Medimagazin logo

DSÖ'ye bağlı personelin, Kongo'da onlarca kadın ve kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı çalışan yardım görevlilerinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki yıkıcı 2018-2020 Ebola salgını sırasında çok sayıda kadın ve kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu açığa çıktı.
Kaynak: ntv.com.tr - AFP - Reuters
DSÖ'ye bağlı personelin, Kongo'da onlarca kadın ve kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

The Guardian’a konuşan batılı kaynaklar, Cenevre'deki diplomatik yetkililere DSÖ'nün katıldığı kapalı bir brifinge dayanarak dört kişinin görevden alındığını ve ikisinin idari izne ayrıldığını söyledi.

Diğer taraftan rapor, büyük ölçüde erkek müdahalecilerin egemen olduğu, güvenli olmayan bir bölgede acil bir sağlık durumunda cinsel sömürü ve istismara karşı korunmaya yönelik sorumluluklara geniş kapsamlı bir şekilde dikkat çekti.

"Bazıları cinsel sömürü ve istismarı önlemeden sorumlu"

Müfettişler, mağdurların çoğunun “yüksek derecede savunmasız” olduğunu, genellikle ekonomik durumu kötü olan genç kadınların olduğunu ve istismarcıların bazılarının cinsel sömürü ve istismarı önleme sorumluluğunun da bulunduğunu ortaya çıkardı. 

İnceleme ekibi, fail olduğu iddia edilen 83 Kongo uyruklu ve yabancının kimliğini de ortaya çıkardı. 21 vakadaki faillerin DSÖ çalışanları olduğu kesin olarak belirlendi. 

DSÖ'de iş karşılığında cinsel ilişki talep ettiler

Buna göre DSÖ personeli, Kongolu kadınlardan kurumda  iş verme karşılığında cinsel ilişki talep edildi. Reddettikleri takdirde ise kadınlara işlerinin kaybedileceği söyledi.

Kurbanların en küçüğü olduğu söylenen Jolianne, Nisan 2019'da Mangina kasabasında bir yol kenarında telefon kartı satarken bir DSÖ şoförünün kendisini eve bırakmak için durduğunu anlattı. Jolianne, "Bunun yerine, beni bir otele götürerek cinsel istismarda bulundu” dedi.

Rapor, 2010 depreminden sonra Haiti'deki Oxfam çalışanlarına ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM barış güçlerine yönelik benzer iddiaların ortaya atılmasının ardından geldi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki suistimal, iki yıl içinde 2 bin 280 kişinin öldüğü siyasi istikrarsızlık ve silahlı çatışmaların damgasını vurduğu Kuzey Kivu ve Ituri eyaletlerinde bir Ebola salgını sırasında meydana geldi.

İddiaların ortaya çıkmasının ardından DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Nijer'in eski dışişleri bakanı Aïchatou Mindaoudou ve cinsel şiddet mağdurlarıyla geniş çapta çalışmış Kongolu insan hakları aktivisti Julienne Lusenge'den araştırma yapmalarını istedi.

DSÖ yetkilileri tarafından istismara uğradıklarını söyleyen kadınlardan bazıları, olaya karışanların ciddi şekilde cezalandırılmasını umdu.

"Adaletin yerini bulduğunu görmek istiyoruz"

İş karşılığı cinsel ilişki teklifi aldığını iddia eden Anifa, "DSÖ'nün bu doktorları nasıl cezalandıracağını görmek için bir aydan fazla bir süredir bu büyük anı bekliyordum. Adaletin yerini bulduğunu görmek istiyoruz“ diye konuştu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Demokratik Kongo Caumhuriyeti’ndeki cinsel istismar vakalarını üzücü olarak nitelendirdi.  Afrika Bölge Müdürü Matshidiso Moeti, ise dehşete düştüğünü ve yüreğinin parçalandığını söyledi. 

dsö
cinsel istismar
kongo
ebola salgını
dsö yardım görevlileri
Yorum (2)
Doktor
Dış basında haber şu şekilde yer almış Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından istihdam edilen 80'den fazla yardım çalışanının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki Ebola krizi sırasında cinsel istismar ve sömürüye karıştığını söyledi. Burada doktor,şöför sağlık Memuru demiyor daha hassas davranılarak haber bu şekilde yapılsa daha iyi olurdu.Medimagazin’de doktorlar bunu yaptı şeklindenyapılan haber çok yakışıksız.Suç sabitleşince yapanların mesleğini ve sayısını verseniz anlarım ama bu tamamen itibarsızlaştırmaya yönelik bir haber ve medimagazine yakışmadı
0
Cevapla
sağlık
haber başlığı ile ilgili doktor arkadaşın hassasiyeti yerindedir. başlık değiştirilmelidir. haberde aid workers olarak geçiyor.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir