Medimagazin logo

Yan etkisiz kemoterapi geliştirildi

ABD’li uzmanlar, kemoterapinin etkisini artırırken aynı zamanda yan etkilerini de ortadan kaldırmayı başardı. “RNA Müdahalesi” olarak adlandırılan teknik tarihi bir gelişme olarak görülüyor
Yan etkisiz kemoterapi geliştirildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD’li uzmanlar, kemoterapinin etkisini artırırken aynı zamanda yan etkilerini de ortadan kaldırmayı başardı. “RNA Müdahalesi” olarak adlandırılan teknik tarihi bir gelişme olarak görülüyor.

Teksas Güneybatı Tıp Merkezi Üniversitesinden araştırmacılar, kemoterapi tedavisinin ağır yan etkililerini ortadan kaldıracak bir teknik geliştirmeyi başardı.

Ribo Nikloit Asitler (RNA) denilen küçük moleküllere müdahale edilerek, kanserli hücrelerin daha düşük ilaç dozlarına karşı duyarlı olması sağlanıyor. Bu yöntemde tümörü oluşturan bazı kanserli hücrelerin genleri kapatılıyor. Bu sayede kanserli hücreler ilaca karşı daha hassas hale geliyor.

Araştırmacılar, 21 bin gen üzerinde yaptıkları araştırmada kanser hücrelerinin kemoterapiye yanıt veren yüzde 87’lik kısmının tekniğin ardından tedaviye bin kat daha hassas hale geldiğini tespit etti.

Bu da daha düşük dozda ilaç kullanarak yan etkiler oluşmaya başlamadan tedavinin sürdürülebilmesi anlamına geliyor.

Kemoterapinin yan etkilerini tarihe gömebilecek mucizevi “RNA Müdahalesi” son 10 yıldır kanser tedavisinin etkinliğini artırmanın yanı sıra körlük ve kalıtsal hastalıklarla bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılıyordu.

Tekniğin kanser tedavisinde etkin olarak kullanılmasınınsa 3-5 yılı bulması bekleniyor.


NTV-MSNBC

yan
etkisiz
kemoterapi
geliştirildi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir