında faaliyet gösteren sağlık kurumlarıyla iş birliği yaparak kapasite geliştirme eğitimleri düzenlemeyi hedefliyoruz.'' dedi.

Eker, Türkiye'nin Sağlık Dönüşüm Programı ile edindiği tecrübeleri Afganistan'a aktarmak ve böylece ülkedeki halk sağlığını iyileştirmek istediklerini vurgulayarak, Türkiye olarak Afganistan halkının yanında olmaya devam edeceklerini aktardı.

- Afganistan-Türkiye dostluğu

Türkiye ile Afganistan arasında köklü dostane ilişkilerin olduğu değerlendirmesinde bulunan Eker, tarihten gelen Türk-Afgan dostluğunun günümüzde en üst seviyede seyretmesinden dolayı, Türkiye'nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Afganistan'ın yeniden imarı, halkın barış ve huzur içerisinde hayatını devam ettirmesi için yüzlerce projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Eker, Türkiye'nin Afganistan'daki tüm kesimleri kucaklayan dostane yaklaşımının Afgan tarihinin bahse konu sıkıntılı yıllarında da değişmeden sürdüğünü anlattı.

''Kurtuluş savaşında Afganistan halkı Türk halkına yardım etmiştir.'' diyen Eker, şimdi de Türkiye'nin Afgan halkına yardım ettiğini ve bu yardımların bundan sonra da süreceğini sözlerine ekledi.

Başkent Kabil'in Cemal Mine bölgesinde yer alan Aliabad'da daha önce Afgan yönetimi tarafından temelleri atılan ancak imkansızlıklar nedeniyle inşaatı yarım kalan hastane 2001 yılında Türkiye'nin desteğiyle Atatürk Çocuk Hastanesi adıyla tamamlandı.

Daha sonra 2003-2004 yıllarında Cüzcan, Tahar ve Faryab vilayetlerinde hastane ve sağlık merkezleri TİKA aracılığıyla inşa edildi.

Bu hastanelerde çalışan Afgan doktorlar ve diğer sağlık personelinin maaşları ve hastane masrafları halen TİKA tarafından karşılanıyor.


 

afganistan
doc. dr. hasan huseyin eker
tıp fakültesi
saglik bilimleri universitesi
saglik yatirimlari
Yorum (7)
aydin sinal
Kabil Tip fakültesini 1961 de T.C. acmisti,27 mayis ihtilali ile üniversiteden uzaklastirilan pec cok Türk akademisyen ögretmeklik yapmisti,benim patoloji hocam prf.Süreyya Tanay(?) ilk rektörüydü.
6
Cevapla
M. Şerefettin Canda
Prof. Dr. Süreyya Tanay (1901-1979) Türkiye'de Patoloji Bilim Dalı'nın kurucularından birisidir. Afganistan'da Kabil Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yabancı Profesör olarak görev yapmıştır:1954-1959 ve 1972. Prof. Dr. Süreyya Tanay, Prof. Dr. Necati Eranıl(1902–1989) ile birlikte Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nın kurucusudur (19 Ekim 1945). Genel Patoloji (1952,1967) ve Kalp Hastalıkları Patolojisi (1971) kitaplarını yazmıştır. Patolojik makroskopik piyesleri korumak için "Tanay Eriyiği" ni bulmuştur. (Tanay S. Patolojik Piyeslerin Muhafazasında Yeni Bir Solüsyon “Tanay Solution”. Acta Medica Turcica 1953:5(3-4):221-225.) Öneri: Afganistan'da Türkiye tarafından yapılan bir sağlık kuruluşuna Prof. Dr. Süreyya Tanay Hocamızın adının verilmesi çok güzel olacağı gibi, ayrıca "bir hakkın yerine getirilmesi" açısından da gençlerimize örnek olacaktır. Mezar-ı Şerif bölgesini, ve buradaki halkın ilgi gösterdiği büyük bir Hz. Ali Türbesi ve Camisi ile Belh kentini gezdim ve halkın çok olumsuz sağlık sorunları içinde olduğunu ve halkta çok büyük bir Türkiye sevgisi olduğunu ben de gördüm. Türkçenin de çok konuşulduğu bu bölgede, radyo dinleyerek kendi kendine İstanbul Türkçesi öğrenip konuşan gençler ile de karşılaştım. Bölgede diğer komşu ülkelerin kültürel ve ticari etkisi çok güçlü. Buna karşın halkın çoğunluğu Türkçe kökenli diller (Türkmence, Özbekçe) konuşuyor. Bu nedenle Türkiye'nin bu bölgede, yalnızca sağlık ve eğitim hizmetler amaçlı yardım çalışmalar yapması çok iyi bir girişimdir ve kökleri son olarak, Türkiye'nin kurtuluş savaşına Afgan halkının yardımlarına dayanan, tarihten gelen bir görevdir. Bu nedenle Afganistan'a gidip bu konuda öncü çalışma yapan genç doktorlarımızı ve yöneticilerini kutluyorum. Selamlar ve saygılarımla.16.09.2019, İzmir Prof. Dr. M. Şerefettin Canda
11
Cevapla
fomai
geçenlerde bir kitap okudum. adı : "Yaş 21: hayber". bir tıp öğrencisi 1973 yılında sırt çantası ile buraları gezmiş. günlük tutmuş. o günün tıp öğrencisi şimdi doktor. kitapta anlatılan o yılların afganistanı ile bugünün afganistanı arasında dağlar kadar fark var. o yıllarda afganistan kendi çapında batılılaşma çabaları içinde bir ülkeymiş.taleban gericiliğinin (rusya işgaline karşı CİA nın kurduğu örgüt şimdi başına bela oldu) olmadığı yıllarmış. o bölgeye ilgi duyan okusun. ancak ülkenin kabil dışındaki alanları güvenli bölge değil. sağlık bakanlığının somali mogadişu daki hastanesine 6 ay giden bir arkadaş süre boyunca hastane dışına çıkıp çarşıyı gezemediğini söyledi. duvarlar arasında kampuş hayatı yaşamışlar.
6
Cevapla
Krizantem
Türkiye berbat halde. Her boyayı boyadınız bir fıstığın yeşilikaldı. Uyan halkım, senin ülkeni Afganistan edecekler yakında !
4
Cevapla
Yeter Boncukterli
" Türkiye'nin Sağlık Dönüşüm Programı ile edindiği tecrübeleri Afganistan'a aktarmak ve böylece ülkedeki halk sağlığını iyileştirmek istediklerini vurgulayarak," bir gulme tuttu beni :) Zenginin veya vakfın parasiyla kim ne isterse yapsın kardeşim ne ideolojisi hayali varsa tatmin etsin ama halkı ve kaynaklarını kimse kendi muhteşem maceralarina ortak etmesin. Yeter bu garip halkın megali idealardan çektiği...
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir