Medimagazin logo

Aile hekimlerinin nöbetleri kaldırılıyor

Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı makamında ziyaret ederek, sağlık çalışanlarının taleplerini iletti.
Aile hekimlerinin nöbetleri kaldırılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Memiş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ziyaret ederek, aile hekimlerine getirilen zorunlu nöbet uygulamasından vazgeçilmesi, toplu sözleşme kazanımlarımızdan olan 112 çalışanlarına yemek ücreti ödenmesi konusunun hayata geçmesi, süt iznini döner sermaye kapsamından çıkaran düzenlemenin iptal edilmesi ve sağlık okuryazarlığı konularındaki talepleri dile getirdi.

Genel Başkan Memiş, yıpranma payının hayata geçmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıması ve değişik statülerde istihdam edilen bütün sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadroya alınmasını istedi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, aile hekimlerinin nöbet uygulamasına yönelik dile getirdiğimiz talebimizi önceden bildiğini ve talebimiz doğrultusunda aile hekimlerinin nöbet uygulamasının zorunlu olmaktan çıkarılması için bir çalışma yaptıklarını söyledi. 112’lerin yemek parası konusundaki yönetmelik değişikliği için gerekli adımların atıldığını da belirten Bakan Akdağ, bu sorunun çözümü için gerekli olan yönetmelik değişikliğinin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nın imzasından çıkacağını ifade etti. 

AİLE HEKİMLERİNE NÖBET ZORUNLULUĞUNDAN VAZGEÇİLMELİ

Aile hekimlerine getirilen zorunlu nöbet uygulamasının motivasyon düşürücü başka bir uygulama olduğunu söyleyen Genel Başkan Memiş, “Aile hekimliği sisteminin temeli, önleyici sağlık hizmeti sunmaktır. Aile hekimlerimize nöbet zorunluluğu getirmek, hem motivasyonu bozdu hem de sistemin ruhuna aykırı bir uygulama, aile hekimliğine eklenmek istendi. İlla ki nöbet uygulaması olacaksa, hekim ihtiyacının olduğu yerlerde, gönüllülük esasına göre bu yapılabilir. Nöbet zorunlu olmamalı ve zorunlu nöbet uygulamasından vazgeçilmelidir” dedi. Memiş ayrıca, aile hekimliği sisteminin yeniden düzenlenmesi ve bu düzenleme yapılırken sistemin bütün taraflarının bu düzenleme çalışmasına dahil edilmesi ve görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti. 

112’LERİN YEMEK PARASI ÖDENMELİ

Genel Başkan Metin Memiş ayrıca, 2016-2017 Toplu Sözleşme kazanımlarımızdan olan hayata geçmeyen, 112’lere yemek parası ödemesinin de bir an önce hayata geçmesini, 112 çalışanlarının büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

YIPRANMA PAYI BÜTÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KAPSAMALI

Yıpranma Payının, sendika olarak aldığımız sözlerin devamı niteliğinde, toplu sözleşmede de imzalanan protokole dahil edildiğini ancak sonuçlanmayan başka bir talebimiz olduğunu ifade eden Memiş, yapılacak çalışmanın bütün sağlık çalışanlarının yıpranma payı almasını sağlayacak şekilde yapılması gerektiğini kaydetti. 

SÜT İZNİ YASAL HAKTIR, MAĞDURİYET SEBEBİ OLMAMALIDIR

Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmının kadınlardan oluştuğunu söyleyen Memiş, “Yasal olarak verilen süt izninin çalışılmayan zaman dilimi olarak kabul edilerek döner sermaye kapsamından çıkarılması anlaşılır bir durum değildir. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

BÜTÜN SÖZLEŞMELİLER KADROYA ALINMALI

Sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadro beklentisini de dile getiren Genel Başkan Memiş, “Ülke gündemi sebebiyle dile getirilmeyen, ancak bekleyen sorunlardan birisi de kadro bekleyen sözleşmeli çalışan arkadaşlarımız. Taşeron ve 4/C’lilerle ilgili çalışmalar başladı, ancak sonuca ulaşmadı. Bu çalışmalarla birlikte kadro bekleyen 4/B’liler, vekil ebe hemşireler ve kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanlarının kadro beklentisi de karşılanmalı ve yaşanan mağduriyetler giderilmelidir” şeklinde konuştu. 

SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ GELİŞMESİ SAĞLANMALI

Sağlık-Sen’in, Sağlık Okur Yazarlığı konusunda en detaylı araştırma yapan tek kurum olduğunu söyleyen Genel Başkan Memiş, bu araştırma sonucunu konunun taraflarıyla paylaştığımızı hatırlattı.

Sağlık okuryazarlığının sağlık hizmetinden en verimli şekilde faydalanılmayı sağlaması açısından önemli olduğun belirten Memiş, “80 milyona yaklaşan nüfusu ile ülkemiz, sağlık okuryazarlığı konusunda acilen harekete geçmelidir. Bu hem sağlık hizmetlerinin sunumu, hem hasta bazında bu hizmetin alımı, tedavi süreçlerine büyük katkılar sunacaktır. Sağlık-Sen olarak hazırladığımız araştırmanın faydalı olacağına inanıyoruz. Bakanlığımızın da bu konuda ciddi adımları olduğunu biliyoruz. Biz de sendika olarak üzerimize düşeni her zaman yapmaya hazırız.” dedi.

AKADEMİK SENDİKACILIK YAPIYORUZ

Genel Başkan Memiş, sendika olarak sorunların tespiti ve çözüm önerileri konusunda bilimsel çözümler üretmek için Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM)’ı kurduğumuzu da hatırlatarak, yapılan araştırmalar ve sonuçlarını Sağlık Bakanlığı ile paylaştığımızı dile getirdi.
 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise konuşmasında, aile hekimlerinin nöbet uygulamasına yönelik dile getirdiğimiz talebimizi önceden bildiğini, aile hekimlerinin nöbet uygulamasının zorunlu olmaktan çıkarılması için bir çalışma yaptıklarını söyledi.

112’lerin yemek parası konusunda da bir çalışma içinde olduklarını belirten Bakan Akdağ, bu sorunun da önümüzdeki günlerde çözüleceğini ifade etti.

Diğer talepleri de inceleyeceklerini belirten Bakan Akdağ, kendilerinin de sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek, motivasyonlarını artırmaktan yana olduklarını kaydetti.

sağlık sen
aile hekimleri
nöbet
yıpranma payı
Yorum (4)
mahmut
"Çalışma başlatıldı". Bir konuda daha "çalışma başlatıldı" Tıpkı yıpranma payında, emekli hekim maaşlarında, kurum hekimlerine de sabit ek ödeme verilmesi konularına olduğu gibi.Dostlar sendikacılık yaparken, pardon "çalışma başlatırken" görsün.Fakat aynı dostların ömrü bu çalışmanın bittiğini görmeye kifayet eder mi?Orasını Allah bilir.Neler yapmadık şu vatan için Kimimiz öldük,kimimiz "çalışma başlattık"
13
Cevapla
Mete
Aile hekiminin tutmadigi nobeti kim tutacak?
6
Cevapla
Esma türk
Bütün sağlıkçılar yıpranma payını hak ediyor. Yıllardır bu müjdeyi bekliyorum. Oturup kalkıp dua ediyorum inşallah olur.
8
Cevapla
dr
ACİLLER PERİŞAN HALDE.HALİMİZE ACIYAN YOK.
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir