Medimagazin logo

AB’de yüz milyonlarca dozun teslimatı tehlikede: CureVac yüzde 47 etkinlik gösterdi

Alman biyoteknoloji CureVac, yeni tip corona virüse karşı geliştirdiği aşının üçüncü aşama klinik denemelerde yalnızca yüzde 47 etkinlik gösterdiğini açıkladı. Sonuçlar, Avrupa Birliği'ne (AB) yüz milyonlarca dozun potansiyel teslimatı konusunda endişe yarattı.
Kaynak: ntv.com.tr
AB’de yüz milyonlarca dozun teslimatı tehlikede: CureVac yüzde 47 etkinlik gösterdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“CVnCoV” olarak adlandırılan aşının hayal kırıklığı yaratan etkinliği, Avrupa ve Latin Amerika'da yaklaşık 40 bin gönüllüyle yapılan çalışmada 134 Covid-19 vakasına dayanan bir ara analizden sonra ortaya çıktı. 

Bununla birlikte, son derece nadir olmasına rağmen ölümcül kan pıhtıların neden olabilen AstraZeneca/Oxford ve Johnson&Jonhson aşılarına alternatif olarak görülen CureVac'ın aşının sonuçları bu konuda umutları tüketti. Aynı zamanda söz konusu aşının, küresel bağışıklama amaçları doğrultusunda, düşük ve orta gelirli ülkelere de yardımcı olması bekleniyordu.

AB ile 425 milyon dozluk anlaşması bulunuyor

Diğer taraftan, CureVac ile büyük bir tedarik anlaşması yapan AB, Kasım ayında  şirketlten 180 milyonu isteğe bağlı olmak üzere 405 milyon doz aşı için imza attı. Bunu, Almanya ile 20 milyon doz daha için yapılan bir mutabakat zaptı izledi.

Hisseleri yüzde 50'den fazla düştü

CureVac'ın ABD'de işlem gören hisseleri, verilerin yayınlanmasının ardından mesai sonrası işlemlerde yüzde 50,6 düşüşle 46,81’e geriledi.

CureVac, klinik denemeler esnasında meydana gelen Covid-19 enfeksiyonlarından en az 13 varyantın sorumlu olduğunu açıkladı. Şirket, ara sonuçların aşının genç katılımcılarda etkili olduğunu gösterdiğini, ancak şiddetli Covid için en fazla risk altındaki yaş grubu olan 60 yaşın üzerindekilerde etkinliğini kanıtlanamadığını da sözlerine ekledi.

"Daha güçlü bir ara sonuç umarken, bu eşi benzeri görülmemiş geniş çeşitlilikte yüksek etkinlik göstermenin zor olduğunun farkındayız. En az 80 ek vaka ile nihai analize doğru devam etmeyi planlıyoruz, ardından genel aşı etkinliği değişebilir.”

John Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı: Yüzde 47 etkinlik bile şu an çok değerli

Bununla birlikte, Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde bulaşıcı hastalık uzmanı olan Dr. Amesh Adalja, varyantların etkinlik oranındaki etkisinin tam olarak açıklamadığını ve hala CureVac'ın ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümü durdurma yeteneği hakkında özel olarak veri görmek istediğini belirterek, "Semptomatik hastalıkta yüzde 47'lik bir etkinlikle bile, içinde bulunduğumuz şu durumda çok değerli.  Aşıların yapmasını istediğimiz tek şey buydu” dedi.

Ulusal Tropikal Tıp Okulu'nun virolog ve dekanı Dr. Peter Hotez ise sorunun varyantlara özgü olup olmadığının veya aşının yüksek düzeyde nötralize edici antikor oluşturamamasının net olmadığını açıkladı.

curevac
yüzde 47
etkinlik
avrupa birliği
teslimat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir