Medimagazin logo

Bakanlıktan polisiye yöntemlerle sahte ilaç avı!

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu(TİTCK) internetten satışı yapılan sahte ilaçlarla mücadele için yeni bir yöntem geliştirdi. TİTCK müfettişleri, internet üzerinden satışı yapılan ilaçları kendi özel adreslerine sipariş ediyor. Gelen kargo adresinden yola çıkarak sahte ilaçların gönderildiği yerlere baskın düzenliyor ve ilaçları analiz edilmesi için laboratuvara gönderiyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bakanlıktan polisiye yöntemlerle sahte ilaç avı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Eczacılar Birliği ile iş birliği çerçevesinde çalıştıklarını belirten TİTCK Başkan Yardımcısı Fatih Tan,  ‘’İnternet üzerinde her derde deva adı altında satılan ürünlerin tespiti için yeni bir yöntem geliştirdik.  Arkadaşların evlerine gelen siparişlerden adres tespiti yaparak gerekli işlemleri başlattık.’’ açıklamalarında bulundu.

Bu yöntem ile sahte ilaçların tespitinin hızlanmasının yanı sıra caydırma mekanizmasının güçlendirildiğini dile getiren Tan,  adres tespiti sonrası cezai yaptırımların  etkinliğinin de arttığının altını çizdi.

TİTCK’in 2016 yılında  artırmış olduğu denetim hizmetleri sonrası yaptığı tespitlere göre, internet üzerinden en çok satışı yapılan ürünler; gıda takviyesi adı altında satılan zayıflama ilaçları, saç çıkarma özelliği olduğu iddia edilen ürünler ve kalp damar rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği olduğu söylenilen ürünler.

Başka bakanlıklardan ruhsat alınıp ilaç gibi satılan gıda takviyelerinin yanı sıra, klinik araştırması olmayan etken maddeler kullanılarak oluşturulan sahte ilaçlar da var.  Bu ürünlerin kullanılması, koma veya ölüm ile sonuçlanabiliyor.

‘’İnternetten satılan ilaçların hepsi sahtedir’’

Tan, ‘’İnternetten kurumumuz tarafından ilaç adı altında hiçbir ilaç satılmamaktadır.  Bunları satanlar cinayete varan suç işlemektedir. Ayrıca bazı ünlülerimiz de özellikle zayıflama ilaçları için internet üzerinden kullanımında reklam yapabiliyor.  Bu konu da onların da gereken önemi göstermesi ve bilinçlenmesi önemli.  Zayıflamak isteyen kişilerin bir uzmana başvurmalarını önemle vurguluyorum.’’ dedi.

TITCK’in denetimleri sayesinde, ocak ayından bu yana 2 bine yakın internet sitesi kapatıldı,  yaklaşık 1 milyon 200 bine yakın para cezası verildi ve 100’e yakın suç duyurusunda bulunuldu.

Doktorların isimleri de kullanılıyor

Bazı doktorların isimlerinin de kullanılarak internet sitesinde satışı yapılan ürünler ile ilgili doktorların şikayetleri üzerine inceleme başlattıklarını dile getiren Fatih Tan,  tüm  halkın bilinçlenerek mutlaka bir uzmana başvurulmasının altını çizdi.

Sahte ilaçlarda en çok kullanılan etken maddeler

Gıda takviyesi adı altında satılan ve etken madde içeren ürünlerde en fazla kullanılan etken maddeler;  saç çıkarma ile ilgili olarak minoksidil, kilo vermede sibutramin ve cinsel gücü artırıcı özelliği olan sildenafil.

titck
sahte ilaç
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir