Medimagazin logo

Gebelikte hipertansiyon

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülizar Füsun Varol, gebelikte hipertansiyonun anne ve bebeğin ölümüne kadar gidebilecek sonuçlara yol açabildiğini belirterek, bu tanıyı alan anne adaylarının yüksek riskli gebelerin takip edildiği hastanelere yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Gebelikte hipertansiyon
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne adaylarında hipertansiyon ve doğum sonrası kanama sorunlarına sıkça rastlandığını söyledi.

"Gebelik hipertansiyonu"nun hamilelik döneminde ortaya çıktığını kaydeden Varol, "Gebelikte hipertansiyon teşhisi konulduktan sonra hastanın yüksek riskle çalışan hastanelere gönderilmesi gereklidir. Bu sorunlar ülkemizde anne adaylarında, özellikle bu mevsimde yani sonbahar ve ilkbaharda sık rastlanmaktadır" uyarısını dile getirdi.

Gebelikte hipertansiyonun karmaşık tablolar halinde seyrettiğini vurgulayan Varol, şu bilgileri aktardı:

"Gebelik hipertansiyonu erken teşhis edilmediğinde sıklıkla erken doğum gerçekleşiyor. Bu durumda anne komplikasyonları ciddi olabiliyor. Sistemik bir hipertansiyon olduğu zaman anne beyninden başlayıp kalp, böbrek bu gibi sistemler etkileniyor. Bebeğin küçük kalması gibi durumlar da söz konusu olabiliyor. Gebelikte hipertansiyon anne ve bebeğin ölümüne kadar gidebilecek sonuçlara yol açabiliyor. Gebelik hipertansiyonu için erken dönemde, 12. ve 22. haftada ultrasonla kan akımında kontrol yapılmalıdır. Bazı vakalarda düşük doz aspirinle başlıyoruz, bazılarında da daha yakın takibe alıyoruz. Bu hastalık komplike ve karmaşık bir tablo olmadan önlem alınmalıdır."

-"Erken teşhis, anne ve bebeğini kurtarır"

Prof. Dr. Varol, anne adaylarına gebelik süresince belirli aralıklarla doktor kontrolünden geçmeleri önerisinde bulunarak erken teşhis halinde böyle bir rahatsızlığın risk oluşturmayacağını bildirdi.

Erken teşhisin hem anne hem de bebeğini kurtaracağını vurgulayan Varol, şunları kaydetti:

"32 haftanın altında olanlarda erken doğum söz konusu olacağı için ünitelerde yeni doğan yoğun bakımlarının da bulunması gerekiyor çünkü doğurtmamız tedavinin bir kısmı oluyor. Son günlerde epeyce komplike olmuş, zamanında tanısı konmamış gebelik hipertansiyonları gelmektedir. Bu dönemde de annenin yoğun bakıma ihtiyacı olacağı için anne için de yoğun bakım ünitesi şarttır."

Varol, anne ve bebeğe yönelik kontrollerin doğum sonrası da devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

gebelikte hipertansiyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir