Medimagazin logo

Uykusuzluğun cerrahi performansa etkisi araştırıldı

Trinity Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırma ile uzun saatler çalışan İrlandalı cerrahların, cerrahi performansları incelendi.  Sonuçları Journal of Surgical Research'te yayınlanan araştırmada uyku eksikliğinin cerrahi performansa etkisi ele alındı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Uykusuzluğun cerrahi performansa etkisi araştırıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Araştırmada Dublin bölgesinde çağrı modelli çalışan cerrahlar üzerinde uyku ve cerrahi performansa ilişkin öznel ve nesnel ölçütler araştırıldı. Araştırmada deneyim, uyku kalitesi ve miktarı, kafeinin etkisi gibi değişkenler de ele alındı.

Yüksek riske sahip olan ve uzun saatler nöbet tutan cerrahlar, EEG isimli bir cihaza bağlanarak Multiple Sleep Latency testi uygulandı. Cerrahlarda uyku gecikmesi yani tamamen uyanık olmaktan uyumaya kadar geçen süreyi ifade eden ve genellikle uyku halini gösteren durum ölçüldü. Ölçüm sonrasında zaten var olan erken başlangıçlı uyku gecikmesinin artış gösterdiği görüldü.

Araştırmanın önemli bulguları:

Cerrahların ilk ölçümde yani dinlenmiş oldukları halde bile uyku kalitelerinin zayıf olduğu tespit edildi.

Arama öncesinde katılımcılarda erken başlangıçlı uyku gecikmesi olduğu gözlemlendi, arama sonrasında ise durumun daha kötü olduğu görüldü.

Görüşmenin ardından daha yüksek düzeyde yorgunluk ve gündüz var olan uykusuzluk tespit edildi.

Teknik becerinin uykusuzluktan nispeten korunduğu ancak öğrenme becerisi ve cerrahi görevlerdeki deneyimin uykusuzluktan etkilenebileceği gözlemlendi.

Araştırma bulgularını değerlendiren Ph.D. Tıp Fakültesi'ndeki Davranış Bilimi araştırmacısı Dale Whelehan, çağrı modelli çalışma biçiminin uykudan mahrum bıraktığını açıkladı. Çağrı modelli çalışma düzeninin dinlenme fırsatını engellediğini dile getiren Whelehan, çalışanların yeterince dinlenmeleri için çalışma modelinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini, sağlık çalışanlarının yeterli düzeyde dinlenerek en iyi şekilde çalışmaları için daha iyi bir sistem oluşturması gerektiğini ifade etti.

Trinity Cerrahi Departmanından Profesör Paul Ridgway ise şunları ekledi: "Çalışmamız, İrlanda'da normal işlerin yanı sıra acil işler sunma şeklimizin değişmesi gerektiğinin bir başka kanıtıdır. Uçuş öncesi zorunlu dinlenme süreleri olan havacılık çalışanlarından ders almamız gerekiyor."

uykusuzluk
cerrahi performans
irlanda
uyku eksikliği
cerrah
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir