Medimagazin logo

Araştırma: Covid-19 aşısı sperm kalitesinde ve sayısında artış sağlıyor

Miami Üniversitesi'nde yapılan araştırmada Pfizer veya Moderna COVID-19 aşıları olan erkeklerde sperm sayısında bir düşüş yaşanmadığı, birçoğunun aşıdan sonra daha yüksek sperm sayılarına sahip olduğu gözlemlendi.
Araştırma: Covid-19 aşısı sperm kalitesinde ve sayısında artış sağlıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aşıda tereddüte neden olan ve aşının kısırlık yaptığı iddialarını çürüten araştırma Miami Üniversitesi'nde yapıldı. Yapılan araştırma COVID-19 aşılarının erkeklerin sperm sayısını veya kalitesini düşürmediğini ve hatta sperm miktarında artış sağladığını gösterdi.

Üniversitede yapılan çalışmalarda yaşları 18 ila 50 arasında değişen 45 gönüllüye BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) ve mRNA-1273 (Moderna) aşıları uygulandı. Katılımcılardan ilk aşı dozunu almadan önce ve ikinci dozdan yaklaşık 70 gün sonra semen örnekleri alındı.

Sonuçlar

45 erkekten sekizinin aşıdan önce oligospermik olduğu görüldü. (medyan konsantrasyon, 8,5 milyon/mL [IQR, 5.1-12]). Bu 8 erkekten 7'sinde takipte sperm konsantrasyonu normozoospermik aralığa yükseldiği (medyan konsantrasyon, 22 milyon/mL [IQR, 17-25.5]) ve 1 erkeğin ise oligospermik kaldiği sonucuna ulaşıldı. Ayrıca aşıdan sonra hiçbir erkek azospermik olmadı.

Bir ya da iki doz Pfizer-BioNTech veya Moderna koronavirüs aşısı almış erkeklerde yapılan incelemelere göre, sperm sayısını %22 artırdığını ve sperm sayısında en büyük artışın %90 olduğu tespit edildi.

Aşının sperm kalitesinde ve sayısında artışın gözlemlendiği araştırmanın sonuçları JAMA'da yayınladı.

covid-19
aşı
sperm
miami üniversitesi
pfizer
moderna
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir