Medimagazin logo

Zika virüsü için umut 16 yaşındaki mucit

Christopher Hadiono isimli genç mucit, birden fazla mini-beyin geliştirebilme özelliğine sahip biyoreaktör icat etti.
Kaynak: STAR
Zika virüsü için umut 16 yaşındaki mucit
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Günümüzde genç beyinler arasında hala insanlık için faydalı işler yapanlar var. Örneğin Christopher Hadiono isimli genç mucit gibi…

19 yaşındaki Hadiono, yaklaşık 3 sene önce yaz aylarında boş zamanını değerlendirebilmek adına Johns Hopkins Üniversitesi araştırma laboratuvarına başvuruyor. Burada araştırmacı Hongjun Song'in yanında staj yapan genç, o yaz sonunda düşük maliyetli biyoreaktör icat etmeyi başarıyor.
Biyoreaktör: Biyoreaktörler, biyolojik veya biyokimyasal proseslerin kontrollü ortamlarda ve operasyon koşullarında (pH, sıcaklık, basınç, besi ve atık ortamı vb.) gerçekleştirilmesini sağlayan cihazlar olarak biliniyor. Başka bir deyişle, organizma veya biyolojik materyal içeren işlemlerin yürütüldüğü kültür kaplarına verilen ad.

SpinΩ (Ω=Ohm) olarak adlandırılan cihazın maliyeti yaklaşık 400 dolar. Günümüzde üretilen diğer biyoreaktörler yaklaşık 2,000 dolar değerinde, yani genç mucit kendi cihazını 5 kat daha ucuza mal etmiş. Hadiono'nun icat ettiği biyoreaktör, birden fazla mini-beyin geliştirebilme özelliğine sahip olmasıyla da oldukça önem arz ediyor.
Mini-beyin: 350 mikrometre (1 mikrometre, milimetrenin binde birine denk geliyor) boyutunda olan mini beyinler, pek çok yönüyle doğal pluripotent kök hücrelere benzeyen indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSCs) ile oluşturuluyor. Mini beyinlerin kısa vadede yeni ilaçların denenmesinde kilit rol oynayacağı öngörülüyor.

SpinΩ'un geliştirdiği mini-beyinlerin şimdiden kullanılabilir olduğu ve zika virüsünün nasıl yayıldığını anlama konusunda oldukça başarılı olduğu gözlemlendi. Birçok araştırmacı bu icadın oldukça kullanışlı ve özellikle ilaç yapımında maliyetleri düşürebileceğini öngörüyor. Bunun yanı sıra biyoreaktör, mini-beyinleri geliştirmek için daha az materyal gerektiriyor.

Christopher Hadiono'nun icadı için ilk tepkiler oldukça olumlu. SpinΩ'un bilim dünyasında zamanla yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

biyoreaktor
mini-beyin
zika virusu
christopher hadiono
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir