Medimagazin logo

Ağrısız doğum

Ağrısız doğum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde, 'Ağrı tedavisi ve ağrısız doğum' konulu halka açık konferans düzenlendi. Konferansta, her hastanın ağrı şikayetlerini 'kendi diliyle' tanımlayacağı bildirildi.


Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanları Dr. Rıza Asil ve Dr. Aykut Akyılmaz, toplumda herkesin değişik zamanlarda ağrı deneyimleri yaşadığına dikkati çekerek, ağrı şikayetlerini en iyi anlayanların ağrı tedavisinde uzmanlaşmış hekimler olduğunu anımsattılar. Dr. Rıza Asil, akut (ani) ağrıda hasarın iyileşince (örneğin ameliyat yeri ağrısı veya burkulma) geçtiğini ancak kronik (müzmin) ağrının günümüzde bir hastalık olarak tanımlandığını ve ağrı polikliniklerinde tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Ağrı Polikliniği'nde, her hasta için en basit ve etkili uygulama ile yola çıkarak hastanın ağrısını geçirme ilkesiyle hareket ettiklerini anlatan Dr. Asil, "Ancak tedavide yanıt alınamadığı durumlarda ve hasta ihtiyaç duyduğunda tedavi şeklini ve planını değiştirerek ağrıyı yok ederiz" dedi.


Dr. Asil, Ağrı Polikliniği'nde, baş ve boyun ağrıları, boyun ve kol ağrıları, bel (sırt) ve bacak ağrıları, Nöropatik ağrılar, bacaklarda damar tıkanıklığına bağlı ağrılar, ameliyat sonrası ağrı ve kanser ağrılarının tedavi edilebildiğini kaydetti.


Tedavi yöntemlerine de değinen Dr. Asil, "Tedavi yöntemlerimizi ilaç tedavisi, sinir blokları, tetik nokta enjeksiyonu, Epidural veya Foraminal steroid enjeksiyonları, Nörolitik bloklar, Radyofrekans Termokoagülasyon (sinir yakma yöntemi), Morfin pompası, Spinal Portlar ve ileri girişimsel yöntemler olarak sıralayabiliriz" diye konuştu.


'Ağrısız Doğum' hakkında bilgiler veren Dr. Akyılmaz ise normal doğum sırasında çekilen ağrının çok şiddetli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti, "Öyle ki bu ağrı pek çok anne tarafından hayatları boyunca çekilen en şiddetli ağrı olarak tarif edilmiştir. Oysa doğum ağrısını annelerin düşüncelerinde olduğu gibi günümüzün tıbbi olanakları ile ortadan kaldırmak mümkün olabiliyor. Epidural anestezinin amacı doğum ağrılarını tamamen ortadan kaldırmak veya en azından azaltmaktır. Diğer yandan annenin yorulmasını engelleyerek doğumun seyrini kolaylaştırmaktır. Anestezi Uzmanı tarafından gerçekleştirilen bu girişim rahim kasılmaları ve bebeğin doğum kanalında ilerlemesinden doğan ağrı duygusunu bloke eder" dedi.


Dr. Akyılmaz, doğum gibi anne için çok özel ve güzel bir olayın böylesine ağrılı bir tecrübe olarak hatırlanmaması için uygun kişilere ağrısız doğumun (epidural anestezi) doktorlar tarafından önerildiğini ifade etti.


Dr. Asil ve Dr. Akyılmaz, sunumlarının ardından katılımcıların sorularını yanıtladılar.

ağrısız doğum
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir