Medimagazin logo

Ankara Eczacı Odası: 'Reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmalı'

Ankara Eczacı Odasınca, reçetelere ilaç ismi yerine, etken madde isminin yazılmasının, eczacı ve vatandaş arasında eş değer ilaca ilişkin olası sorunları ortadan kaldırma konusunda önemli bir adım olacağı belirtildi.
Ankara Eczacı Odası: 'Reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından, Mersin'in Tarsus ilçesinde bir eczanede, eczacının hastaya eş değer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen, biri ağır 4 kişinin yaralandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Çok yakın bir zaman önce, Ankara'daki bir eczanede de eczacının hastanın reçetesiz antibiyotik talebini karşılamadığı için saldırıya uğradığı belirtilen açıklamada, "Her iki saldırıda da bir can kaybı yaşanmamış olması, tek tesellimiz olmakla birlikte, sağlık çalışanlarının yaşadığı şiddet olaylarının artması bizleri derinden üzmektedir." ifadesine yer verildi.

Mersin'deki saldırının eş değer ilacın hastaya verilmesinden dolayı gerçekleştiğinin basına yansıdığı belirtilen açıklamada, eş değer ilaç ve orijinali arasında tedavinin etkinliği konusunda hiçbir ayrım bulunmadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Odamız Denetleme Birimine hastalardan gelen her 10 yazılı şikayetten 2'si eczanelerde eş değer ilaç verilmesi ile ilgilidir. Yine günlük olarak eş değer ilaç konusunda telefon ile en az 3 hasta şikayette bulunmaktadır. Haftalık olarak ortalama 20 telefon şikayeti aldığımız bu konu ile ilgili, Odamız ilgili birimince muadil/eş değer ilaç arasında herhangi bir fark olmadığına dair bilgi, hastalarımıza sunulmakta ve halkımız eş değer ilaç konusunda sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmektedir.

Odamız tarafından yapılan bu bilgilendirmelerin hastaların sağlık okuryazarlığını artırdığına inanmakla birlikte, bu bilgilendirme sadece şikayette bulunan hastalara yapılabildiği için tüm kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda daha fazla çabanın gösterilmesi gerekmektedir."

Kamuoyunun eş değer ilaç başta olmak üzere, eczane hizmetleri de dahil tüm sağlık hizmetleri konusunda bilinçlendirilmesinin talep edildiği açıklamada, şunları kaydedildi:

"Doktorlarımızın yazdığı reçetede ilaç adı yerine; etken maddenin önemli olduğu konusunda hastalarını bilgilendirmelerinin eş değer ilaç ile ilgili hastaların eczacılara göstermiş olduğu tepkiyi azaltacağına, reçetelere ilaç ismi yerine, etken madde isminin yazılmasının bu problemi ortadan kaldırma konusunda önemli bir adım olacağına inanıyoruz."

ankara eczacı odası
etken madde
reçete
Yorum (23)
HuckLeBerry HouNd
Akıllıca Ve Son Derece Mantıklı...
7
Cevapla
yg
Orijinal ilaç almak yasal mevzuat çerçevesinde hastaların hakkıdır. Hastalar kar marjı yüksek veya MF'si fazla olan ilacı almak zorunda değildir. Belki çok daha fazlası var belki ama bir proton p.i.'de 100'e 400 MF verilmesine şahit oldum. O zaman hangi ilacın MF'si çok daha fazla ise en güzel ilaç o. Hadi bakalım kolay gelsin .
16
Cevapla
MRT
ÜLKENİN EĞİTİM DÜZEYİ BÖYLE OLDUKTAN SONRA REÇETEYE NE YAZARSAN YAZ HİÇBİRŞEY DEĞİŞMEZ, HALEN YURDUMUN İNSANINI TANIYAMADINIZSA YAPACAK BİRŞEY YOK DEMEKTİR.
11
Cevapla
OSMAN
HEMEN HEMEN HERGÜN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET VARKEN SES YOK,NE OLDUDA BİR GÜN ECZANEDE OLAY OLUNCA DİLE GELİNDİ,ECZANELER MAL FAZLASI EN FAZLA VERİLEN İLACI VERECEKLERİNE ADAM GİBİ HER İLAÇTAN BİRKAÇ ADET BULUNDURSUNLAR,BEN DOKTORUN YAZDIĞINI İSTERİM DİYENEDE İLACINI VERSİNLER...
28
Cevapla
Mal Fazlası
Mal fazlası uygulaması yasaklansın ve devlet eczaneleri takip etsin o zaman kabul edilebilir bir öneri. Eczacı Odası krizi fırsata çevirme derdinde gibi geldi bana.Yeterince kazanıyorsunuz %100 karlı mal fazlasına ihtiyacınız yok açıklama bana samimi gelmedi. Reçeteye etken madde yazılsın eczacı hangi firma daha fazla mal fazlası veriyorsa onun ilacını versin karına kar eklesin. Mal fazlası uygulaması oldukça eczacı hekimin yazdığı ilacı vermelidir.
20
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir