Medimagazin logo

Hamilelik Planlıyorsanız HSG Çekimini İhmal Etmeyin!

Hamilelik planlayan anne adayları, bebeğin anne karnındaki yeri olan rahim içinin gerektiği gibi sağlıklı olup olmadığı konusunda emin olmak için mutlaka rahim filmi (HSG) çektirmelidirler.
Hamilelik Planlıyorsanız HSG Çekimini İhmal Etmeyin!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Rahim boşluğu ve tüplerin durumunu incelemek amacıyla çekilen bir röntgen filmi olan HSG, genellikle aşılama ve tüp bebek tedavisine başlanılmadan önce doktor tarafından istenmektedir.  
Eğer tüplerde tıkanıklık, yapışıklık ve myom gibi oluşumlar varsa, tedaviye başlanmadan önce tespit edilebilmektedir Böylece bebek sahibi olmayı planlayan çift, bu yola önlerini görmeden çıkmamış olurlar. Süreç çok daha sağlıklı bir şekilde işler. Tüplerde bir sorun olmasına rağmen başlanan tüp bebek tedavisi çiftler için hem maddi hem de manevi bir zarara yol açmaktan başka bir işe yaramayacaktır. 
HSG filminde bir sorun olması durumunda öncelikle bu soruna yönelik bir tedavi uygulanmakta ve sonrasında çiftler tüp bebek tedavisi için hazır hale gelmektedirler. HSG filminin normal çıkması durumunda ise tüp bebek tedavisine bir ay sonra başlanabilmektedir. 
Bazı durumlarda rahim filmi çekimi sonrasında tedaviye gerek bile kalmayabilmektedir. HSG çekimi esnasında verilen ilaç (kontrast madde), tüplerden görüntü almak için rahim içi ve tüplerin içine doğru ilerlettirilmektedir. Belirli bir basınç ile uygulanan bu ilaç, tüplerdeki tıkanıklık ve yapışıklık gibi oluşumları temizlediği için sperm ile yumurtanın HSG çekiminden sonra daha kolay buluşmasını sağlar. HSG çekimi sonrasında herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden meydana gelen gebeliklerin sayısında artış olduğu net bir şekilde görülmektedir.
HSG Hangi Durumlarda Çekilir?
HSG filmi hamilelik planlaması harici şu gibi durumlarda da doktor tarafından istenmektedir ;
-    Tekrarlayan düşüklerin nedeninin araştırılması
-    Başarısızlıkla sonuçlanan bir veya birden fazla tüp bebek tedavisi sonrası
-    Rahim içinden daha önce cerrahi bir müdahale geçirmiş olan kadınlar
-    Tıkalı tüplerin açılması
-    Kısırlığın tespit edilmesi
-    Rahimde doğumsal bir problem olup olmadığının ortaya konulması
HSG filmi, devlet hastanelerinde ve özel sağlık kuruluşlarında çekilebilmektedir. Hastanelerin röntgen bölümünde kadın doğum uzmanları ve röntgen teknisyeni eşliğinde çekilir. Toplamda 10 – 15 dakika civarında süren, anestezi gerektirmeyen bir işlemdir.  Sonuçlar işlemden 15 dakika sonra çıkar. Ancak raporun yazılması ve kadın doğum uzmanının raporu değerlendirme süresi çekilen merkezin yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. 

Uzm. Dr. Cevat Bayrak

https://www.cevatbayrak.com

 

rahim filmi
hsg filmi
rahim filmi hsg
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir